Bušenje Savskog nasipa se nastavlja uz pomoć policije, građani protestuju

MUP sprečava građane da zatrpaju kanale na Savskom keju u Beogradu, koji ugrožavaju bedem protiv poplava, a koji su radnici JKP Vodovod iskopali da bi sproveli vodovod do splavova.

„Ne radi se samo o vodovodu nego i strujnim instalacijama, nemaju dozvolu, imaju neke lokalne naloge, a po hijerarhiji je prvi Sekretarijat za urbanizam koji nije izdao odobrenje, ovo je sve ilegalno i građani ne žele da dozvole“, izjavio je u izjavi za N1 stanar Branislav Tomić. Kako je dodao:

„Drugi problem je što je planirano prokopavanje nasipa koji štiti od poplave. On ima važnu ulogu u zaštiti života ljudi i organi nisu svesni da to ne može tako da se radi. Pokušavamo da im objasnimo da to tako ne može“.

Građani kažu da nema dozvole, komunalci da ona postoji

Stanari i aktivisti udruženja „Savski nasip“, „Za naš kej“ i „Zajednička akcija“ su se na Savskom keju u Beogradu okupili 21. marta, da bi, kako kažu, „sanirali štetu koju su napravili radnici Vodovoda“. Reč je o kanalima koji su u obaloutvrdi, savskom nasipu, prethodno iskopali radnici JKP Vodovod da bi do obližnjih splavova postavili vodovodnu mrežu.

Stanari su za N1 svedočili da je izvođenje radova najavljeno kao rekonstrukcija infrastrukture i počelo još 9. marta, ali da u praksi nema šta da se rekonstruiše jer na tom mestu infrastrukture nije ni bilo, već da pod krinkom „rekonstrukcije“ Vodovod postavlja sasvim nove cevi. Do postavljanja cevi u utorak i sredu nije došlo jer su se radnici povukli pred građanima, a potonji nakon toga preduzeli zatrpavanje kanala.

Građane je u tome prvo pokušala da spreči komunalna policija („beli“). „Ovo je gradski projekat Grada Beograda za koji postoji sva potrebna dokumentacija koju treba grad da ima za izvođenje ovih radova“, tvrdio je predstavnik komunalne, ali mu građani nisu poverovali.

„Ne postoji tabla, ne postoji najava radova, ne postoji ništa. Niko se nije pojavio ni sa papirom ni sa dozvolom, samo sa bagerom, kopaju u koritu reke. Jel možemo mi da vidimo te papire o kojima vi pričate?“, zahtevala je jedna građanka, kako pokazuje snimak koju je na društvene mreže postavilo udruženje „Za naš kej“.

„Ovo nije održavanje infrastrukture, ovo je probijanje nasipa. Srbijavode su zadužene za nasip. Shvataš li ti, čoveče, da mi živimo ovde, da ćemo biti pod vodom ako Aleksandar Šapić ovo bude radio na o-ruk i bez papira k‘o što je gradio svoju kuću na Bežanijskoj kosi?“, odgovorio je komunalnom policajcu jedan od građana. U toku dana na teren je bio upućen i MUP.

Policija (opet) štiti građevinske mašine

„Momci u plavom u broju u kom ih kej nikada video nije“, prokomentarisali su na društvenim mrežama broj policajaca iz udruženja „Za naš kej“, aludirajući na to da je policija odbila da izađe na teren kada su je građani zvali zbog kopanja kanala.

„I građevinska inspekcija kojoj su prijavljeni radovi i koja je morala da izađe i zatvori gradilište. Ja sam bio kod inspektora i razgovarao sa njim, rekao je da će izaći, ali ne zna kad. Nedopustivo je da policija ne reaguje na pozive građana, a reaguje na pozive da se zaštite ilegalni radovi“, prokomentarisao je za N1 Tomić.

Građani su nameravali da zatrpavanje kanala nastave u četvrtak, 23. marta, ali ih je u tome sprečila policija, koja umesto građana i javne infrastrukture štiti izvođače i građevinske mašine. Kako prenosi Danas, Branko Tomić iz građanske inicijative „Za naš kej“ tvrdi da je kamion sa mešalicom za beton oštetio pešačku stazu.

„Došli smo jutros da blokiramo ove nelegalne radove i videli kako je građevinska mašina i teško oštetila asfalt i instalacije ispod asfalta. Nećemo se pomeriti odavde, blokiramo radove“, izjavio je Tomić, dok je jedan od stanara seo ispred mešalice za beton u pokušaju da spreči njen prolazak.

