Ministarka kulture povodom MSUB-a: začuđujuće stanje godinama, ustanove kulture rade u krnjem sastavu

Poštovaću u svakom slučaju volju Upravnog odbora i takav predlog uputiti Vladi republike Srbije na usvajanje bez ikakvog uplitanja od strane Ministra kulture i informisanja, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije Ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković.

Maja Gojković; Foto: srbija.gov.rs

Na onlajn konferenciji za medije održanoj povodom sto dana rada Ministarstva kulture i informisanja u novom sazivu Vlade, govorili su potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić i pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

Na pitanje o zakonskim okvirima u kojima se odvija novi konkurs za mesto direktora u Muzeju savremene umetnosti u Srbiji Ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković je odlučno odgovorila da se neće mešati u njihov predlog za novog direktora:

Poštovaću u svakom slučaju njihovu volju i takav predlog uputiti Vladi republike Srbije na usvajanje bez ikakvog uplitanja od strane Ministra kulture i informisanja.

Upitana da prokomentariše navode stručne javnosti o pitanju stručnosti članova i članica aktuelnog Upravnog odbora Muzeja koji većinski ne dolaze iz istoričarsko-umetničke struke, niti kustoske, već pre svega umetničke, i na koji način su oni relevantni za mesto UO i izbor direktora Muzeja, Ministarka kulture je izjavila da ne vidi nikakav problem:

Jeste, tu preovlađuju umetnici, ali nigde u Zakonu o kulturi i informisanju nije specifikovano iz kojih oblasti je važno da budu članovi Upravnog odbora. Smatram da su to sve relevantne ličnosti i da je važno da upravljaju na pravi način Muzejom savremene umetnosti a pre svega tu opredeljuje ko će biti direktor. To je najvažnije, kao i umetnički savet koji odlučuje o sadržaju koje ćemo imati prilike da vidimo u 2021. godini. Nadam se da će punim plućima Muzej savremene umetnosti uskoro profunkcionisati i da ćemo kao široka publika moći da gledamo različita dela i različite postavke u zavisnosti od toga kakvu će politiku zauzeti novi direktor ili nova direktorka Muzeja savremene umetnosti i njihov umetnički savet.

Tom prilikom Maja Gojković se osvrnula i na dugogodišnji problem v.d. stanja u ustanovama kulture:

Svakodnevno gledamo u one liste, stvarno začuđujuće stanje godinama, ustanove kulture u krnjem sastavu rade. Što se tiče upravnih i nadzornih odbora, direktori koji sede tu godinama u v.d. stanju pa i oni koji su bili izabrani na konkursima, ništa se ne dešava kada im isteknu mandati.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Foto: Viktor Markovic / Wikipedia
Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Foto: Viktor Markovic / Wikipedia

Podsetimo, za razliku od prethodnog konkursa za direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koji je, kako su već mnogi pisali, po mnogo čemu okarakterisan kao netransparentan i zakonski upitan, aktuelni konkurs odigrava se pred očima javnosti.

Ipak, na aktuelni konkurs se prijavio izrazito mali broj kandidata i kandidatkinja što već u samom startu govori o „reputaciji“ konkursa za upravljačka mesta javnih institucija kulture, posebno Muzeja na Ušću.

Članovi Upravnog odbora Muzeja su u sastavu: Vladislav Šćepanović (umetnik, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, predsednik UO), Nikola Božović (umetnik, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu), Svetlana Mitić (kustoskinja i istoričarka umetnosti, predstavnica muzejskog kolektiva), Aleksandar Leka Mladenović (umetnik, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu), Sanja Poštić (umetnica).

Prijavljeni kandidati su: Nela Tonković, istoričarka umetnosti, nedavno nezakonito smenjena direktorka šabačkog Narodnog muzeja, Marijana Kolarić, takođe istoričarka umetnosti, kustoskinja privatne galerije Novembar iz Beograda, Slobodan Nakarada, bivši dugogodišnji v.d. direktor MSUB-a i Branko Popović, teoretičar performativnih i vizuelnih umetnosti, kustos, reditelj i performer, poznat u domaćoj javnosti po seriji programa pod nazivom „New mUSEum“ realizovanog u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

V.K.

Prethodni članak

Propali pregovori frilensera sa Vladom

Odiseja energetske tranzicije u Srbiji

Sledeći članak