Frilenseri pozivaju na još jedan protest u Beogradu

Udruženje radnika na internetu zakazalo je za danas u 17 časova protest ispred Vlade Republike Srbije. Frilenseri zahtevaju da se ukine retroaktivna naplata poreza i obezbedi bolji pravni status i bolji poresko-pravni tretman osobama koje zarađuju preko interneta.

Ilustracija: Udruženje radnika na internetu

Frilenseri će današnjim protestom nastaviti niz pokušaja da skrenu pažnju na svoje probleme i navedu družavu da za njih ispolji razumevanje. Protest zakazan tik pred Novu godinu predstavlja i njihovu reakciju na to što je proteklih dana velikom broju frilensera stigao poziv od Poreske uprave.

S obzirom na činjenicu da će danas i narednih dana stići na stotine poziva našim kolegama i koleginicama, mi smo kao udruženje i saborci morali da reagujemo na jedini mogući način u ovakvom trenutku, napisao je u svojoj objavi na fejsbuk profilu predstavnik Udruženja radnika na internetu (URI), Miran Pogačar.

Podsetimo, Poreska uprava Republike Srbije je sredinom oktobra licima koja prihod ostvaruju iz inostranstva dala šest nedelja da se prijave za „samooporezivanje“. Kako je Mašina već pisala, „Poreska je u kontrolu deviznih računa krenula još juna meseca i već donela poreska rešenja u kojima nalaže da se plate porezi i doprinosi sa kamatama za pet godina unazad, što je 80% od svega zarađenog.“

Mnogi frilenseri tvrde da su tokom prethodnih godina pokušavali da plate porez, ali da to nisu uspeli, jer niko u Poreskoj nije znao da ih posavetuje kako to da učine.

Pravno-poreskim statusom radnika na internetu niko se nije bavio prethodnih godina, što je ministar finansija na skupštinskoj sednici i potvrdio, do onog trenutka kada je broj tih ljudi porastao na desetine hiljada. Umesto da uvidi svoje propuste, država preko leđa radnika na internetu pokušava da zakrpi rupe u budžetu, navodi se u jednom saopštenju URI-ja.

Dok su bili nevidljivi za Poresku, frilenseri nisu imali prava na zdravstveno, socijalno osiguranje, niti na radne sporove sa inostranim poslodavcima.

Predstavnici URI-ja objašnjavaju i da je nepravedno, ali i potpuno neizvodljivo da frilenseri plate 80% svega što su zaradili u poslednjih nekoliko godina – i to u kratkom roku.

Država je zasad odbila da pregovara sa frilenserima o ukidanju retroaktivnog oporezivanja i odlaganju naplate.

I.K.

Prethodni članak

Legalizovan abortus u Argentini

Godina za nama: društveni sistem pred pucanjem, jačanje solidarnosti ohrabruje

Sledeći članak