Da li mladi izlaze na predstojeće izbore i kako će glasati?

Kada je to politika prestala da se tiče mladih i ima li poente glasati? Razgovarali smo sa mladim ljudima iz Srbije o predstojećim izborima i njihovom odnosu prema politici.

Marko Bojović, student istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu za Mašinu kaže da će izaći na glasanje i da će biti kontrolor.

„Verujem da je dužnost i moralni imperativ svakog građanina da učestvuje u izbornom procesu”.

Što se tiče njegovih vršnjaka u Beogradu, Marko misli da su podeljenih mišljenja.

„Stvorena je takva ideja da se izborima ništa ne može promeniti, što ide na ruku onima koji drže izbornu većinu, dakle SNS-u”.

Marko svoj glas planira da da koaliciji „Srbija protiv nasilja”, jer je najbliži njihovom političkom gledištu.

Hristina, studentkinja Filološkog fakulteta za Mašinu navodi da će definitivno izaći na izbore, jer smatra da je svaki glas važan.

„Želim da iskoristim svoje biračko pravo i doprinesem što više mogu”.

Iako nije i dalje sigurna za koga će glasati, to će „biti neko iz opozicije”.

„Radim na tome da skupim dovoljno znanja o svemu što se nudi da bih na kraju mogla da napravim ispravnu odluku”, kaže Hristina.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Situacija van Beograda je nešto drugačija

Mila iz Niša sumnja da će da glasa ove godine.

„Možda ću pogledati opcije, nije kao da ih ne znam. Kao neko ko je dosta politički angažovan i smatra sebe revolucionarom – ne verujem mnogo u demokratiju, pogotovo ovu koja je danas u našoj zemlji“, za Mašinu navodi ova studentkinja i dodaje da veruje u rečenicu „nije bitno ko glasa nego ko broji glasove”.

Što se tiče omladine u Nišu, naša sagovornica smatra da ne razmišljaju mnogo o politici, ali da to nije slučaj ekskluzivan za njen grad.

„Mislim da je to generalno problem na Balkanu jer stalno zagovaramo to da je politika stvar lopova i ljudi koji nemaju čime drugo da se bave. Nas su naučili da mladi time ne treba da se bave niti u to da se mešaju. Zašto bi nam dali oružje u ruke da nešto promenimo?“, zaključuje Mila.

Sagovornica Mašine iz Novog Pazara koja je htela da ostane anonimna, rekla nam je da će izaći na glasanje.

„Omladina danas juri ka tim strankama koje su vodeće na lokalu. Mladi su najviše okrenuti vladajućoj stranci, zbog budućnosti. Nažalost, stanje u Pazaru je takvo da prednost u svemu imaju članovi vladajuće stranke. Tako da omladinci ne mogu ni pravilno da rasude koja je stranka zapravo najbolja za život“.

Svoj glas planira da da nekome ko je „osveženje“ na političkoj sceni, jer smatra da su nam potrebni neki novi predvodnici.

Ona dodaje da mladi trpe pritiske da se učlane u vladajuću stranku. „Ili ne smeju da se izjasne ili se izjašnjavaju tako zbog svog radnog mesta“.

Još jedan anoniman sagovornik Mašine iz Priboja opisuje sličnu situaciju: „Nisam do sada nikada glasao, ali sam radio kao kontrolor. Od svih je uvek bilo očekivano da glasaju za SNS“.

Od objašnjava da ga to nije nikada zanimalo i da „nema pojma“ o politici. Ovakva nezainteresovanost potiče iz duboke razočaranosti, jer kako naš sagovornik navodi: „Kako god okreneš ništa se neće promeniti. Iskreno mi se i sve to gadi, napravili su rijaliti od skupštine“. Šaljivo dodaje da su mogli i Skupštinu da „ugase“ kada su i rijaliti šou „Zadruga“.

Dijana Vasić, studentkinja Farmaceutskog fakulteta u Nišu, smatra da mladi treba da budu uključeni u politiku mnogo više od njihovih starijih sugrađana.

Ona smatra da mladi nisu dovoljno upoznati sa trenutnim političkim opcijama. „Postoje informacije svuda ali ne takve da zainteresuju mlade da glasaju. Kao da ciljaju na penzionere, jer će svakako ta populacija sigurno da glasa“, navodi sagovornica Mašine.

Dijana za Mašinu predočava i stanje u Jagodini, njenom rodnom gradu. Mladi su, prema njenim rečima, zainteresovani za politiku i naklonjeni vladajućoj stranci, većinom zbog pogodnosti koje im to donosi.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Da li će ovi izbori nešto promeniti?

Kada je u pitanju slobodno izražavanje mišljenja i mogući pritisci na glasače i ljude generalno – sagovornice i sagovornici koji su hteli da ostanu anonimni su za Mašinu rekli da to sve govori.

Kroz razgovore sa mladim ljudima saznali smo da su većinom neodlučni i pomalo zbunjeni. Kao razlog za to navode sve stranačke koalicije koje su nastale i njihovu političku heterogenost.

Slab odziv mladih na birališta nije novina i politički akteri su toga svesni, da li će aktuelna predizborna kampanja nešto promeniti u pogledu obraćanja pretendenata na vlast ostaje nam da vidimo. Međutim, sigurno je da ukoliko neko uspe da privuče mlade može očekivati značajan broj glasova koji su u prethodnim izbornim ciklusima bili neaktivni.

A.G.A.

Prethodni članak

Efektiva i Advokatska komora su protiv uvođenja obaveznog advokatskog posredovanja za katastar

Otkazi sindikalcima u Er Srbiji?

Sledeći članak