Radnice u Prokuplju u borbi protiv „racionalizacije“ preduzeća i političkih pritisaka

Foto: Jelena Veljić

Foto: Jelena Veljić

Danas je u Prokuplju održano drugo ročište povodom tužbe koju su protiv Turističko-sportske organizacije tog grada podnele radnice higijenske službe.

Nemam šta da krijem i ničega se ne bojim.

Odlučna je radnica Ružica Nedeljković koja je sa koleginicom Vericom Stojanović podnela tužbu protiv poslodavca zbog otkaza dobijenog u procesu tzv. racionalizacije kojom je Turističko-sportska organizacija u Prokuplju podelila otkaze higijenskoj službi.

Radnice navode da se u Prokuplju radi za 25.000 – 30.000 dinara. Oni koji rade kod privatnika uglavnom dobijaju ugovore na dva meseca. Posle toga se ugovor produžava za po mesec dana, ako ima posla. U trenutku kada je Ružica dobila otkaz, njen muž je bio bez posla, a dete im ove godine polazi u prvi razred.

Ružica i Verica su odbile socijalni program, za koji im je u oktobru prethodne godine dato dva dana da se odluče, a koji bi zapravo predstavljao sporazumni raskid radnog odnosa. One su do kraja meseca ostale u firmi da bi im potom bio uručen otkaz usled sistematizacije i „prestanka potrebe“ za njihovim radom.

Reč je o higijenskom održavanju sportskih objekata u kojima se organizuju različite manifestacije i treniraju deca uzrasta 4-5 godina.

„To su mala deca, a da se ne održava higijena, tu bi bila opšta zaraza“, navodi Ružica.

Posle otpuštanja žena koje su tu radile između osam i dvanaest godina i to za minimalnu platu, zaposleni su novi ljudi na određeno.

Presuda u korist radnica/ka bi značila da se neosnovano otpuštenim radnicama moraju isplatiti zarade i da se poveže radni staž i pokriju troškovi advokata i izlazaka na ročišta.

Foto: Marija Jakovljević / Mašina

Foto: Marija Jakovljević / Mašina

Solidarnost koleginica i kolega

Otpuštene radnice su organizovale štrajk, koji su podržale i njihove koleginice i predsednik Nezavisnog sindikata u ovom preduzeću. Usledili su dodatni otkazi članovima i članicama Štrajkačkog odbora sindikata, pod izgovorom da je štrajk bio nezakonit. Otpuštene radnice i predsednik Štrajkačkog odbora su takođe podneli tužbe zbog otkaza koje su dobili usled učešća u štrajku.

Nakon prvog ročišta prvog suđenja, po tužbi Emine Rnjak, radnice i radnici iz Štrajkačkog odbora koji su se pridružili protestu vraćeni su na posao, odlukom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Međutim, radnice koje su prvobitno otpuštene u tzv. racionalizaciji nisu vraćene na posao.

Današnje ročište je brzo obavljeno, a ispred suda su stajali okupljeni građani i građanke, kao i aktivistkinje nekoliko nevladinih organizacija, koji su došli da pruže podršku radnicama.

„Ovo je pritisak na političare da ne vrše pritisak na sud“ – izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora Vanja Stojanović.

Ovde se žene mačuju sa celim sistemom.

Ovo je tokom protesta za Mašinu izjavila Emina Rnjak koja je došla da podrži koleginice i koja ne odustaje od borbe za radna prava. Saznajemo i da zaposlene u drugim preduzećima i javnim ustanovama trpe različite pritiske i mobing, kao i da se okupljaju oko ideje osnivanja zajedničkog sindikata i u hodu koriste sva raspoloživa pravna sredstva.

Foto: Marija Jakovljević / Mašina

Foto: Marija Jakovljević / Mašina

Protest su podržali Alternativni centar za devojke (Kruševac), Autonomni ženski centar (Beograd), Žene u crnom (Beograd), Ženski prostor (Niš), Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava (Beograd), Levi samit Srbije, Mreža žena Rasinskog okruga, NENA-grupa za mir i prava žena (Leskovac), Rekonstrukcija Ženski fond (Beograd), SOS Vlasotince, Udruženje Roza – za radna prava žena i Udruženje žena Peščanik (Kruševac).

U saopštenju koje potpisuju ove organizacije navodi se da su otkazi odraz demonstracije moći i zastrašivanja od strane vladajućeg režima u Prokuplju i da nemaju nikakvu zakonsku osnovu. Ove feminističke grupe su pozvale širu javnost na solidarnost s radnicama i radnicima.

Za 26. april je najavljen protesni marš kroz Prokuplje pod nazivom „Solidarnost je naša snaga“.

Print

Preporučujemo

DONIRAJTE

Share On Facebook
Share On Twitter
Contact us