Glavu u torbu za stalno zaposlenje

Slavoljub Stojadinović; Foto: Slavoljub Stojadinović / Facebook

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da će profesora fizičkog vaspitanja Slavoljuba Stojadinovića, koji je pre nekoliko dana u Ekonomskoj školi u Velikoj Plani goloruk savladao naoružanog čoveka koji je upao u školu, nagraditi – stalnim zaposlenjem.

Svaka čast profesoru Slavoljubu Stojadinoviću na hrabrosti i požrtvovanju za svoje đake i školu. Razgovarao sam s njim i ispoštovaćemo ga na razne načine. Iznenadio sam se kad sam čuo da 20 godina radi, a da nije u stalnom radnom odnosu. Potrudićemo se da se to promeni. To će mu, zasigurno, biti najveća nagrada, izjavio je Šarčević za Kurir.

Da podsetimo, profesor Stojadinović je prethodnog petka goloruk savladao Gorana Todorovića (46) koji je kako javljaju mediji sa dve automatske puške i eksplozivom uleteo u jednu učionicu Ekonomske škole „Vuk Karadžić“ u Velikoj Plani gde je dvadesetak minuta učenike i profesora filozofije držao kao taoce. Profesor Stojadinović je tu došao nakon što je dobio poziv od učenika i savladao Todorovića koji je tokom obračuna ispalio dva hica u plafon, a profesor je zadobio i lakše povrede ruke.

Teško do stalnog radnog odnosa

Javnost je, s pravom, pozdravila herojski podvig profesora fizičkog vaspitanja iz Velike Plane. Nema sumnje da je pozitivan ishod i stalno zaposlenje do kojeg će doći ukoliko komisija vlade pozitivno odgovori na molbu ministra Šarčevića „da otvori konkurs za radno mesto kako bi profesor bio izabran za stalno“.

Ipak, teško je ne primetiti cinizam u komentarima ministra. Da li jedan profesor zaista mora da rizikuje život kako bi bio zaposlen za stalno? Zar su potrebne ovako ekstremne situacije kako bi ministar uvideo da jedan profesor radi već dvadeset godina bez stalnog zaposlenja?

Hrabri profesor iz Velike Plane svakako nije jedini koji se nalazi u prekarnom radnom odnosu dok ujedno godinama savesno obavlja svoj posao. Najnovija istraživanja pokazuju da je u Srbiji 2017. godine više od 430.000 zaposlenih radilo po ugovorima sa ograničenim trajanjem što stvara veliku životnu nesigurnost i umanjuje radna prava ovim ljudima.

Veliki je broj ljudi u Srbiji koji rade na određeno, a kako smo ranije pisali velik je i broj komada vatrenog oružja u posedu građana Srbije.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u Srbiji je registrovano 973.790 komada vatrenog oružja, dok se procenjuje da je u opticaju najmanje 220.000, a najviše oko 900.000 komada ilegalnog oružja.

I broj zaposlenih na kratkoročne ugovore i količina naoružanja u posedu građana su zabrinjavajući i zahtevaju sistemska rešenja a ne dobru volju određenih ministara da građanima obezbede siguran život i zaposlenje.

M.M.

Prethodni članak

Poziv na međunarodnu solidarnost sa ženama Rožave i severoistočne Sirije

Zagonetka razvoja veštačke inteligencije: Ko stvara, a nema ni glasa ni jezika?

Sledeći članak