Moramo da štitimo pravo na zdravu vodu

U ponedeljak je širom Srbije obeležen Svetski dan voda.

Svetski dan voda, 22. mart, obeležen je juče na čak petnaest lokacija u Srbiji. Inicijativa Pravo na vodu je sabornim organizacijama na Trgu Republike u Beogradu ovim povodom organizovala konferenciju za medije na kojoj su govorili profesor Zoran Stevanović, hidrogeolog, Iva Marković iz inicijative Pravo na vodu, Bojana Novaković iz organizacije Marš sa Drine i hidrogeolog Branislav Božović.

Iva Marković je podsetila na probleme koji su obeležili prošlu i početak ove godine: ugroženost beogradskog vodoizvorišta na Makišu, nastavak gradnje malih hidroelektrana uprkos protivljenju građana, privatizaciju Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, činjenicu da milion ljudi u Srbiji nema zdravu i pitku vodu, ugroženost vodnih dobara gradnjom i otpadnim vodama.

Uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“ ovogodišnji dan voda posvećen je podzemnim vodama, koje su ugrožene zbog klimatskih promena i zagađenja.

„Moramo da štitimo sve vode, i pravo na zdravu vodu“, izjavio je Zoran Stevanović, skrenuvši pažnju na to da su podzemne vode najzdravija voda koju imamo u prirodi, daleko kvalitetnija od površinskih voda, te da se iz ovog resursa snabdeva polovina svetskog stanovništva i čak tri četvrtine stanovništva Srbije. „Ukoliko se zagadi, podzemnu vodu nije lako očistiti. Zadatak sadašnje generacije inženjera i onih koji upravljaju vodnim resursima je da te vode štite i za buduće generacije obezbede dovoljne količine i dovoljan kvalitet vode“, zaključio je Stevanović, ukazujući na pretnje podzemnim vodama i činjenicu da u Srbiji u proteklih dvadesetak godina nije otvoreno nijedno veće vodoizvorište koje se oslanja na ovaj resurs.

Hidrogeolog Branislav Božović je podsetio na značaj vodoizvorišta Makiš, apelujući na institucije da sačuvaju ono što je decenijama građeno. On se osvrnuo i na štetu koju bi sistemu voda moglo da pričini rudarenje litijuma i Bora u Jadru, na šta se u obraćanju nadovezala i aktivistkinja inicijative Marš sa Drine Bojana Novaković. Pravo na vodu je u ponedeljak pozvalo građane da na razglednicama koje će biti upućene nadležnima napišu koje probleme voda u Srbiji smatraju gorućim.

Svetski dan voda su obeležili i aktivisti širom Srbije. Dunavac- Šodroš i Eko straža Novi Sad su javnim obraćanjem putem društvenih mreža skrenuli pažnju na opasnosti koje vodama Novog Sada prete od izgradnje koju planira gradska vlast. Podsetimo, građani su proteklih meseci oštro protivili donošenju novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada. Video poruku javnosti je poslao i Savez Ekoloških Organizacija Srbije – Znamo da ne damo – SEOS poruku, koji je podsetio na značaj voda u krajevima koji su ugroženi rudarenjem.

Inicijativa Sačuvajmo planinske reke Kraljeva je na obali Ibra održala radionicu o značaju reka namenjenu učenicima. Preko pedeset planinskih reka ovog kraja moglo bi završiti u cevima malih hidroelektrana. U Zrenjaninu je Građanski preokret uličnom akcijom podsetio da u ovom gradu prisustvo otrovnog arsena u gradskoj vodi nije rešeno već 18 godina.

Organizacija Odbranimo vode Vrnjacke Banje je organizovala uličnu akciju kojoj je podsetila na probleme preterane eksploatacije lekovite vode, zbog kojih dolazi do presušivanja izvora u ovom mestu, a u Ćićevcu je organizovano čišćenje izvora lekovite vode. Ekološka inicijativa Temerin je uličnom akcijom skrenula pažnju na to da Temerin nema ispravnu pijaću vodu. Zbog neispravne pijaće vode građani su se okupili i u Novoj Varoši. Akcija je sprovedena i u Zaječaru, u kom se neformalna inicijativa građana koji protivi izgradnji dve male hidroelektrane, nelegalnog odlaganja otpada u reku Timok i drugih ekoloških problema. Protiv izgradnje HE Svračkovo i velikih brana na Rzavu još jednom se pobunilo Ekološko udruženje RZAV. Radionice za najmlađe organizovane su i u Kragujevcu, a u Požegi su građanima takođe deljene razglednice.

Obeležavanje svetskog dana voda nastaviće se i za vikend, kada će UG Ulice za bicikliste kritičnu masu posvetiti borbi protiv ilegalne gradnje na Savskom nasipu i ugrožavanja vodnih dobara.

I.K.

Prethodni članak

Sindikat penzionera poziva najstarije da glasaju za one koji će im vratiti oteto

Suvlasnica Galensa ogradila i državno zemljište, saznaje Odbranimo šume Fruške gore

Sledeći članak