Industrija fosilnih goriva uz velike profite uživa i subvencije od više stotina milijardi dolara

Prema prognozi OECD i IEA državna pomoć industriji fosilnih goriva će 2022. nadmašiti prošlogodišnji iznos od 700 milijardi dolara.

Podrška industrije fosilnih goriva se udvostručila tokom 2021. u odnosu na 2020. i iznosila je skoro 700 milijardi dolara, navodi se u novoj analizi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Međunarodne agencija za energetiku (IEA) a javlja Balkan Green Energy News.

Analiza subvencija za fosilna goriva OECD-IEA obuhvata države članice OECD, grupu najrazvijenijih zemlaja (G20) i još 33 druge velike ekonomije sveta, koje, ukupno uzevši, proizvode oko 85% energije na globalnom nivou.

Subvenicije u vidu budžetskih transfera, poreskih olakšica, direktnih investicija u infrastrukturu i izuzimanja iz propisa o zaštiti životne sredine iznosiće još više toko 2022. zbog rata u Ukrajini, procenjuju iz OECD i IEA.

Prema analizi dveju međunarodnih organizacija, većina subvencija je utrošena na smanjenje cene energenata koju plaćaju potrošači. Ipak, imajući u vidu da indutrija fosilnih goriva ima enorman rast tradicionalno ogromnih profita, čini se da bi ona sasvim komotno preživela i bez zdušne podrške koju prima iz javnih budžeta.

A te stotine milijardi dolara države bi, umesto u fosilna goriva, mogle da investiraju u zelenu tranziciju, koja bi obezbedila održivu i jeftiniju energiju ljudima. Naime, da bi ubrzavanje zelene tranzicije dugoročno snizilo cene energije, potvdila je i Grupa glavnih naučnih savetnika Evropske komisije.

Prelazak na zelenu ekonomiju, zelenu prema merilima EU, ne bi koštao više od podrške koja se daje industriji fosilnih goriva. Za Evropski zeleni dil Evropska komisija je 2020. godine predvidela bilion (1000 milijardi) evra za celu deceniju (eksperti su smatrali da je realnije računati trošak od tri biliona evra za taj period).

Prema proceni UN, oko bilion dolara godišnje bi koštalo da se finansiraju programi adaptacije na klimatske promene i dekarbonizacija na globalnom nivou. No, to takva investicija u zelenu tranziciju bi se, prema računici međuvladine organizacije, čak i višestruko isplatila jer bi do 2030. donela 26 biliona dolara direktne ekonomske dobiti.

Ipak, kako pokazuje Izveštaj o jazu proizvodnje, zelena tranzicija, će još dugo ostati u svetu ideja, jer će u narednih 20 godina industrija fosilnih goriva značajno povećavati proizvodnju.

A.J.

Prethodni članak

Piloti Lufthanze najavljuju dvodnevni štrajk

Medicinske sestre najavljuju najveći štrajk svoje struke u istoriji SAD

Sledeći članak