„Dok ste legalizovali nelegalnu gradnju, grad nije radio ništa da poboljša položaj osoba u situaciji beskućništva“, poručili iz Solidarnosti

„Beograd će postati metropola, onog trenutka kada vi i vaši tajkuni više ne budete na vlasti“, poručili su gradonačelniku Beograda u ostavci iz Političke platforme „Solidarnost“.

Miloš Baković Jadžić

„Dr Šapić je još jednom pokazao svoje pravo lice. Za njega, koji poseduje vilu od preko 800 hiljada evra, veliki broj osoba u situaciji beskućništva na ulicama Beograda su uspeh“, poručio je gradski odbornik Miloš Baković Jadžić iz Političke platforme „Solidarnost“.

„Da podsetimo Dr Šapića. Dok ste osuđivali Rome u svojim rasističkim izjavama, grad nije radio ništa da poboljša položaj osoba u situaciji beskućništva u Beogradu. Dok ste legalizovali nelegalnu nadogradnju svoje vile na Dedinju, grad nije radio ništa da poboljša položaj osoba u situaciji beskućništva u Beogradu. Dok ste leto provodili u svojoj vili u Trstu od 800 hiljada evra, grad nije radio ništa da poboljša položaj osoba u situaciji beskućništva u Beogradu“, dodao je Baković Jadžić.

BIRN: Nadogradnja je nezakonita, Ministarstvo građevinarstva zataškalo stvari

Podsetimo, BIRN je 2022. utvrdio da je Opština Novi Beograd nezakonito ozakonila nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi. Šapić je, po pisanju BIRN-a, dogradio 200 na postojećih 150 kvadrata. Da je to učinio pre 2015, imao bi uslova da objekat legalizuje. Gradnja je, međutim, počela 2021, sudeći po satelitskim snimcima.

„Prema zvaničnoj dokumentaciji i javno dostupnim satelitskim snimcima, investitor, odnosno vlasnik objekta Aleksandar Šapić je najpre tokom 2021. godine bez građevinske dozvole dogradio već postojeći stan na tri nivoa, tako što je od kosog krova na prvom spratu i potkrovlju napravio ‘kockicu’, a u nivou prizemlja je sagradio i novi, jednoetažni deo objekta, sa krovom u staklu“, pisao je BIRN. Građevinska inspekcija je vlasniku u julu naložila da obustavi radove, ali je Ministarstvo građevinarstva Tomislava Momirovića u oktobru 2021. odluku građevinske inspekcije poništilo.

„Do momenta kada je gradska inspekcija ponovo izašla na teren – u avgustu 2022. godine – opština Novi Beograd, čiji je Šapić bio predsednik neprekidno tokom 10 godina, od juna 2012. do juna 2022. – ozakonila je ovaj objekat, te je građevinski inspektor zaključio da su se stekli uslovi za obustavu postupka“, nastavlja se u tekstu BIRN-a.

Šapić od BIRN-a traži 12 miliona dinara

Aleksandar Šapić je zbog dva istraživačka teksta tužio BIRN i od redakcije zahtevao dva puta po 6 miliona dinara. Jeda od tekstova je onaj u kom se tvrdi da je Šapić nelegalno ozakonio 200 kvadrata na Bežanijskoj kosi. U drugom istraživačkom tekstu BIRN i Vreme su izneli tvrdnje da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić 2018. kupio vilu u blizini Trsta, a da ni taj objekat ni 800.000 evra kojim je plaćen nisu prijavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije, što bi javni funkcioneri morali da rade.

„Tuženi su iznošenjem neistina prouzrokovali neizmernu štetu tužiocu u smislu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva čime su ukupne moralne vrednosti tužioca dovedene u pitanje, koje on uživa u određenoj društvenoj sredini“, navodi se u tužbama, kako je BIRN objavio 29. marta 2023.

