Da li će projekat „Jadar“ biti ukinut ili samo kasniti?

Dok premijerka kaže da će biti poništene odluke Vlade u vezi sa projektom „Jadar“, Rio Tinto objavljuje da će sa projektom samo kasniti, i to iz proceduralnih razloga.

probna iskopavanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić je sedamnaestog januara u Novom Sadu izjavila da se „uskoro očekuje poništavanje odluke Vlade Srbije u vezi sa Rio Tintom“. Kako prenosi Danas, premijerka je istom prilikom izjavila da ne postoji ugovor sa Rio Tintom, ali i odbila da precizira na koju odluku misli. Brnabić je u utorak u gostovanju na TV Prva izjavila i da Rio Tinto „za nekoliko nedelja neće biti u Srbiji“, a da će dozvole koje rudarska kompanija ima uskoro isteći. „(M)i ćemo ukinuti prostorni plan u koji je unet projekat ‘Jadar’ i to je to“, prenela je premijerkine izjave Nova.rs.

Podsetimo, predstavnici ekoloških organizacija i građanskih pokreta predvođeni pokretom Ekološki ustanak i Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS) već nedeljama zahtevaju od vladajuće garniture da javnosti na uvid da sve akte koji se odnose na projekat izgradnje rudnika u okolini Loznice, te da iste poništi. Ekološke organizacije su naročito insisitirale na tome da se ovako postupi sa dokumentima i sporazumima za koje nije izvesno da su potpisivani između Rio Tinta i Republike Srbije, a o čijem postojanju su se predstavnici vlasti izjašnjavali kontradiktorno.

Iste organizacije su sredinom decembra, kada Skupština grada Loznice van snage stavila odluku o donošenju Prostornog plana u kom je bio ucrtan i rudnik litijuma, ukazale na to da je je jedan od osnovnih pravnih preduslova za realizaciju rudnika Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ (PPPPN za „Jadar“), koji je i dalje na snazi.

Inicijativa Kreni-Promeni je proteklih dana naglasila važnost ovog dokumenta. Oni su prošle nedelje izašli u javnost sa ocenom da je, „pod uslovom da ne postoji nikakav tajni sporazum sa Rio Tintom“, jedino što Srbiju sprečava da bez finansijskih posledica raskine poslovanje sa ovom kompanijom PPPPN za „Jadar“. Kreni-Promeni su zato zahtevali od Vlade i Skupštine Srbije da do 20. januara ukine sporni PPPN.

Sve aktivističke organizacije zahtevaju i uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma u Srbiji. Kreni-Promeni su sa ovim ciljem u utorak, 18. januara, pokušali da u Skupštini Srbije verifikuju pokretanje narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora na 20 godina. Inicijativa nije verifikovana, a prilikom pokušaja je, po Manojlovićevom svedočenju, došlo do incidenta u kom su predstavnici Kreni-Promeni napadnuti.

Manojlović je ovim povodom pozvao građane da izađu na protest u četvrtak, 20. januara. Podsetimo, protest koji organizuju SEOS i Ekološki ustanak zakazan je za subotu, 22. januar. Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je tim povodom poručio da će ekološke organizacije pozvati na obustavu rada i najavio da očekuje da protest 22. januara izađe 10.000 ljudi.

U gostovanju na TV Prva premijerka je ponovila ocenu da aktuelne proteste organizuju opozicione partije koje su na vlasti bile pre SNS-a, kao i stav da je prethodna garnitura vlasti dovela Rio Tinto i obezbedila im sve potrebne dozvole i zakonske preduslove za izgradnju rudnika. „Oni koji danas protestuju, maltretiraju ljude i blokiraju auto-puteve i granične prelaze su isti ti koji su Rio Tinto doveli i dali im dozvolu za istražne radove, a zatim i proširivali opseg teritorije na kojoj mogu da vrše ispitivanja“, izjavila je ona.

Premijerka tvrdi da je jedini dokument koji je aktuelna vlast potpisala sa Rio Tintom Memorandum o razumevanju, potpisan 2017, „koji je neobavezujućeg karaktera“, kao i da je Zakon o rudarstvu ključno prilagođen interesima rudarskih kompanija 2006. godine, pre dolaska SNS-a na vlast. Međutim, kao što smo već pisali, pravnici ukazuju na to da do ključnih promena zakona nije došlo pre 2015. godine, odnosno da do tada dozvole za istraživanja nisu garantovale rudarskim kompanijama pravo na eksploataciju rude.

Istovremeno, dok je Brnabić nedvano izjavila da je odlazak Rio Tinta iz Srbije pitanje nedelja, iz ove kompanije objavljuju samo da je realizacija projekta samo usporena. Kako su predstavnici Rio Tinta izjavili 18. januara za Financial Times, početak iskopavanja u Jadru će se odložiti na barem godinu dana, tako da ne počne pre 2027. godine, zbog „sporog pribavljanja dozvola neophodnih za kompletiranje ključne studije o uticaju projekta na životnu sredinu“.

I.K.

Prethodni članak

Cene hrane širom sveta najviše u pola veka

Da li je saga oko Novaka Đokovića konačno završena?

Sledeći članak