Doviđenja, Rio Tinto? Vlada Srbije poništila sve upravne akte vezane za projekat Jadar

Vlada Srbije je zvanično prekinula poslovanje sa Rio Tintom, ali aktivisti i opozicioni akteri zahtevaju jasna uverenja da nije u pitanju samo predizborni trik vlasti.

Izložba Rio Tinta

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u četvrtak, 20. januara, izjavila da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“, kao i Radna grupa za implementaciju projekta Jadar, javljaju mediji.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, prenosi premijerkinu izjavu N1.

Ekološka udruženja i predstavnici opozicije su na ovo reagovali sa opreznim optimizmom.

Pokret Ekološki ustanak saglasan je sa tim da su konkretni zahtevi koje je postavljao državnom vrhu u vezi sa projektom „Jadar“ uglavnom ispunjeni. Iz ovog pokreta su najavili da će u petak, 21. januara, u Vladi Srbije preuzeti dokumente koji se na ovaj projekat odnose i predati ih na analiziranje svom pravnom timu. Javna dostupnost akata bila je jedan od zahteva prethodnih nedelja održavanih protesta, sa kojim se premijerka takođe saglasila 20. januara.

Iz ekološkog ustanka su građanima, saborkinjama i saborcima, čestitali na istrajnosti i pobedi. Ipak, Ekološki ustanak već danas organizuje javnu tribinu na kojoj će se raspravljati o daljim koracima u zaštiti od štetnih rudarskih projekata jer, čak i ako Rio Tinto zaista ode iz Srbije, ne postoje garancije da neće biti sličnih problema u skoroj budućnosti.

„Vlada Republike Srbije je pod pritiskom različitih interesa godinama radila na tome da se zakonodavni i planski okvir napravi po meri rudarskih kompanija, pa nije lako razmrsiti to klupko korupcije i zagađenja koje preti da nas sve povuče na dno“, objašnjava se u pozivu na tribinu.

Pokret Ne da(vi)mo Beograd je ocenio razvoj događaja kao veliku pobedu građana i društva u celini i dokaz da građani, ekološke organizacije i politički pokreti mogu da se uspešno suprotstave štetnim projektima. Ipak, kako se kaže u ovim povodom objavljenom saopštenju:

„Ovo je trenutak kada moramo biti ponosni jedni na druge, ali istovremeno svesni da ne postoji nijedna garancija, niti mogućnost poverenja u postojeću vlast da već nakon izbora neće istu Uredbu usvojiti ili jednostavno „namignuti“ Rio Tintu da bespravno nastavi sa istraživanjem i testiranjem prljavih tehnologija prerade minerala u Srbiji i zagađuje našu zemlju, naše reke i izvorišta vode“.

Iz NDBG zato istrajavaju na stavu da je je jedini način da se zasigurno spreči sprovođenje ovog i sličnih štetnih projekata da se na nastupajućim izborima smeni aktuelna vlast.

I.K.

Prethodni članak

Fabrika vode prodata na punoletstvo zabrane o korišćenju česmovače u Zrenjaninu

Nove tehnologije ili zašto je lakše zamisliti kraj sveta nego kapitalizma

Sledeći članak