Brnabić tvrdi da promena pravnog statusa 22 javna preduzeća ne vodi privatizaciji

Premijerka Ana Brnabić je navode Političke platforme Solidarnost da SNS planira da privatizuje veliki broj javnih preduzeća, uključujući nacionalne parkove, nazvala sramotnim lažima.

„Ovo je jedna u nizu brutalnih, sramotnih i lako proverljivih laži. Cilj je destabilizacija Srbije, unošenje haosa i panike među stanovništvom. Ovo je knjiški primer pokušaja obojenih revolucija. Neće proći. Srbiju ćemo odbraniti svi mi zajedno – radom, ljubavlju, posvećenošću“, napisala je Brnabić na svom nalogu na Tviteru, reagujući na objavu Političke platforme Solidarnost koja je naslovljena sa „SNS pokreće totalnu pljačku“.

Podsetimo, Politička platforma Solidarnost je u utorak, 30. maja, saopštila da vlast „dovršava pljačku preostale državne imovine“, jer je usvojila predlog zakona o upravljanju privrednim društvima, „kojim je otvorila put za konačnu rasprodaju javnih dobara“.

Brnabić je na Tviteru napisala i sledeće:

„Nadležni organi moraju da provere ko sve stoji iza plasiranja ovakvih laži – i iz zemlje, i iz inostranstva, i svi ti ljudi moraju da odgovaraju. Toliko dugujemo našoj zemlji, našem narodu i svim našim građanima. Srbija ne sme, i nikada neće, stati!“

Iz Političke platforme Solidarnost su na istoj društvenoj mreži odgovorili ovako:

„Odavno rasprodajete našu, zajedničku, javnu imovinu. Jedna od skorijih sramnih privatizacija je privatizacija Instituta Jaroslav Černi. Ovo je samo nastavak te rasprodaje. Ostaje pitanje kojem ćete od vaših bogataša prepustiti ova naša dobra da na njima nastave da se bogate!“

Portparolka Solidarnosti Melanija Lojpur reagovala je komentarom: „1. Nadležni organi ne rade već 10 godina – čekamo da počnu! 2. Ovo jeste obojena revolucija – crveno-zelena. 3. Zašto se menja pravna forma – osim zbog privatizacije JP? Čeka ih sudbina Jar. Černog. Šta je za to rekao Savet za borbu protiv korupcije?!“.

Podsetimo, mediji su u utorak pisali da je Predlogom Zakona o upravljanju privrednim društvima predviđeno je da će se javna preduzeća transformisati u DOO ili AD. Preduzeća poput Jugoimport SDPR-a, Emisiona tehnika i veze, Putevi Srbije, Pošte Srbije, Srbijagas, Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, Resavica – preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja, Srbijavode, Srbijašume, Nacionalni park Tara, NP Fruška Gora, NP Đerdap, Skijališta Srbije, Nuklearni objekti Vinča kao i brojna javna preduzeća sa Kosova, obuhvaćena su ovim zakonom.

Lojpur je u utorak ocenila da promenom pravne forme privatizacija javnih resursa, dobara i preduzeća postaje lakša i izvesnija. „Ne sme se zaboraviti da je zakonom propisana obaveza da se u roku od tri godine ministarstvu dostavi izveštaj o nepokretnoj imovini preduzeća, što je u slučaju prelaska u AD ili DOO veoma indikativno“, dodaje ona.

„Poslednjih godina svedoci smo užasnog raslojavanja u društvu, a ovo što nas čeka predstavlja završni čin jedne epohe. Epohe beskrupulozne pljačke i nehumane eksploatacije radnika i radnica. Društvo koje se putem medija polarizuje, rečnikom u Skupštini dehumanizuje, a ponašanjem nosioca funkcija nipodaštava, mora završiti u fazi totalne pljačke koju je SNS ozakonila i u njoj učestvuje“, izjavila je putem saopštenja portparolka Solidarnosti.

I.K.

Prethodni članak

Večeras se održava razgovor o knjizi HERMAN, QUO VADIMUS, posvećenoj radničkom intelektualcu Bogomiru Hermanu

Zakon o upravljanju privrednim društvima je put ka privatizaciji javnih preduzeća, smatra Željko Veselinović

Sledeći članak