Urednik BIRN-a je ocenio da su u pitanju SLAPP tužbe i da ova redakcija neće dozvoliti da bude zastrašena. Podsetimo, SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) ili strateške tužbe protiv javnog delovanja su tužbe koje se podnose sa ciljem da se ućutkaju aktivisti, mediji, istraživači i uzbunjivači čiji rad razotkriva dela korporacija, političara i drugih moćnih strana koja su nezakonita ili na drugi način štete javnom interesu.

Antiromske i rasističke izjave

„Nedavna nesreća u kojoj je jedna romska devojčica izgubila život dala je povod Aleksandru Šapiću da iznese stavove kojima je još jednom pokazao kako funkcioniše sistemska diskriminacija Roma i Romkinja u Srbiji“, skrenuo je pišući za Mašinu u martu pažnju Robert Kasumović u osvrtu na izjave koje je tadašnji gradonačelnik Beograda dao nakon što je u martu 2023. maloletna Romkinja stradala pod točkovima kamiona JKP „Gradska čistoća“.

Šapić je u nekoliko izjava koje su usledile nakon nesreće govorio o Romima koji navodno predstavljaju opasnost po ostalo stanovništvo Beograda, optuživao ih da sopstvenim izborom žive u najvećem siromaštvu i da su sami krivi za tragediju koja se desila.

Takođe, Aleksandar Šapić je optužio Rome i da ne prihvataju pomoć koja im se pruža, te da su u nekoliko navrata uništavali socijalne stanove koji su im dodeljivani, pa time načinili veliku štetu državi i Beograđanima“, sažeo je Kasumović.

Kasumović je podsetio na to da čak 65% romskih naselja u kojima živi preko 95.000 ljudi širom Srbije ne poseduje kanalizacionu mrežu, kao i da je oko 30% svih romskih naselja u Srbiji bez adekvatnog snabdevanja pijaćom vodom.

„Činjenica da su romska naselja nehigijenska, ukazuje na sistemsku zapostavljenost, na neodgovornost i nezainteresovanost države da se ovim pitanjem bavi. Romska naselja su sredine u kojima su pripadnici ove zajednice sistemski segregirani ne svojim izborom, već zato što su najdiskriminisanija grupacija stanovništva u Srbiji“, podsetio je autor.

Gradonačelnik u ostavci poručio da će obezbediti sprovođenje „revolucionarnih socijalnih mera“

Mandat Aleksandra Šapića na mestu gradonačelnika Beograda vezuje se za još nekoliko kontroverzi. Šapić je krajem septembra podneo ostavku, ali ne zbog afera koje mu se stavljaju na teret. Povodom odlaska sa mesta gradonačelnika je, naprotiv, izjavio sledeće:

„I nakon ovog čina, nastaviću jednako predano i posvećeno da obavljam posao gradonačelnika, da bi se neometano obezbedilo sprovođenje i realizacija kako svih revolucionarnih socijalnih mera, tako i projekata koje smo realizovali, započeli ili najavili, a koji su obeležili period od kada sam došao na ovo mesto“.

Na diskriminatorne izjave gradonačelnika u ostavci reagovali su Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A 11 i sindikat Sloga. Gradski odbornik iz Političke platforme „Solidarnost“, Miloš Baković Jadžić, je u saopštenju povodom ovih izjava 16. oktobra dodao i sledeće:

„Dok ste vi kupovali desetine televizora, iživljavali se na svojim zaposlenima i nameštali svojim ortacima posao sa vaučerima vredan milione evra, grad nije radio NIŠTA da poboljša položaj osoba u situaciji beskućništva u Beogradu. Beograd će postati metropola, onog trenutka kada vi i vaši tajkuni više ne budete na vlasti“.

I.K.

Prethodni članak

O borbi žena za pravo na obrazovanje i položaju naučnica u novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa

„Vоdа је živоt, vоdа је hrаnа. Ne zapostavimo nikoga“, uzalud poručuju Ujedinjene nacije

Sledeći članak