Novi klimatski izveštaj je vodič za deaktiviranje klimatske tempirane bombe, izjavljuje Generalni sekretar UN

Uticaj odluka koje Vlade širom sveta donesu u ovoj deceniji trajaće hiljadama godina, kažu klimatski naučnici.

Međunarodni panel za klimatske promene Ujedinjenih nacija (IPCC) je početkom nedelje objavio svoj novi izveštaj koji objedinjuje nalaze prethodnih, izveštava britanski list Gardijan.

Najkraće rečeno, klimatski naučnici vladama širom sveta poručuju da moraju da odaberu da li su na strani profita fosilne industrije ili, pak, života na Zemlji. Ne može i jedno i drugo.

Zaključci, dakle, neće iznenaditi nikog ko je pratio prethodne izveštaje Međunarodnog panela: svi delovi sveta će trpiti štetne uticaje, a skoro polovina svetske populacije se već nalazi u veoma ranjivom položaju u odnosu na uticaje klimatskih promena.

Izveštaj upozorava da će posledice klimatskih promena brzo eskalirati.

Prema pisanju Gardijana značaj objedinjujućeg izveštaja IPCC je u tome što je 195 vlada prihvatilo njegov sažetak. To znači da države širom sveta sada tretiraju sadržaj dokumenta kao činjenicu, te kao zajedničku osnovu za donošenje odluka u vezi sa klimatskim promenama.

Ključno je, ponavljaju klimatski naučnici, da se pod hitno i ozbiljno smanje emisije gasova efekata staklene bašte u svim sektorima, a nulta emisija na globalnom nivou se mora postići do 2050. godine.

Prema rečima Generalng sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutiereša novi izveštaj je „vodič za deaktiviranje klimatske tempirane bombe“.

Ovaj izveštaj će takođe biti deo priprema za KOP28, odnosno sledeće pregovore UN o klimi koji će se održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima između 30. novembra i 12. decembra.

Na KOP28 će biti završen prvi globalni pregled napretka država sveta ka postizanju ciljeva Pariskog sporazuma.

Podsećamo, na COP27 postignut je istorijski dogovor o tome da razvijene zemlje oforme fond za pomoć zemljama u razvoju u saniranju posledica globalnog otopljavanja.

A.J.

Prethodni članak

50 upozorenja pred otkaz lekarima u klinici Laza Lazarević, koji nastavljaju borbu štrajkom i protestima

Facebook i Google otkrivaju podatke žena koje planiraju abortus kako bi bile krivično gonjene?

Sledeći članak