Feminističke umetničke prakse u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Značajne međunarodne, ali i lokalne feminističke umetničke prakse biće predstavljene u okviru izložbe „Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč“ koja će biti otvorena večeras, u četvrtak, 19. maja u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Neki od ključnih radova iz sedamdesetih godina 20. veka koji se vezuju za feminističke intervencije u umetnosti, poput onih Džudi Čikago (Judy Chicago), VALIE EXPORT, Sanje Iveković, Katalin Ladik, Sindi Šerman (Cindy Sherman), Birgit Jurgensen (Birgit Jürgenssen) i mnogih drugih, biće predstavljeni u okviru izložbe pod nazivom „Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u okviru programa “Heroine” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Pored Verbund kolekcije, čija je kustoskinja Gabriele Šor (Gabriele Schor), biće otvorena i izložba „Na putu slobode“ kustoskinje Sanje Kojić Mladenov, na kojoj su zastupljene umetnice iz lokalnog umetničkog konteksta koje svojom praksom prelaze granice tradicionalnih medijskih i rodnih pozicija, delujući i u internacionalnom kulturnom prostoru.

Kao direktorka kolekcije i urednica prateće monografske publikacije, Gabrijele Šor je istraživala feminističku avangardu kako bi naglasila ulogu koju su umetnice imale u poslednje četiri decenije:

„Rezultati su radikalni, poetični, ironični, ljuti, cinični i srdačni. Najviše od svega su iskreni, deleći kolektivnu svest koja je preispitala i odbacila ono što je ranije dominiralo, okrećući se novim načinima izražavanja u oblastima fotografije, performansa, filma i videa,“ objašnjava se u najavi za izložbu.

Radovi umetnica Katalin Ladik, Milice Mrđe, Tanje Ostojić, Vesne Perunović, Bogdanke Poznanović, Jelene Radić, Judite Šalgo, Vesne Tokin i Milice Tomić, bave se analizom položaja ličnog identiteta u savremenoj umetničkoj praksi i društvu, „istražuju procese performativnosti, dematerijalnosti, kao i transgresije granica, ideju probijanja formalnih, medijskih i prostornih okvira“, stoji u saopštenju.

„Cilj je afirmacija ženskog doprinosa razvoju  istorijskih umetničkih praksi i ukazivanje na značaj emancipacije muzejskih institucija i šire javnosti”, ističe kustoskinja Sanja Kojić Mladenov.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana i dva prateća programa. U petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik „Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik“, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija „(Re)konekcija“ iz Novog Sada.

U sredu 25. maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena nova knjiga Jasmine Tumbas, „I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism“ u izdanju Manchester University Press.

Izložba će trajati do 21. juna 2022. Više o programu pogledajte ovde.

V.K.

Prethodni članak

Sektor prosvete stavljen pod ingerenciju Ministarstva unutrašnjih poslova, nastavnici strahuju od komandnog upravljanja

Proizvodnja struje u sopstvenoj kući. Iskustva prvih prozjumera u Srbiji

Sledeći članak