Borba radnica u Prokuplju za poništenje otkaza

Sud u Prokuplju; Foto: Miljan Simonović / Wikipedia
Sud u Prokuplju; Foto: Miljan Simonović / Wikipedia

Juče je održan skup podrške otpuštenim radnicama Turističko-sportske organizacije iz Prokuplja.

Svi znaju da smo u pravu, ali se plaše da nas podrže. Ovo je jedan vid oslobađanja naroda, ali i oslobađanja sudija da sude bez političkog pritiska.

Ovo je juče ispred suda u Prokuplju izjavio Vanja Stojanović, predsednik Nezavisnog sindikata radnika Turističko-sportske organizacije. Članovi i članice ovog sindikata, kao i nekoliko desetina radnica iz Prokuplja i aktivistkinje Mreže žena rasinskog okruga, Levog samita Srbije, Plenuma žena za štrajk, Žena u crnom i Autonomnog ženskog centra juče su održali skup podrške otpuštenim radnicama Turističko-sportske organizacije iz Prokuplja.

Skup je održan kada je i zakazano ročište Emini Rnjak, članici štrajkačkog odbora i jednoj od tri otpuštene radnice koje su pokrenule tužbe radi poništenja rešenja otkaza ugovora o radu.

Vanja Stojanović se, u ime sadašnjih i bivših radnica i radnika Turističko-sportske organizacije, obratio okupljenima, ističući da su otkazi nezakoniti i posledica političkog pritiska kojim vladajuća stranka pokušava da ograniči pravo na štrajk i radničko organizovanje, zbog čega očekuje da će radnice biti vraćene na posao po okončanju sudskog postupka.

Nezavisni sindikat radnika Turističko-sportske organizacije u Prokuplju osnovan je pre tri godine i za kratko vreme uspeo je da spreči otpuštanje većeg broja radnika od broja koji je predviđen „racionalizacijom“ tj. gašenjem radnih mesta pod izgovorom mera štednje.

Prema Stojanoviću, ukoliko preduzeće otpusti broj radnika veći od broja koji je Vlada propisala, otvara se prostor da upražnjena radna mesta popune „stranački kadrovi“ Srpske napredne stranke, zbog čega su radnice i radnici TOS-a prvobitno i stupili u štrajk.

Na otpor zaposlenih, uprkos tome što ni sindikat ni radnici nisu prekršli Zakon o štrajku, lokalna vlast reagovala je otpuštanjem cele higijenske službe, iako je Turističko-sportska organizacija objekat od 3000 m2 kojem je neophodno svakodnevno održavanje. Kako ističe Stojanović, otpuštene radnice i radnike lokalni političari označili su kao „kolateralnu štetu“.

Emina Rnjak i još dve radnice dobile su otkaz zato što su podržavale protest prethodno otpuštenih koleginica iz higijenske službe. Rnjak očekuje da će sudskom odlukom biti vraćena na posao, jer nema dokaza o kršenju radne obaveze, što je poslužilo kao izgovor pod kojim joj je uručen otkaz.

Kako svedoci nisu bili pozvani na prvo ročište, koje nije bilo otvoreno za javnost, suđenje se odlaže za 16.maj. Očekuje se da će proces trajati 18 meseci. Aktivistkinje radničkih i ženskih organizacije iz Kruševca, Vlasotinca, Zrenjanina i Beograda nastaviće da prate suđenje i izražavaju podršku i solidarnost sa otpuštenim radnicama.

Prethodni članak

Nakon niza kritika fejsbuk odustaje od explore feeda

Odgovor Vladana Jeremića povodom objavljivanja teksta „Kome bre to oni sviraju – o tri linije nezainteresovanosti“

Sledeći članak