„Najveći uspeh je solidarnost i sloga zaposlenih“, kaže Uroš Savić, predvodnik štrajka u Falk Istu

Nakon uspešno završenog štrajka u fabrici Falk Ist u Knjaževcu, Uroš Savić, predsednik sindikata „Sloga“ u tom preduzeću za Mašinu kaže da se nada da će njihov primer dati snage i ostalim zaposlenima kako u privatnom sektoru tako o u javnom sektoru da se zauzmu za sebe i da traže bolje uslove rada.

Radnice i radnici Falk Ista iz Knjaževca su uspeli da se izbore za poboljšanje svog položaja zbog čega su bili u štrajku dve nedelje. Nakon što su organizovali protest u svom gradu tokom štrajka, bili suočeni sa pritiscima i prinuđeni da blokiraju fabričku kapiju kako ne bi odlazio repromaterijal uspeli su i da dobiju pažnju menadžmenta koji je bio prinuđen da sedne za sto.

Nakon nekoliko rundi razgovora pregovori su uspešno završeni prošlog petka čime je i štrajk okončan.

Ovo je jedan od retkih primera uspešnog štrajka poslednjih godina. Sindikat „Sloga“ koji je predvodio štrajk i poslodavac su se dogovorili o povećanju zarada od 10%, toplog obroka na 200 dinara, pozajmice zaposlenima u iznosu od 20.000 dinara koje mogu da otplaćuju u narednih 5 meseci kako bi nadomestili trenutni gubitak, kao i stimulansa o kome će se dodatno pregovarati na kraju proizvodne sezone.

„Po meni je najveći uspeh upravo solidarnost i sloga zaposlenih da istraju u svojim zahtevima“, kaže za Mašinu Uroš Savić, predsednik sindikata „Sloga“ u Falk Istu, koji je predvodio svoje koleginice i kolege u ovoj borbi.

„Povećanje od 10% je nešto što će nam značiti za svako naredno povećanje a ujedno i garancija da više nikada ni jedan radnik u našoj firmi neće raditi za minimalac. Tačnije, svako naredno povećanje minimalca će nam ići direktno u korist jer ćemo svakim povećanjem minimalne zarade na republičkom nivou mi biti za korak bliže plati za život. Veliki je to iskorak za radnike u tekstilnoj industriji, ali svakako nije nedostižan“, dodaje Savić.

Falk Ist je, kako kaže Savić, najveća privatna kompanija u Knjaževcu, pa je njihova borba za bolje uslove rada bila zapažena i kod drugih radnika u gradu.

„Štaviše, nadamo se da će naš primer dati snage i ostalim zaposlenima, kako u privatnom sektoru tako i u javnom sektoru, da se zauzmu za sebe i da traže bolje uslove rada“, kaže Savić, koji dodaje da se oni uvek trude da pomognu i drugima u njihovoj borbi, bilo da su u pitanju radnici na lokalu ili šire.

Traktor ispred fabrike Fakl Ist; Foto: Sloga

„Svoj primer pokušavamo da prikažemo kao jedan od vidova borbe gde je poslodavac prinuđen da sasluša i reč radnika. U više navrata su nas kontaktirali pojedini sugrađani sa pitanjem kako oni mogu da se organizuju u svojim kompanijama. Iz nama nepoznatih razloga, svako od njih je u kratkom roku prestao da se zalaže za sebe i svoje kolege“, rekao je Savić za Mašinu.

On pretpostavlja da su pritisak menadžmenta i uskraćivanje slobode na osnivanje sindikata glavni razlog za to iako je, kako kaže, to ustavom zagarantovano pravo svakog zaposlenog.

„Ipak, nakon ovog uspešnog štrajka smatramo da će se dodatno probuditi svest kod radnika širom zemlje i da će im naš primer biti dodatni vetar u leđa da se zauzmu za sebe i da budu istrajni u svojim zahtevima. Mi im stojimo na raspolaganju za svaki vid konsultacije i podrške u njihovoj borbi jer je solidarnost i međusobna podrška od ključnog značaja do ispunjenja zahteva“, zaključuje Savić.

Falk Ist u Knjaževcu je u vlasništvu kompanije Falc Spa iz Italije koja je kupila nekadašnju fabriku obuće „Leda“. U ovoj fabrici, u kojoj se proizvodi obuća za neke od najluksuznijih evropskih modnih brendova, radnici su i početkom godine prekinuli rad na sat vremena, a 2017. je 600 radnika prekinulo proizvodnju što je rezultiralo zaključivanjem kolektivnog ugovora.

Tokom ovog štrajka, radnice i radnici su postupili donekle inventivno za naše uslove. Naime, oni su u saopštenju naveli da su svesni da su deo jednog globalnog lanca proizvodnje, te da njihov poslodavac nije samo Falk Ist iz Knjaževca već svi oni brendovi za koje oni proizvode, te da su oni ti koji su na kraju odgovorni za njihovo stanje. Tako su, uz podršku organizacija civilnog društva, vršili pritisak na različite kompanije kojima je bilo u interesu da se proizvodnja nastavi.

M.M.

Prethodni članak

Aktivisti u BiH imaju samo dan da spreče ukidanje zakonske prepreke za izgradnju MHE

Uprkos poplavama, Grad Beograd ne odustaje od bušenja Savskog nasipa

Sledeći članak