Danas počinje konferencija „Preko vode do slobode“ u Beogradu

Mreža „Pravo na vodu“ organizuje konferenciju „Preko vode do slobode“ 13. i 14. decembra 2019. u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Voda je život. Ovo je rečenica koju svi razumemo i čini nam se da se takav stav podrazumeva.

Ipak, gotovo 700.000 ljudi u Vojvodini sa svojih česmi koristi vodu koja nije ispravna za piće zbog visokog nivoa arsena. Takođe, ispitivanja koja vrši Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ pokazuju da čak 40% gradskih vodovoda snabdeva stanovništvo neispravnom vodom. U beogradskom regionu ovaj procenat je još veći, dok u Vojvodini tek 20% kontrolisanih vodovoda snabdeva građane ispravnom vodom, navode organizatori/ke u pozivu na konferenciju.

Osim problema vodosnabdevanja na konferenciji će biti pokrivena tema izgradnje derivacionih mini hidro elektrana.

Pod izgovorom da se radi o obnovljivim izvorima energije, država efektivno subvencioniše izgradnju MHE prelivajući u privatne džepove novac kojim plaćamo struju. Ali nije samo stvar u novcu. Čitav projekat dramatično je ugrozio tokove planinskih reka i živi svet u njima. Stavljajući reke u cevi investitori su nesavesnim delovanjem doveli do isušivanja rečnih korita. Ukoliko bude izgrađeno svih 850 MHE lako je ustanoviti do koje mere će naše reke, životna sredina, a posledično i snabdevanje vodom biti ugorženi, ističu iz mreže Pravo na vodu.

Na konferenciji „Preko vode do slobode“ će se otvoriti prostor za zajedničko promišljanje strategija o upravljanju vodnim resursima. Razgovaraće se sa aktivistima i aktivistkinjama, stručnjacima i političkim akterima.

Tokom dva dana konferencije biće održano četiri panela i jedna radionica. Na panelima će se pričati o, borbama za vodu u Srbiji kao i ženskoj participaciji u tim borbama, uticaju klimatskih promena na vodne resurse a biće predstavljena politička ponuda kada je u pitanju odbrana vodnih resursa. Radionicu će voditi Sonja Pavlović izabrana na listi „Dosta je bilo“, a sada nezavisna poslanica u Naraodnoj skupštini Republike Srbije. Radionica će obraditi temu, kako uticati na javne politike u oblasti zaštite voda.

Detaljan program konferencije možete pronaći ovde.

Pravo na vodu je mreža koja okuplja organizacije i pojedince/ke ujedinjene u borbi za pristup vodi. Mreža se zalaže da apsolutno svaki čovek mora imati pristup dovoljnoj količini kvalitetne vode kako bi zadovoljio svoje životne potrebe. Da bi se ovo ostvarilo, neophodno je direktnije uključivanje stanovništva i lokalnih zajednica u procese odlučivanja o ovom resursu.

P.M.

Prethodni članak

Kako žive radnici i radnice Pošte?

Potpisan sporazum u vladi kojim je završen štrajk u Pošti Srbije

Sledeći članak