Savski nasip deceniju u rukama „opasnih momaka“

Policija godinama ignoriše apele građana ovog dela grada i aktivističkih udruženja, koji upozoravaju na to da je savski nasip poprište bezakonja.

U proteklih desetak godina na obali neometano niču nelegalni splavovi – bolje rečeno zamkovi na vodi – drveće je desetkovano, džipovima se besni po terenu na kom je civilni saobraćaj zabranjen, a integritet obaloutvrde je ugrožen i učestalim kopanjem za potrebe sprovođenja instalacija. U riziku su i građani, za koje je kej sve manje javni prostor za uživanje, a sve više mesto na kome mogu dobiti batine ako se pobune protiv bilo čega od navedenog.

„Bahati pojedinci oteli građanima reku nelegalnom gradnjom splavova i vikendica, uništavaju vodoizvorište Beograda i nasip koji od poplava brani ceo Novi Beograd“, rečeno je, podsetimo, na jednom od brojnih okupljanja za zaštitu Savskog keja, protestu „Buna protiv mafije – hoćemo reku!“ u septembru 2022.

Urbanista Marin Krešić je objasnio da je „Što se splavova tiče, još 2008. je donesen jedan loš pravilnik koji je čitavo odlučivanje o tome kako da se splavovima daju dozvole sveo na neke arbitrarne komisije, i to je mic po mic, u poslednjih desetak godina zloupotrebljeno maksimalno i mi sad zapravo imamo ograđenu reku“, ocenjujući i da su drugi vidovi nelegalne gradnje rezultat napuštanja discipline i kontrole u oblasti planiranja i gradnje.

Šta se očekuje od gradonačelnika?

Građani su stvari uzeli u svoje ruke nakon što su ih potpuno ignorisale institucije kojima su se obratili za pomoć. Zaštitu svoje i bezbednosti obaloutvrde ne očekuju ni od aktuelnog gradonačelnika, koji ni sam ne poštuje zakone i propise.

Podsetimo, BIRN je u oktobru 2022. utvrdio da je krajem juna Šapić postao gradonačelnik Beograda, a mesec dana kasnije vlasnik sedmosobnog stana od 340 kvadratnih metara korisne površine, do koga je došao nelegalnim dograđivanjem oko 200 na već postojećih oko 150.

Građevinska inspekcija je pokušala da ga spreči u julu 2021, ali je odluku inspekcije u oktobru 2021. poništilo Ministarstvo građevinarstva Tomislava Momirovića. BIRN je podsetio da se za građenje bez građevinske dozvole može otići u zatvor na tri meseca do tri godine, a ako se radovi ne obustave nakon rešenja o obustavi radova, i na godinu do osam godina.

„Do momenta kada je gradska inspekcija ponovo izašla na teren – u avgustu 2022. godine – opština Novi Beograd, čiji je Šapić bio predsednik neprekidno tokom 10 godina, od juna 2012. do juna 2022. – ozakonila je ovaj objekat, te je građevinski inspektor zaključio da su se stekli uslovi za obustavu postupka“, objašnjava se u tekstu BIRN-a.

Početkom 2023. godine BIRN i Vreme su utvrdili da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić 2018. kupio vilu u blizini Trsta, a da ni objekat ni 800.000 evra kojim je kuća plaćena nisu prijavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije.

Dok policija, kao na Šodrošu, štiti nelegalne radove na Savskom keju, opozicija tvrdi da Šapića obezbeđuju „kriminalci i plaćenici“.

„Odakle novac za ‘obezbeđenje’ gradonačelnika sačinjeno od kriminalaca i plaćenika? Da li građani Beograda plaćaju angažovanje batinaša da ‘brane’ i sprovode u delo interese kriminalnih krugova oko Aleksandra Šapića? Da li gradonačelnik šalje poruku građanima Beograda da u slučaju protivljenja odlukama vlasti mogu da računaju na napade i pretnje maskiranih batinaša“, upitao je 20. marta odbornik stranke Zajedno u skupštini grada Beograda, Dejan Atanacković.

Stanari novobeogradskih blokova najavljuju da neće odustati od zatrpavanja kanala, a u tome ih podržavaju aktivistička udruženja za zaštitu životne sredine, stranka Zajedno i pokret NE davimo Beograd. Za subotu, 15. mart, najavljen je na Savskom keju protest.

I.K.

Prethodni članak

Voda mora da postane zajedničko dobro jednako dostupno svima, zahtevaju organizacije na konferenciji UN

50 upozorenja pred otkaz lekarima u klinici Laza Lazarević, koji nastavljaju borbu štrajkom i protestima

Sledeći članak