Protest protiv gradnje na Makišu. Komunalna policija i obezbeđenje sprečili građane da uđu u Sava Centar

Izvor: Partija radikalne levice – PRL Beograd / Facebook

Ispred Sava Centra, gde je za 10 časova zakazana sednica Skupštine grada na kojoj se odlučuje o planu, odnosno usvajanju plana izgradnje stambeno-komercijalnog kompleksa od oko 4,5 miliona m2 na Makiškom polju, okupio se preko stotinu građana i građanki.

Nakon što im je uskraćeno pravo da učestvuju u donošenju odluke o urbanizaciji Makiškog polja, kako stručnjaci ocenjuju najvažnijeg beogradskog vodoizvorišta, na javnoj raspravi pre nekoliko dana, danas su se ispred Sava Centra okupili građani i građanke, aktivisti/kinje, predstavnici nevladinih i političkih organizacija koji protestuju protiv ovog projekta.

Podsetimo, Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa Pravo na vodu, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd, Organizacija za političku ekologiju Polekol, RERI i WWFm Adria su prošle nedelje uputile Zahtev Vladi Republike Srbije, nadležnim ministarstvima, gradu Beogradu i jedinicama lokalne samouprave da bez odlaganja obustave sve postupke javnog uvida u planske akte i sve postupke procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije. Pa ipak, javna rasprava je održana a danas je odluka o urbanizaciji Makiškog polja na dnevnom redu sednice Skupštine grada Beograda.

Kako se navodi u saopštenju inicijative Ne davimo Beograd, „U pitanju je plan kojim se područje vodoizvorišta pretvara u stambeno-poslovnu zonu i priprema za investitore bliske vlastima. Na ovaj način investitor će dobiti lokaciju od neprocenjive vrednosti za budućnost Beograda i njegove građane i građanke i njihovo vodosnabdevanje, kvalitet života i životne sredine.“

Brojni stručnjaci, aktivisti i predstavnici nevladinih organizacija već duže upozoravaju na to da bi se gradnjom u zaštićenoj higijensko-sanitarnoj zoni na Makiškom polju ugrozilo vodosnabdevanje Beograda, ali i da su planovi za Makiško polje i Kosančićev venac protivzakoniti, opasni i štetni, te da nadležne institucije javnosti nisu iznele argumentaciju opravdanosti spornih planova.

Ispred Sava Centra se nalaze i predstavnici opozicionih stranaka, a Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd je izjavio: „Građani su pokušali da uđu u Sava Centar, ali ih je u tome sprečilo brojno prisustvo komunalne policije, obezbeđenja Sava Centra, i videli smo unutra i interventnu policiju u punoj opremi za razbijanje i sprečavanje demostracija. Nismo videli odbornike, verovatno su ušli na druge ulaze, sakrili su se od građana i sad ne znamo šta se dešava unutra. Mi se protivimo ovom planu“.

I.P.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE