Amber alert u Srbiji: Mediji obavezni da izveštavaju o nestanku dece

Mediji će biti dužni da bez odlaganja objavljuju informacije o nestanku deteta nakon što dobiju obaveštenje od ministarstva nadležnog za poslove informisanja, predviđa novi pravilnik Regulatornog tela za elektronske medije (REM) javlja Nova ekonomija.

Mediji će biti dužni da bez odlaganja objave obaveštenje i da ga emituju redovno u naredna 48 sata po nestanku deteta. Obaveštenja prvih osam sati moraju da se emituju na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 50 minuta, prenosi Nova ekonomija, ali nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja. Prema novom pravilniku, kada nestalo maloletno dete bude pronađeno, mediji moraju da prekinu program i obaveste javnost o tome. 

Kako navodi ovaj medij, Vlada je u julu usvojila Zaključak kojim se uvodi Amber Alert sistem, odnosno prenošenje obaveštenja o prijavi nestanka deteta putem medija, od značaja za ostvarivanje javnog interesa. Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 2. februara 2023. godine obrazovan je i Tim za uvođenje ovog sistema u Srbiju sa zadatkom da izradi Analizu početnog stanja i Plana aktivnosti neophodnih za njegovo aktiviranje.

Ovaj Tim je osim službi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), okupio i predstavnike drugih ministarstava, između ostalih i za ljudska prava, za brigu o porodici, pravde, prosvete, informisanja, kao i predstavnike dva udruženja – Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Akcije protiv trgovine ljudima ASTRA. Zadatak Tima je da definiše strategiju, kriterijume i procedure, prema kojima će se donositi odluka da alarm bude aktiviran. Cilj je da do 1. novembra ove godine sistem zaživi u Srbiji, navodi se na sajtu organizacije Amber alert Srbija. 

Kako se navodi, u Evropi na svaka dva minuta nestane jedno dete. Razlozi nestanaka dece su raznovrsni. Neka od njih su pobegla od kuće ili iz ustanova u koje su smeštena, neke od njih je odveo jedan od roditelja ili je došlo do razdvajanja porodica tokom migracija, a neka deca su oteta.

Šta je Amber Alert?

Sistem Amber Alert se ne pokreće u svim policiji prijavljenim slučajevima nestanka dece, već isključivo u slučajevima kada je nestalo dete u neposrednoj životnoj opasnosti, bilo da je u pitanju otmica deteta ili drugi razlog nestanka koji upućuje na postojanje neposredne životne opasnosti.

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji, navodi se na sajtu ove organizacije. 

I.P.

Prethodni članak

„Antifašistički školski priručnik“: značajna izložba grafičkih i fotografskih radova iz Španskog građanskog rata

Devojka iz predgrađa: Ko štiti žene od nasilja?

Sledeći članak