Kokanović o rušenju u Nedeljicama: „528 bušotina od kojih sigurno stotinak cure nisu štetne po okolinu i lokalnu zajednicu, a kuće su štetne?“

Građani iz udruženja „Ne damo Jadar“ su 26. septembra ponovo blokirali rušenje kuća u Nedeljicama.

„Evo nas ovde na Valjevskom putu. Blokirali smo mašine Rio Tinta koje su opet pokušale da ruše kuće, i pored našeg upozorenja da mašine ne idu na teren dok se situacije ne reguliše oko papirologije“, izjavio je u video obraćanju na društvenim mrežama 26. septembra popodne Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Kokanović je rekao da su građani dežurali celo jutro, a da su se mašine pojavile kada su prekinuli straže da bi doručkovali.

Sedeći na jednoj od poljoprivrednih mašina kojima je juče bio blokiran Valjevski put, Kokanović je izjavio da aktivisti od policije, koja im preti hapšenjem, zahtevaju da se pozabavi mašinama Rio Tinta i uputi ih nazad: „Da dođe vučni voz iz Novog Sada koji je dovezao mašinu, neka je vrati odakle je došla“, kaže Kokanović.

„Imamo mnogo prečih stvari: 528 bušotina od kojih sigurno stotinak cure nisu štetne po okolinu i lokalnu zajednicu, a kuće su štetne? Imamo i zahteve koje smo podneli Vladi 24. januara.“

Opština tvrdi da ima dozvole, aktivisti kažu da su nelegalne

Podsetimo, „Ne damo Jadar“ su prošle srede, 20. septembra, onemogućili početak rušenja kuća u Gornjim Nedeljicama. Kuće su u vlasništvu kompanije Rio Tinto, ali za rušenje nema adekvatnih dozvola, kažu iz ovog udruženja. Kako dodaju, to su još sredinom avgusta prijavili inspekciji.

Iz Rio Tinta su u međuvremenu izjavili da su rušenju pristupili iz bezbednosnih razloga, i da ono nema veze sa projektom rudnika litijuma, ali i da od projekta nisu odustali, preneo je N1.

Iako je tada postignut dogovor da se rušenje zaustavi, ono je nastavljeno 26. Kako piše N1, gradska uprava Loznice je 26. septembra objavila da je donela sva rešenja o dozvoli o uklanjanju objekata koje je zahtevala kompanija Rio Sava, ćerka-firma Rio Tinta preko koje rudarski gigant posluje u Srbiji. Aktivisti, međutim, nemaju nameru da opštinarima veruju na reč, nego traže uvid u dokumentaciju. Takođe, 20. septembra su naglasili da je rešenja za rušenje potpisao načelnih opštinskog odeljenja za urbanizam koji za to nije ovlašćen. Kako je Kokanović tada izjavio za Danas:  

„Rio Tinto je dobio nelegalne dozvole za rušenje. Za građevinske objekte koji su uplanjeni ne može da se izda građevinska dozvola za rušenje, a za nelegalno izgrađene neophodno je da građevinski inspektor utvrdi i naloži rušenje. Oni su napravili grešku u koracima – urbanizam im je izdao građevinske dozvole koje su bile na sajtu grada nekih 15 dana, i sada ih više nema“.

Kokanović: „Da se ukine eksploataciono polje, da se povade bušotine“

Kokanović je podsetio i na druge zahteve aktivista koji se neposredno tiču rušenja:

„Podneli smo zahteve Vladi 24. januara da se ukine punomoćje koje su Srbija putevi dali kompaniji i koje im služi za kupovinu zemljišta na trasi puta. To je jedan korak. Dalje, da se ukine eksploataciono polje, da se povade bušotine. Da se reguliše zakonom rušenje kuća, deponija: ko će raditi, gde će se odlagati štetni i neštetni otpad i mnogo drugih pitanja i nedoumica“, izjavio je Kokanović.

I.K.

Prethodni članak

Prosvetari blokirali saobraćaj ispred Narodne skupštine

O mentalnom zdravlju – iz prve ruke

Sledeći članak