Desničarski predizborni sprint II: Levijatan izlazi na izbore

Izvor: Medija centar Beograd

Uoči redovnih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji počinju i ubrzavaju se predizborne kampanje. Pored već najavljenih aktera, mediji prenose da na izbore izlazi i pokret Levijatan.

Dok desničarske stranke i organizacije koriste priliku koja se ukazala, vladajuća stranka je u kampanji a opozicija pokušava da reši unutrašnja neslaganja oko ideje bojkota. Situaciju na lokalu u određenoj meri može promeniti odluka o izlasku levičarske stranke SDU, koja za sada izlazak na lokalne izbore samo nagoveštava.

Pravo na život

Pokret Levijatan najavljuje izlazak na parlamentarne i lokalne izbore u petnaestak opština, prenose mediji, i navode da Levijatan na izbore izlazi samostalno, „uz obrazloženje da ih ne interesuju ni koalicije, ni stranke, ni pozicija, ni opozicija“.

Kao slogan Levijatan ističe „Pravo na život“, dok im je neformalni slogan „Ne diraj životinje naći ćemo te“, a osnove programa su, kako kažu, zaštita životinja i nejači. Pokret Levijatan, koji sve češće dolazi u fokus srpske javnosti zbog objava na društvenim mrežama koje izazivaju oprečne reakcije – od potpune podrške do jasnih negodovanja na njihov društveni angažman. Ovaj pokret je, velikim delom zahvaljujući svom vođi, Pavlu Bihaliju, za vrlo kratko vreme postao prepoznatljiv.

Iako su im do sada političke ambicije bile ograničene na inicijativu za promenu Zakona o dobrobiti životinja kao i formiranja takozvane „policije za životinje“ koja bi postojala u okviru MUP-a kao posebno odeljenje, potvrđene su ranije najave za ulazak u izbornu trku.

Povratak „Firera“

Već nedelju dana mediji prenose vest da se u Srbiju vratio nekadašnji vođa ustavno zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, Goran Davidović. Davidović se u Srbiju vratio nakon što je okončano jedanaestogodišnje suđenje na kom je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na antifašističkom skupu „Stop fašizmu“ 2007. godine u Novom Sadu.

Iako je Davidoviću suđeno u odsustvu, jer je bio u bekstvu u Italiji, Apelacioni sud je poništio presudu Višeg suda u Novom Sadu kojom je bio osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

Vrativši se kao slobodan čovek u Srbiju, nekadašnji vođa Nacionalnog stroja je nagovestio i jasniji politički angažman.

U intervjuu koji je dao za portal Patriot kaže:

Postoji registrovano udruženje koje se zove Nacionalni srpski front NSF. Verovatno će se ići na neke lokalne izbore, ne verujem da ćemo imati novca i ljudstva da idemo na republičke izbore, osim ako se ne udružimo sa nekim. Ali obzirom na moju reputaciju i na poslovičnu srpsku neslogu teško će to ići.

Davidović navodi i da je organizacija NSF, čiji je član i ideolog, u prijateljskim odnosima sa SRS, Obrazom koji je neaktivan, i sa Srpskom desnicom, ali i sa mnogim drugim poput Levijatana i Balternative.

Lako preskočiti nizak cenzus

Iako projekcije izbornih rezultata ne pokazuju da će desne stranke i organizacije ući u parlament bez neke šire koalicije, situacija je nešto drugačija na lokalu. Prema proceni analitičara, desničarske stranke imaju mnogo veće šanse za prelazak cenzusa na lokalnim izborima. Situaciju dodatno komplikuje i odluka o spuštanju cenzusa na 3%, koju su, na predlog vladajuće stranke, poslanici narodne Skupštine usvojili prošle nedelje.

Da ulazak u lokalne opštine vodi ka jačanju partija pokazuje primer Srpske desnice. Predstavnici liste „Srpska Desnica za domaćinsku Medveđu“ na lokalnim izborima održanim 8. septembra prošle godine osvojili su čak 6.5% glasova i ušli u lokalnu samoupravu. Ovo, međutim, nije prvi ulazak ove stranke u lokalne samouprave, koji se ranije dešavao preletanjem odbornika u Srpsku desnicu. Prvi slučaj ulaska Srpske desnice u lokalnu vlast zabeležen je u julu prošle godine u Vranju, a nakon toga i u gradskoj opštini Palilula u Nišu.

Izbori su zakazani za 26. april 2020.

I.P.

Prethodni članak

Dobrica Veselinović iz NDMBG osuđen zbog protesta povodom smrti dvoje radnika na „Beogradu na vodi“

MASA: na delu sistematski napad na autonomiju naučne zajednice

Sledeći članak