30.000 građana protiv Zakona o planiranju i izgradnji

Stručne organizacije i organizacije civilnog društva su predale peticiju kojom se zahteva da se sporni ZPI izbaci iz skupštinske procedure.

„Bio je to jedan od važnih koraka naše institucionalne borbe, kao i mehanizam, da sa našim logističkim ograničenjima,  dopremo do što više građana koji imaju pravo da znaju šta se sprema. Vidimo da akcija daje rezultate jer se digla prašina u skupštini! “, objavile su na društvenim mrežama građanske organizacije koje su prikupile potpise.

„Zahtevamo povlačenje predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji iz skupštinske procedure“, osnovna je poruka peticije koja je predlagaču, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predata 25. jula.

Podsetimo, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji jedna je od tema diskusije na vanrednom zasedanju parlamenta koje je u toku od prošle srede, a na koju su levo-zelene opozicione stranke podnele desetine amandmana. Javno slušanje je obavljeno samo dan ranije, pod pritiskom javnosti, i to tako da je na njemu predlagaču pitanjima uspela da se obrati svega jedna građanska organizacija, odnosno mizerno mali deo građana kojima će ZPI, ako se izglasa, promeniti život.

Još skandaloznije, Vlada je ZPI izglasala dan nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu. „U danima koje su obeležili tragični događaji i njima izazvana društvena kriza u kojoj se zatekla naša zemlja, Vlada Srbije je 4. maja 2023. usvojila predlog Zakona o planiranju i izgradnji“, podsećaju pokretači peticije.

Zakon o planiranju i izgradnji donosi niz rešenja koja su opasna po javni interes. Najveću pažnju javnosti privuklo je ukidanje naplate za konverziju prava korišćenja nad zemljištem na kom se nalazi imovina privatizovanih preduzeća u pravo svojine. „Time se zemljište u javnoj svojini poklanja domaćim i stranim investitorima koji su pravo korišćenja nad hektarima građevinskog zemljišta stekli, u velikom broju kroz diskutabilne privatizacije društvene i državne svojine i preduzeća“, ocenili su pokretači peticije. Kako dodaju:

„Ukidanje ove naknade predstavlja nov talas legalizovane pljačke javne svojine za račun malobrojnih, privilegovanih i bogatih, sa nesagledivim posledicama po srpsku ekonomiju, javni budžet i društvo u celini. Predlog Zakona je usvojen bez kredibilnih i robusnih analiza opravdanosti“.

Podsetimo, Transparentnost Srbija je ocenila da usvajanje ovako formulisanog nacrta (dodatno) otvara vrata korupciji. O delu problema koje sa sobom nosi zakon govorilo se na javnim konsultacijama koje je sredinom jula organizovao RERI.

Protiv nacrta ZPI i Savet za borbu protiv korupcije

Pokretači peticije su ukazali na to da su katastrofalne posledice koje bi ovaj Zakon izazvao uzrokovale uzbunu među strukovnim udruženjima, ali i pojedinim državnim institucijama:

„Savet za borbu protiv korupcije je ukazao da je predlog Zakona kojim se ukida naknada za konverziju zemljišta protivan javnom interesu i Ustavu Republike Srbije i apelovao na Vladu Srbije da poništi odluku o ukidanju naknade. Savet je takođe ukazao da se gubici po javni budžet od ukidanja naknade procenjuju na desetine milijardi evra, što predstavlja ozbiljnu štetu za budžet Grada Beograda i već osiromašene lokalne samouprave širom Srbije“.

Pokretači ukazuju na to da drastično manji priliv u javni budžet smanjuje ulaganja u javne servise i projekte za dobrobit i kvalitetniji život građana, kao što su nove škole, obdaništa, zdravstvene ustanove i objekti kulture.

Iza peticije i zajedničkog saopštenja stoji više od četrdeset građanskih udruženja: Asocijacija za razvoj grada, Blokada Smrada, Blok 8 “Kineski zid”, Centar za održivi razvoj Srbije, Društvo Stara Planina, Eko Straža, Eko Straža Novi Sad, Ekološki centar “Stanište” Vršac, Ekološki ustanak, Ekološko udruženje Belorepan, Ekološko udruženje Rzav, Građanski pokret Bravo, Građanski preokret, Inicijativa Da blokovi prodišu, Inicijativa odbranimo Teslu, Institut za istraživanje korupcije Kareja, iRevolucija, Kreni-Promeni, Marš sa Drine, Nacionalna ekološka asocijacija NEA, Nova Planska praksa, NVO Svet i Dunav, Odbranimo Šume Fruške Gore, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Organizacija Pro.Tok21, Podrinjski Antikorupcijski Tim PAKT, Polekol, Pravo na Vodu, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Savski nasip, Šodroš Survivor Kamp, Trash Hero Srbija, Udruženje “Svest o važnosti atmosfere SOVA”, Udruženje Ekomar, Udruženje građana “Naša mesna zajednica”, Udruženje Studenac Nova Varoš, Udruženje za zaštitu šuma Novi Sad, UG Bela Čaplja, UG Komšije, UG Unija treći Beograd, ZA Naš Kej, Za Zeleniji i Uređeniji Blok 44, ZAjednička Akcija Blok 70 i 70a, Zemunski Zgubidani.

Zahtev da se Zakon o planiranju i izgradnji povuče iz procedure podržavaju i profesorke i profesori Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Duško Kuzović, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu, prof. dr Danijela Milovanović Rodić, prof. dr Marija Maruna, prof. Milena Dragićević-Šešić sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i dr Milica Kočović De Santo, stručna saradnica sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Građanske inicijative najavljuju nastavak borbe protiv usvajanja ZPI

„Zabrinjava i činjenica da će ukidanje naknade na konverziju građevinskog zemljišta podstaći dalju intenzivnu i nekontrolisanu stambenu izgradnju na najmanje 5.000 lokacija i izgradnju 15.000.000 novih kvadrata. Srbija je žrtva agresivne stambene izgradnje poslednjih decenija i ovaj predlog Zakona i reforme koje se predviđaju u domenu urbanog planiranja i izgradnje prete da prodube korupciju u građevinskoj industriji i prostornom planiranju a sve u cilju zaštite interesa krupnog kapitala i na štetu građana i javnog interesa“, dodaje se u saopštenju.

Da bi skrenuli pažnju na štetnost predloga zakona o kome nije bilo ozbiljne rasprave u društvu, pokretači peticije su u ponedeljak, 24. jula, održali i konferenciju za medije ispred Narodne skupštine Srbije. Najavljen je nastavak institucionalne borbe u slučaju da zakon bude izglasan, ali detalji još nisu poznati javnosti.

I.K.

Prethodni članak

Ekološki ustanak: Bivša v.d. klinike Laza Lazarević naplaćivala i RZFO i porodicama pacijenata

Vučić najavio povećanje minimalca na 400 evra što je nedovoljno za pristojan život

Sledeći članak