Earth Thrive: Da li je Rio Tinto pokrenuo proces arbitraže u vezi sa Projektom „Jadar“?

Platforma Investment Arbitration Reporter je objavila da je Rio Tinto Vladi Srbije podneo obaveštenje o sporu pozivajući se na bilateralni ugovor koji se tiče projekta Jadar, skreće pažnju britansko-srpska aktivistička organizacija Earth Thrive.

Izložba Rio Tinta

Srpsko-britanska aktivistička organizacija Earth Thrive je preko mreže London Mining Network informisana da je Rio Tinto „obavestio vladu Srbije o arbitraži u vezi sa zaustavljenim projektom pozivajući se na bilateralni ugovor o ulaganju između dve zemlje“, kako se navodi na društvenim mrežama.

O mogućem pokretanju arbitraže javnost je inicijalno obavestila platforma Investment Arbitration Reporter u članku „Srbija bi mogla da oživi projekat rudarenja litijuma koji je izazvao ekološke proteste i pokrenuo ranije neobjavljeno obaveštenje o sporu“ („Serbia may revive lithium mining project that prompted environmental protests and triggered previously undisclosed notice of dispute“)

Rio Tinto je aludirao na mogućnost pokretanja arbitraže, ali se ne zna da li je ona pokrenuta

U članku se podseća na to da je Projekat „Jadar“ stopiran početkom 2022. godine, nakon građanskih protesta, a uoči izbora. U IAReporteru konstatuju da su i srpski zvaničnici davali izjave da je obustavljanje projekta bilo „politička“ odluka.

„U to vreme, anglo-australijski rudarski gigant je aludirao na mogućnost pokretanja arbitraže protiv Srbije, navodeći da je kompanija dobila pravni savet ‚kako bi osigurala da [Rio Tinto] uživa pravičan tretman i da [ulaganje] nije na bilo koji način ugrožen nezakonitim, nerazumnim ili diskriminatornim merama‘“, navodi se u članku Investment Arbitration Reporter.

„Sada smo potvrdili da je Rio Tinto podneo obaveštenje o sporu Vladi Srbije u vezi sa ovim događajima, uz pomoć firme Freshfields Bruckhaus Deringer, pozivajući se na bilateralni sporazum o ulaganju između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva (‚BIT‘). Ostaje nejasno da li je kompanija od tada i ostvarila ovu arbitražnu pretnju i da li nedavni događaji mogu uticati na ovu (potencijalnu) arbitražu. Kao što smo ranije napomenuli, BIT predviđa arbitražu između investitora i države prema pravilima ICSID, ICC ili UNCITRAL“, izdvajaju iz članka Earth Thrive. Investment Arbitration Reporter je najavio će pratiti dalja dešavanja u vezi sa ovom problematikom.

Rudarski gigant vodi devet sporova protiv institucija Republike Srbije

IAReporter podseća na to da je premijerka Srbije u januaru 2024. pomenula da bi Rio Tinto mogao da tuži Srbiju na osnovu prava iz dozvole za eksploataciju koju je rudarski gigant dobio 2004. godine. Domaći mediji naglašavaju da su vlasti ovu mogućnost pominjale više puta, ali i naglašavale da nikakav ugovor nije potpisan sa investitorom.

Kako su domaći mediji javili krajem 2023, „kompanija ‚Rio Sava Eksplorešjns‘ (Rio Sava Explorations), ćerka firma kompanije ‚Rio Tinto‘, podnela je Upravnom sudu devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta ‚Jadar‘ i iskopavanja litijuma. „Dobili smo informaciju da je ‚Rio Sava‘ pokrenula čak devet postupaka – četiri predmeta formirana su protiv rešenja Vlade Srbije, dva protiv rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i još tri predmeta protiv rešenja Ministarstva finansija“, pisala je Nova.rs.

Na tužbe protiv Srbije 2023. upozorio Earth Thrive

Kako ste mogli da čitate na Mašini, na ove tužbe je Earth Thrive upozorio u martu 2023. Potvrdu da se Rio Tinto koristi pravnim sredstvima protiv odluke na osnovu koje je projekat Jadar zaustavljen 2022. godine, Earth Thrive je tada pronašao u izveštaju koji je Ministarstvo za zaštitu životne podneo Birou bernske konvencije sredinom januara 2023, a koji je u međuvremenu postao dostupan javnosti.

Nevladina organizacija Earth Thrive je 2021. godine uručila Birou Bernske konvencije žalbu na izgradnju rudnika litijuma u dolini reke Jadar i prateće infrastrukture zbog štetnog uticaja na životnu sredinu. Earth Thrive je deo London Mining Network, mreže nevladinih organizacija koje se bore protiv negativnih uticaja londonskih kompanija.

Kako smo ranije pisali, London Mining Network i Earth Thrive su u solidarnosti sa lokalnim zajednicom koja se protivi izgradnji rudnika u dolini Jadra 2023. i 2024. godine koordinirali protestne akcije tokom održavanja skupštine akcionara Rio Tinta. Ove godine akcionarima i bordu direktora Rio Tinta su se u ime organizacija koje se bore protiv rudnika u Jadru obratile aktivistkinje Sofija Stefanović, doktorandkinja na Univerzitetu Kembridž, i Nina Đukanović, doktorandkinja sa Oksford Univerziteta.

Aktivisti organizacija Extinction Rebellion i Earth Thrive su u isto vreme, u aprilu 2024. organizovali akciju ispred Ministarstva rudarstva i energetike u Beogradu, a aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije – SEOS okupili su se u Loznici.

Organizacije koje se protive otvaranju rudnika litijuma u Jadru okupiće se 28. juna ove godine u Gornjim Nedeljicama.

I.K.

Prethodni članak

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu saopštava da Projekat „Jadar“ nema razumno obrazloženje

Džulijan Asanž pušten nakon što se izjasnio krivim za jednu tačku optužnice

Sledeći članak