1001 broj Kikindskih – pokrenuta kampanja za narednih 1000 brojeva

nikadrobom

Povodom izlaska 1001 broja Kikindskih novina danas će u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu biti organizovan prigodni skup na kojem će ujedno biti i pokrenuta kampanja „Branim Kikindske – Za narednih 1000 brojeva!“.

Početak skupa najavljen je za 19h i okupiće prijatelje i poštovaoce Kikindskih kao i predstavnike lokalnih medija i pokreta, koji su u podjednako nezavidnom položaju kao ovaj lokalni list. Organizator skupa je Novi optimizam.

U najavi organizatori pozivaju pojedince i organizacije da im se priključe u borbi za opstanak slobodnih medija u Srbiji pošto smo kako navode:

Svedoci sve većih političkih i ekonomskih pritisaka na redakcije koje ne žele da budu propaganda mašinerija vlasti i sve jače gaženje prava građana da dobiju objektivne i pravovremene informacije od javnog značaja.

Lokalni mediji, posebno oni koji kritički pišu o dešavanjima u svojim sredinama, suočavaju se s velikim pritiscima – od pretnji i zastrašivanja do finansijskih pritisaka – koji su postali suptilni metod vlasti da kroji medijsku scenu.

Ono za šta se novinari Kikindskih zalažu nema cenu, ali štampa novina ima. Sve je teže nabaviti novac, a vlast čini sve da ih ugasi.

Ovo navodi Grupa za slobodu medija koja će na današnjem skupu u CZKD-u pokrenuti kampanju „Branim Kikindske – Za narednih 1000 brojeva!“. Cilj ove kampanje je prikupljanje donacija i pretplata za naredne brojeve Kikindskih što će biti omogućeno preko sajta ovog medija i platforme Patreon.

Kikindske izlaze od oktobra 1998. godine. Zbog svog pisanja, ove novine su uvek bile na udaru vlasti. Tokom devedesetih su, pored Vranjskih, bile najkažnjavaniji lokalni štampani medij. Promena vlasti 2000. nije donela slobodu ovom mediju – mnogi politički i ekonomski moćnici sa severa Banta krenuli su da ih besomučno tuže, dok su neki od članova redakcije pretrpeli i fizičke napade.

Iako su, zbog svojih tekstova, često osuđivani pred domaćim sudovima, novinari Kikindskih su i prvi koji su zbog takvih sudskih odluka dobili spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava (2005. godine), kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava (2009. godine).

Od marta do maja 2015. godine novine nisu izlazile u štampanom izdanju. To je rezultat pritisaka poreske uprave i ujedno najteži period za ovaj medij.

Tokom dve decenije rada Kikindske su se otvoreno suprostavljale ratu, nacionalizmu i ksenofobiji, objavljivale tekstove o zloupotrebama političkih i privrednih moćnika, policijskih i vojnih službenika, kao i o poslovima i nasilju lokalnih kriminalnih grupa. Uz to ove novine su pratile i umetnička i kulturna dešavanja i predstavljaju hroniku Kikinde i okoline.

Ima sasvim dovoljno razloga da podržimo narednih 1000 brojeva Kikindskih!

Prethodni članak

Oboren je svetski rekord – u dugovanju

Oružari odbijaju privatizaciju fabrike – nastavljaju sa štrajkačkim aktivnostima

Sledeći članak