Neplaćeni kućni rad vredan 72.000 dinara mesečno

Istraživanje Akademije ženskog preduzetništva je pokazalo da po tržišnim procenama za kućne poslove žene treba da primaju oko 72.000 dinara mesečno za rad koji obavljaju u domaćinstvu.

Nezaposlene žene koje se staraju o domaćinstvu imaće zdravstveno osiguranje

Kako prenosi Politika, do te računice se došlo tako što su uzete prosečne tržišne satnice poslova koji se najčešće obavljaju u domaćinstvu i iznose oko 600 dinara po satu. Istraživanje je podrazumevalo da se ova satnica množi sa 4 sata u toku dana, koliko žene u proseku provedu u neplaćenom radu u domaćinstvu, tvrdi se.

Prema istraživanju, polovina ispitanica u proseku troši oko 52 odsto vremena dnevno na neplaćene poslove, a plaćenu pomoć za spremanje kuće ili stana, rad u bašti i oko kuće, peglanje i pranje veša ima veoma mali broj žena, navode mediji.

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna u više gradova Vojvodine, u njemu je učestvovalo 350 ispitanica prosečne starosti oko 40 godina, a najveći broj je imao dvoje dece.

Podsetimo, i druga istraživanja koja su realizovana prethodnih godina su pokazala da se neplaćeni kućni rad može vrednovati sa (tadašnjih) preko 500 eura mesečno. Prema navodima iz istraživanja UN Women, neplaćeni poslovi staranja su velikog obima i često nadoknađuju nepostojanje usluga staranja u društvu.

Uprkos svom doprinosu privredi, neplaćeni poslovi staranja nisu uključeni u glavno merilo nacionalnog bogatstva, odnosno bruto domaćeg proizvoda (BDP). To dovodi do potcenjivanja ukupne ekonomske aktivnosti kao i umanjivanja vrednosti blagostanja pojedinca, porodice i celog društva, ukazala je u saopštenju UN Women u Srbiji.

Kao što smo ranije pisali, mnoge studije takođe pokazuju da se zdravlje narušava dugim radnim satima u kombinaciji sa neplaćenim obavezama kod kuće. Žene takođe imaju neravnopravnije uslove za napredak u poslu, nisu jednako plaćene za iste poslove koje obavljaju njihove kolege, imaju manje vremena za edukaciju i manje slobodnog vremena.

I.P.

Prethodni članak

Sindikat predlaže premijerki da se skrati radno vreme u svim državnim preduzećima i institucijama

Nevolje sa popisom godine 2022.

Sledeći članak