Igra živaca na planini Starica

Stranka Zajedno zahteva reakciju ministarstava unutrašnjih poslova, rudarstva i energetike i zaštite životne sredine zbog tenzija na planini Starica kod Majdanpeka. Aktivisti grupe građana Ne dam! za Mašinu prenose atmosferu sa terena.

Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta sredinom nedelje je zatražio hitan prijem kod ministra unutrašnjih poslova, ministarke rudarstva i energetike i ministarke zaštite životne sredine zbog, kako je saopštila stranka Zajedno, eskalacije sukoba na planini Starica, koja „preti da dovede do krvoprolića“.

Aktivisti grupe građana Nu dau/Ne dam! za Mašinu kažu da je o razmerama tenzija između branilaca planine, zaposlenih u rudniku i privatnog obezbeđenja teško svedočiti, jer većina situacija koje bi mogle da prerastu u fizički sukob ostane na igri živaca. Živci su, ipak, na probi već dva i po meseca.

Samo u četvrtak, kada smo sa aktivistima razgovarali, desilo se nekoliko stvari: na terenu se ponovo pojavila firma za obezbeđenje čiji radnici su krajem avgusta pokušali da sruše kamp članova Ne dam!, policija je izvršila pretres stana jednog od aktivista po lažnoj prijavi za krađu uređaja za telekomunikacije, a neko je radnicima obezbeđenja takođe lažno prijavio da su aktivisti gađali kamenjem radnike rudnika.

Kada je u pitanju sukob na koji je upozorila stranka Zajedno aktivisti Vladimir Božić i Mladen Vladić objašnjavaju da je do incidenta došlo dok su u društvu trećeg aktiviste pokušavali da za svoje vozilo oslobode šumski put, koji su su zatekli pregrađen nanosom kamenja i šuta. U pitanju je, kako kažu, saobraćajnica koju koristi i preduzeće Srbijašume, a za koju su zaključili da su je zagradili radnici koje je angažovalo preduzeće Ziđin.

„Zatvorili su put u delu u kom se on priključuje na njihov – oni kažu da je njihov, a mi tvrdimo da je to sve nelegalno i da se nalazi na državnoj parceli 624/1 – dakle, uslovno njihov put koji koriste za prolaz teške mašinerije. Mi šumskim putem dolazimo na osmi greben, onaj koji pokušavaju da sruše već nekoliko meseci.“

U pomoć aktivistima prišla su dva radnika privatnog obezbeđenja rudnika u Majdanpeku, ali im se približilo i tridesetak neprijateljski nastrojenih radnika (za koje pretpostavljaju da su bili kineske nacionalnosti), koji su došli iz kampa za koji aktivisti tvrde da je, kao i put za tešku mašineriju, nelegalno podignut. Radnici Ziđina došli su u pratnji nadređenog, bez koga, kako aktivisti kažu za Mašinu, „ne rade ništa“.

„Oni su došli, i čim su videli da se snima, svi su skočili. Nije došlo do okršaja, ali je situacija bila jako napeta“, opisuje za Mašinu Vladimir Božić.

On dodaje da je nakon početnih tenzija došlo i do „razumnog razgovora“ sa nadzornikom radnika, te da su im radnici Ziđina na posletku pomogli da pomere zaglavljenu Ladu, upotrebivši u te svrhe i buldožer.

Odgovarajući na pitanje da li aktivisti imaju utisak da su se sa radnicima Ziđina rastali u prijateljskim ili neprijateljskim odnosima, Božić odgovara da su slične oscilacije u odnosima prisutne od kada su članovi Ne dam! sredinom juna na Starici osnovali kamp.

„Mi smo sa njima i ranije razgovarali, mislili da imamo dogovor, pa ne prođe dva dana – a oni dođu, pa nam prete i ponašaju se totalno drugačije; jedan dan kažu ‘prijatelji smo’, a drugog pošalju ove da nam ruše kamp. Nikad ne znamo na čemu smo i ne verujemo u dobronamernost druge strane.“

Božić skreće pažnju na to da je stanovništvo okolnih sela uznemireno, a da uznemirenje verovatno vlada i među kineskim radnicima. On navodi i da građani negoduju zbog toga što se nad njima sprovodi video nadzor, dok strani radnici burno reaguju kada se kamere telefona okrenu ka njima.

Podsetimo, aktivisti grupe građana Ne dam! su početkom juna osnovali kamp na osmom grebenu planine Starica kod Majdanpeka, nakon što je deo grebena dinamitiran. Grupa građana Ne dam!, formirana ove godine zarad zaštite kulturnih dobara i životne sredine Majdanpeka i okoline, prethodno je rušenje vrha Starice pokušala da spreči u skupštini lokalne samouprave, u kojoj ima tri predstavnika, te putem javnog okupljanja.

Protest protiv miniranja vrha Starice održan je i z Beogradu, trećeg septembra, u organizaciji stranke Zajedno. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, rušenje osmog grebena aktivisti su tom prilikom nazvali “zločinom koji Ziđin uz pomoć države Srbije sprovodi nad Staricom”.

Aleksandar Jovanović Ćuta je za Danas u četvrtak izjavio da će dešavanja na Starici i oko Starice biti na dnevnom redu prve sednice skupštinskog odbora za ekologiju.

„Tamo se vodi rat, tamo su neki likovi iz Ziđina koji tvrde da su pripadnici vojske NR Kine. U čije ime se pojavljuje to kinesko obezbeđenje i ko to sprečava bilo koga da se kreće po Starici“ izjavio je tom prilikom Jovanović.

I.K.

Prethodni članak

Nova strategija EU promoviše privatne investicije u sektoru nege starijih osoba

Održan protest „Buna protiv mafije — hoćemo reku!“

Sledeći članak