Novi Kondenz je pred nama: „Feminističke budućnosti“

Od 27. oktobra do 4. novembra u Beogradu u okviru Kondenz festivala posetioci će moći da vide predstave i performanse o kolonijalnom nasilju, zločinima ’belog’ čoveka, rasističkim politikama prema migrantima, statusu savremenog plesa i performansa, ali i mogućnosti nade – feminističkim budućnostima. Za sve predstave ulaz je besplatan.

Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa koji se ove godine organizuje po šesnaesti put, donosi nam raznovrsne teme i umetnike sa različitih kontinenata, otvarajući nam nove horizonte razmišljanja o posledicama imperijalističke i kolonijalne prošlosti, o različitim formama neokolonijalizma koje oblikuju savremena društva, te promišljanja alternativnih, punih nade, feminističkih budućnosti.

„Ovaj festival radili smo u saradnji sa dva sestrinska festivala savremenog plesa, Plesnim festivalom Rejkjavik sa Islanda i festivalom Meteor iz Bergena u Norveškoj“, naglašava Marijana Cvetković, suosnivačica Stanice Servisa za savremeni ples i festivala Kondenz, povodom ovogodišnjeg festivala i dodaje:

„Kroz dvogodišnju razmenu, zajednička putovanja, razgovore i zabrinutosti za svet koji se pred našim očima ruši pod silama kapitalističke surovosti, mapirali smo umetničke odgovore na fenomene koje danas prepoznajemo kao forme neokolonijalizma u našim različitim, ipak perifernim evropskim društvima: od ekstrakcije prirodnih resursa (minerala, nafte, gasa…), preko uništenja lokalne poljoprivrede i proizvodnje hrane, rasprodaje vodnih izvorišta i vodotokova, do kulturnog kolonijalizma koji onemogućava prepoznavanje izvorišta savremenih društvenih problema i sukoba.“

Ovogodišnji Kondenz skreće pažnju i na naš prostor i region i na posebno važno stvaralaštvo u polju koreografije i plesa koje nastaje u okvirima mreža Nomad Dance Academy i inicijative (Non)Aligned Movements, koje su pokrenuli Stanica Servis za savremeni ples i Kondenz festival.

Predstava “Necropolis”. Foto: Eike Walkenhorst.

16. Kondenz otvara performans „Terra Nullius“ performerke i rediteljke Paula Diogo iz Lisabona koji se izvodi u javnom prostoru, a mesto polaska biće na savskom šetalištu ispod Hercegovačke ulice. Predstava „I need a new body“ Viktorije Ilioske,  mlade makedonske koreografkinje bavi se pojmovima ispumpavanja, isisavanja, crpljenja i ekstrakcije koji povezuju način na koji ljudi iscrpljuju i sopstveno telo i prirodne resurse.

U Malom pozorištu „Duško Radović“ moći ćete da pogledate predstavu „Es un no parar“ autora Darío Barreto Damasa i plesačice Zrinke Užbinec koji koriste repeticiju i ritam kao generatore sopstvenog potencijala plesa koji je u stalnoj promeni i koji koegzistira sa drugim formama.

Predstava „Omni Tóxica“ Paule Chaves Bonille iz Kolumbije, umetnice, koreografkinje i aktivistkinje nastanjene u Amsterdamu, poznate i kao La ChicaScratch, stvara distopijsku laboratoriju u kojoj se, kako se najavljuje „odvija novinarski i forenzički izvedbeni ritual o istoriji biljke koke i njenoj zloupotrebi od strane ’belog’ čoveka“.

Iz Beograda nam dolazi mladi plesni kolektiv NEUT sa predstavom „Hiljadu i druga noć“ koji u okviru svog performans-putovanja istražuje forme i sredstva koja su u vezi s temama samog dela, sa različitim fokusima na tekst, ples, muziku, video i veštačku inteligenciju.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju, koreograf i performer Arkadi Zaides iz Brisela izvešće predstavu „Necropolis“, koja istražuje i dovodi u pitanje forenzičke procedure i odsustvo informacija vezanih za raspadajuća tela nepriznatih i neidentifikovanih žrtava – migranata i izbeglica koji su izgubili živote pokušavajući da uđu na teritoriju Evrope. Kako se u najavi objašnjava:

„’Necropolis’ je zamišljen kao rastuće virtuelno skladište, arhiv, mapa i nevidljivi horizont koji spaja mitologije, istorije, geografije i anatomije onih koji su ušli u nekropolis. Predstava je i njegov doprinos aktivističkim borbama da se pomogne porodicama nastradalih migranata i mapiraju njihovi grobovi širom Evrope, a nastala je u saradnji sa našim Igorom Dobričićem kao autorom teksta.“

Predstava “Es un no parar”. Foto: Ian Waelder

Još jedna predstava koja nam dolazi iz lokalnog konteksta je „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ autora Igora Koruge postavlja pitanje: na koji način arhiviranje plesne umetnosti može biti umetnička praksa? Istraživanje ove želje odvija se kroz transgeneracijsku kreativnu razmenu sa šest koreografa, reditelja, plesača, izvođača lokalne nezavisne plesne scene: Nelom Antonović, Anđelijom Todorović, Jelenom Jović, Tatjanom Pajović, Borisom Čakširanom, i Sanjom Krsmanović Tasić.

Konačno, Kondenz zatvara predstava „Repertorio No.2“ dvojice mladih autora iz Rija de Žaneria, Davija Pontesa i Valasa Fereire. Radi se o koreografskom eksperimentu koji ples shvata kao praksu samoodbrane kroz analizu devijantnih, transgresivnih i neformalnih tehnika, uvodeći oko pojmove pobunjeniih tela i njihovih načina pružanja otpora.

Kompletan program 16. Kondenz festivala pogledajte ovde.

V.K. I.K.

Tekst je nastao uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. 

Prethodni članak

Jug je pokraden a razvojnih projekata za jug nema, kaže narodni poslanik Nebojša Cakić

Mi smo osuđeni da budemo dolina motača kablova, kaže Nenad Zdravković iz stranke Zajedno

Sledeći članak