Naredba da se iz Gaze evakuišu bolnice je smrtna presuda za bolesne i ranjene, poručuje SZO

Svetska zdravstvena organizacija je osudila napade na civilno stanovništvo i bolnice i zahteva povlačenje naredbe o evakuaciji iz Gaze.

Deo Gaze nakon raketnog napada

Svetska zdravstvena organizacija je oštro osudila napad na bolnicu Al Ahli Arab u severnom delu pojasa Gaze, u kom su poginule i povređene stotine pacijenata, medicinskog osoblja i interno raseljenih lica. SZO podseća na to da je Al Ahli Arab jedna od 22 bolnice u severnom delu pojasa Gaze kojima je izraelska vojska naredila da se evakuišu.

„Naredbu da se izvrši evakuacija je nemoguće sprovesti, uzevši u obzir postojeću nesigurnost, kritično stanje mnogih pacijanata, te nedostatak vozila i opreme, ljudstva, ležaja i alternativnog smeštaja za evakuisana lica“, kaže se u saopštenju SZO od 17. oktobra. U bolnicama je barem 2000 osoba.

„Prisilna evakuacija pacijenata i medicinskog osoblja će pogoršati postojeću humanitarnu i katastrofu javnog zdravlja u Gazi“, ocenjuje se. Umesto evakuacije, Svetska zdravstvena organizacija poziva na hitnu aktivnu zaštitu civila i uspostavljanje mogućnosti za pružanje zdravstvene nege:

„Moraju se povući naređenja o evakuaciji. Moraju se poštovati međunarodni humanitarni zakoni, po kojima zdravstvene ustanove moraju biti aktivno štićene i ne smeju nikada biti vojna meta“.

Humanitarnu katastrofu pogoršavaju isključenja vode i struje

SZO naglašava da je zdravstveni sistem u pojasu Gaze bio potkapacitiran i ugrožen i pre eskalacije sukoba, a da je situacija sada dramatično pogoršana usled vazdušnih udara, nedostatka zaliha i isključenja struje i vode.

„Isključenja struje i nedostatak lekova i medicinske i zdravstvene opreme onemogućavaju sprovođenje hitnih hirurških i zahvata za spasavanje života ranjenika. Dramatično je ograničeno pružanje osnovnih medicinskih usluga novorođenčadi, trudnicama, hroničnim bolesnicima i drugim pacijentima“, kaže se u saopštenju SZO.

SZO skreće pažnju i na to da je medicinsko osoblje u Gazi suočeno sa očajnčkim izborom: da napusti kritično bolesne usred bombardovanja, da rizikuje sopstvene živote zarad pružanja nege ili da rizikuje živote pacijenata u pokušaju da ih transportuje u ustanove koje su na bezbednijim pozicijama, ali koje nemaju kapaciteta da ih prime.

„Velika većina medicinskih radnica i radnika je odlučila da ostane sa pacijentima i poštuje zakletvu da ‚primarno ne nanese zlo‘, radije nego da pomera pacijente u kritičnom stanju. Pred zdravstvenim radnicima ne bi smeli da budu takvi nemogući izbori“, poručuje SZO.

Iz SZO naglašavaju i to da je desetine hiljada raseljenih osoba u severnoj Gazi potražilo utočište u bolnicama i na otvorenim prostorima oko njih, u nadi da će im one poslužiti kao zaštita od nasilja, kao i u nadi da će svojim prisustvom kao civili zaštititi neophodne objekte od nasilja. I njihovi životi su ugroženi bombardovanjem.

Svetska zdravstvena organizacija je višekratno pozvala na hitno uspostavljanje dostave medicinske opreme i lekova, goriva, čiste vode, hrane i drugih vrsta humanitarne pomoći u Gazu preko prelaza Rafa.

I.K.

Prethodni članak

Palestinska dijaspora poziva na protest solidarnosti sa palestinskim civilima

Kakav je kvalitet vazduha u Srbiji prema novom Izveštaju o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine? 

Sledeći članak