Amnesty International: u Srbiji široka rasprostranjenost diskriminacije

Novi izveštaj Amnesty Internationala pokazuje da u Srbiji u toku 2021. godine policija nije odgovarala zbog zlostavljanja građana i građanki, da mediji i nevladine organizacije trpe napade od provladinih medija, ali i da je diskriminacija žena, LGBT+ osoba, Roma i drugih etničkih manjina, kao i socijalno ugroženih bila široko rasprostranjena.

U izveštaju se navodi da je Srpska napredna stranka u toku prethodne godine ojačala svoju vlast u parlamentu koji je funkcionisao bez efektivne opozicije koja bi smanjila dominaciju vladajuće većine.

Izveštaj navodi primer iz jula prošle godine, kada je Beogradski centar za ljudska prava prijavio da nema napretka u krivičnim prijavama 40 osoba koje je policija povredila tokom demonstracija u julu 2020. godine. Krajem prošle godine je i Komitet UN pozvao vlasti u Beogradu da sprovedu zakon i pronađu odgovorne policajce za zlostavljanje građana i građanki.

Izveštaj takođe pokazuje da su političari i mediji bliski vlasti napadali nevladine organizacije i nezavisne medije: „U avgustu, kada je vlada intenzivirala kampanju protiv nevladinih organizacija i nezavisnih medija, preko 70 organizacija pozvalo je Ministarstvo za ljudska prava za zaštitu. U oktobru i novembru, kancelarije NVO Žene u crnom su dva puta ispisane sprejom mizoginim i nacionalističkim grafitima“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj se osvrće i na primer napuštanja Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara nakon vladinih kampanja protiv nezavisnih medija, uključujući optužbe da je portal KRIK saučestvovao u organizovanom kriminalu jer su izveštavali o temi.

U izveštaju se takođe mogu pronaći i podaci koji se tiču povećane diskriminacije žena, a poseban osvrt je na primere o seksualnom zlostavljanju ili uznemiravanju koje su žene iznosile protiv muškaraca na visokim političkim, obrazovnim ili profesionalnim pozicijama: „dok su pokrenute neke krivične istrage, nije bilo osuđujućih presuda.“

U Srbiju je ušlo preko 39.675 migranata i izbeglica pretežno iz Avganistana i Sirije, od kojih je 2.306 izrazilo nameru da zatraži azil, navodi se u izveštaju, i dodaje se da su istraživački novinari tvrdili da su državni zvaničnici bili saučesnici u krijumčarenju migranata.

Izveštaj pokazuje i ograničenost prava na stanovanje, dajući primer beskućnika koji su dobijali kazne tokom policijskog časa u toku 2020 godine. „Nakon žalbe Inicijative A11, nevladine organizacije, i šest Roma prisilno iseljenih 2019. godine iz neformalnog naselja u Vinči u Beogradu, Evropska banka za obnovu i razvoj pristala je da olakša pregovore sa gradskim vlastima kako bi se osigurala njihova prava, uključujući pristupačno alternativno stanovanje“ navode autori Izveštaja.


Pravo na zdravstvenu zaštitu je okarakterisao dramatičan rast zaraženih virusom Covid-19. Izveštaj navodi da su organizacije za ljudska prava nastavile da podstiču vladu da deluje u cilju zaštite prava na fizičko i mentalno zdravlje.

„Aktivisti za zaštitu životne sredine istakli su štetne uticaje na zdravlje termoelektrana na ugalj i rudnika bakra koji vodi kineska kompanija, kao i razvoj rudnika litijuma od strane Rio Tinto.“

I.P.

Prethodni članak

Časovi fizičkog na margini

250 miliona radnika u dvodnevnom generalnom štrajku u Indiji

Sledeći članak