Napadi na rodno i seksualno obrazovanje u Brazilu

Političari i državni predstavnici na saveznom, državnom i opštinskom nivou u Brazilu koriste pogubne pravne i političke taktike da potkopaju, pa čak i zabrane obrazovanje o rodu i seksualnosti, navodi Human Rights Watch u svom izveštaju.

Izveštaj pokazuje da u Brazilu postoje napori da se zabrani rodno i seksualno obrazovanje, pružajući analizu 217 uredbi i zakona koji su predstavljeni između 2014. i 2022. godine.

Prema izveštaju, ovi zakoni i uredbe nastoje da zabrane seksualno obrazovanje i „takozvanu rodnu ideologiju“ ili „indoktrinaciju“ u opštinskim i državnim školama. Human Rights Watch takođe navodi da postoji i politički napor da se diskredituje i ograniči rodno i seksualno obrazovanje, podržano administracijom predsednika Bolsonara.

„Ovi neprijateljski pokušaji da se suzbiju sveobuhvatni pristupi seksualnom obrazovanju zasnovani su na predrasudama i potkopavaju prava na obrazovanje i nediskriminaciju u Brazilu“, rekao je Kristijan Gonzalez Kabrera, istraživač prava LGBT osoba. „Zakonodavci bi trebalo da povuku uredbe i zakone koji krše prava dece i umesto toga treba da obezbede da svi imaju koristi od sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja, u skladu sa brazilskim i međunarodnim pravom“, navodi se.

Nastavnici su u intervjuima koji su rađeni sa njima rekli da su bili maltretirani jer su se bavili pitanjima roda i seksualnosti, od strane izabranih zvaničnika ali i članova zajednice. Neki nastavnici su se suočili sa disciplinskim postupcima zbog predavanja takvog materijala, dok su drugi pozivani da daju izjave policiji.

Nastavnici i stručnjaci za obrazovanje kažu da zakoni i predlozi zakona, postojeća politička retorika i uznemiravanje koje trpe stvaraju „efekat zastrašivanja“ namenjen tome da se spreči spremnost nastavnog kadra da govore i predaju o rodu i seksualnosti na času.

U Srbiji je program za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom za osnovne i srednje škole povučen pre početka primene, a program za zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju za srednje škole nije dobio saglasnost za nastavak niti odgovarajuću zamenu, i to nakon tri godine primene i nedvosmislenih dokaza o pozitivnim efektima, navedeno je u studiji Autonomnog ženskog centra „Sistemsko obrazovanje odloženo do daljeg“, o čemu smo na Mašini pisali.

I.P.

Prethodni članak

„Svet na tački ključanja“ i „pokvareni“ globalni energetski sistem

Velika Britanija, uprkos protivljenju Borisa Džonsona, pristala na formalne pregovore o vraćanju spornih mermernih skulptura sa Partenona

Sledeći članak