Danas su sprečene tri deložacije u dva grada

Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

Aktivisti i aktivistkinje Združene akcije Krov nad glavom i Združene akcije Krov nad glavom NS danas su sprečili tri iseljenja.

Sprečena su dva iseljenja u Beogradu i jedno u Sremskoj Mitrovici. Aktivisti su od deložacija, između ostalog, branili staricu, ženu u petom mesecu trudnoće i dete od 4 godine. Na jednoj od lokacija su legitimisani od strane policije i prećeno im je privođenjem.

Podsećamo, da broj deložacija raste. Srbija je jedna od evropskih država sa najvećim razlikama između bogatih i siromašnih i istovremeno zemlja čije je stanovništvo među najopterećenijima troškovima stanovanja.

Mnogi građani su prisiljeni da žive u privremenom smeštaju, nelegalizovanim objektima i objektima u vlasništvu države, dok su drugi žrtve nemogućnosti otplate kredita, ili podmirivanja komunalija. Aktuelni Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i Zakon o obezbeđenju i izvršenju, međutim, daju osnovu za prisilna iseljenja i u slučajevima u kojima je primarni dom ili izmirenje duga građana predmet nezavršenog sudskog spora.

Smatrajući deložacije nelegitimnim i nehumanim, Združena akcija Krov nad glavom je uputila poziv građanima da se priključe njihovim aktivnostima i najavila protestnu akciju povodom Skupštine privatnih izvršitelja, zakazanu za osmi decembar 2018.

I.K.

Print

Preporučujemo

DONIRAJTE

Share On Facebook
Share On Twitter
Contact us