Grčka: neofašistička Zlatna zora proglašena kriminalnom organizacijom. Vođstvo partije osuđeno

Antifašistički protest u Atini u isčekivanju presude Zlatnoj zori; foto: snimak ekrana Fejsbuk prenosa Redish; Izvor: Redfish / Facebook

Sud u Atini je u sredu utvrdio odgovornost neonacističke partije za niz napada na migrante i levičare, među kojima je bilo i fatalnih, i proglasio Zlatnu zoru kriminalnom organizacijom.

Presuda članovima Zlatne zore rezultat je petogodišnjeg sudskog procesa koji je pokrenut nakon što je osoba povezana s tom partijom ubila levičarskog repera Pavlosa Fisasa 2013. godine. Poznati muzičar, međutim, nije bila prva žrtva grčkih neonacista. Ubistvu Fisasa prethodio je dugi niz napada na migrante, levičare i pripadnike manjinskih grupa, koje su svedoci dovodili u vezu s Zlatnom zorom.

Presudom je Zlatna zora određena kao kriminalna organizacija, a sedmorica članova rukovodstva, među kojima i vođa partije Nikos Mihaloliakos, osuđeno je za vođenje takve organizacije, piše BBC.

Jedanaest bivših narodnih poslanika iz redova Zlatne zore osuđeni su za članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Petorica pripadnika neonacističke partije proglašeni su krivim za pokušaj ubistva ribara egipatskog porekla, a četvorica za pokušaj ubistva komunističkog aktiviste, člana sindikata PAME.

Osuđen je i ubica muzičara Pavlosa Fisasa.

Prema izveštavanju France 24 ispred suda se okupilo više od 10.000 ljudi. Na transparentima su se isticali slogani „Živeo Fisas, dole nacisti“ , „Strah neće pobediti“, „Naciste u zatvor“.

Greek Antifascists Protest Golden Dawn On Day of Verdict[LIVE] Antifascists have taken to the streets of Athens and other cities across Greece to await the verdict of the 5-year-long trial of far-right party Golden Dawn. Golden Dawn has been accused of orchestrating the murder of antifascist rapper Pavlos Fyssas as well as multiple attacks on migrant communities and leftists among other organized crimes.

Posted by Redfish on Уторак, 06. октобар 2020.
Izvor: Redfish / Facebook

Broj žrtava napada neonacista ostaće i dalje nepoznat, komentariše Džavid Aslam, vođa pakistanske zajednice u Grčkoj i jedan od ključnih svedoka u suđenju pripadnicima Zlatnoj zori. U razgovoru s novinarom Guardiana Aslam komentariše:

Ono što znamo je da je bilo više od 900 napada, najviše u Atini. Izvlačili su ljude iz autobusa obučeni u crne majice Zlatne zore i tukli ih na autobuskim stajalištima. Mnogi su izbodeni nožem.“

U januaru 2013. dvojica pripadnika Zlatne zore ubili su u Atini radnika migranta Šazada Lukmana, koji je imao 27 godina. Iako su dobili doživotne kazne, prošle godine je presuda preinačena i obojica su pušteni na slobodu.

Tek nakon ubistva levičarskog repera Pavlasa Fisasa, na koje je javnost burno i oštro reagovala, pokrenuta je istraga protiv vođstva Zlatne zore. Nakon devet meseci duge istrage započet je sudski proces koji je trajao još pet godina.

Ohrabrujuća presuda i apaluzi više hiljada ljudi na ulicama Atine ipak ne znače da je ekstremna desnica pobeđena. S jedne strane, ona je već počela svoje regrupisanje, a s druge, evidentno je kretanje elemenata ekstremno desnih političkih ideja k političkom mejnstrimu u mnogim državama širom sveta.

A.J.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE