Godina pandemije kroz fotografije kolektiva Kamerades

Rekreacija starijih građana nakon mesec dana zabrane izlaska iz kuće; Foto: Nemanja Pančić / Kamerades

Odlazećoj godini svakako nije falilo dramatičnih i značajnih momenata koje je trebalo zabeležiti. Sve ono o čemu smo pisali na portalu Mašina se našlo i na fotografijama kolektiva Kamerades.

Kolektiv Kamerades je sačinjen od šest dokumentarnih fotografa. Kroz svoj rad oni beleže stvarnost u kojoj se nalaze i pokušavaju da ukažu na društvene probleme, pre svega na prostoru Balkana. Iako se članovi ovog kolektiva razlikuju po stilovima i temama koje odabiraju sve ih povezuje odluka da svoj rad predstavljaju u formi dokumentarne fotografije uz poštovanje visokih etičkih i tehničkih standarda fotožurnalizma.

Fotografije kolektiva Kamerades se nalaze na portalu Mašina od samog početka našeg rada i predstavljaju jednu od osnova kvaliteta medijskog rada koji želimo da zadržimo.

Priprema hale beogradskog sajma za prihvat kovid pacijenata; Foto: Vladimir Živojinović / Kamerades

2020. godina će ostati zabeležena po pandemiji Covid-19. Srbija je prošla različite faze razvoja epidemije – od početnog negiranja ozbiljnosti situacije koje su ispoljavali zvaničnici, preko izuzetno restriktivnih mera do kraha zdravstvenog sistema. Sve ovo je značilo i smrt velikog broja ljudi, izuzetnu opterećenost zdravstvenih radnika i radnica, psihološke probleme za veliki broj ljudi, ali i pogoršanje materijalne situacije među stanovništvom.

Kovid bolnica u Pančevu; Foto: Nemanja Pančić / Kamerades
Šetnja starijih građanki nakon mesec dana zabrane izlaska iz kuće; Foto: Nemanja Pančić
Policijski čas; Foto: Nemanja Pančić / Kamerades

Politički najznačajniji događaj su bili izbori koji su se desili u jeku epidemije, nakon dugog perioda izuzetno restriktivnih mera. Odmah nakon izbora, predsednik Aleksandar Vučić je najavio mogućnost ponovnog „zatvaranja“ građana u cilju prevencije od širenja virusa. To je bila kapisla koja je zapalila nagomilano nezadovoljstvo stanovništva i dovela do masovnih protesta.

Sukob policije i demonstranata ispred Skupštine Srbije; Foto: Igor Pavićević / Kamerades
Tokom protesta ispred Skupštine Srbije; Foto: Nemanja Pančić
Policijski kordon ispred Skupštine Srbije tokom demonstracija; Foto: Igor Pavićević / Kamerades
Tokom protesta ispred Skupštine Srbije; Foto: Vladimir Živojinović / Kamerades
Maske se suše u dvorištu kuće u Paraćinu tokom protesta u Srbiji; Foto: Marko Risović / Kamerades

Srpska pravoslavna crkva je bila izuzetno aktivna tokom epidemije nastavljajući sa svojim delatnostima često zaobilazeći preporuke o prevenciji širenja virusa i ignorišući zabrane okupljanja. Virus je zahvatio i visoke predstavnike SPC pa je tako ona ostala bez nekoliko značajnih ljudi uključujući i patrijarha Irineja.

Ponoćna liturgija u manastiru Đunis; Foto: Vladimir Živojinović / Kamerades
Sahrana patriharja Irineja; Foto: Vladimir Živojinović

„Socijalna distanca“, nesretno skovana floskula, obeležila je godinu. U Novoj godini želimo vam više bliskoski, zdravlja i prosperiteta.

Socijalna distanca na Kalemegdanu; Foto: Marko Risović / Kamerades

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE