Novoimenovani članovi saveta fakulteta – istaknute ili opskurne ličnosti?

Odabir članova saveta fakulteta od strane Vlade Srbije naišla je na oštro protivljenje kako studentskih organizacija tako i samog Univerziteta u Beogradu. Jedan od njih je i Dragoslav Bokan, nekadašnji komandant paravojne formacije „Beli orlovi“.

Rektorat Beogradskog univerziteta

Ovogodišnji akademski crème de la crème koji se odlukom Vlade Srbije našao u savetima fakulteta i drugih visokoškoskih ustanova, našao se, zasluženo, i u žiži javnosti.

Kako član 62 Zakona o visokom obrazovanju nalaže, odabrane su „istaknute ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“. Novoimenovani članovi su svakako istaknute ličnosti, a javnosti su već poznati po saradnji sa kriminalnim grupama, aferama, promociji mržnje i nasilja ali i redovnom gostovanju na televizijama Happy i Pinku.

Filološki fakultet i odgovor studenata

Revolt studenata i profesora Filološkog fakulteta u Beogradu izazvalo je imenovanje nekadašnjeg komandanta paravojne formacije „Beli orlovi“ Dragoslava Bokana, za člana Saveta Filološkog fakulteta u Beogradu.

Osuđivan za razbojništvo, Bokan je devedesetih godina sa svojom paramilitarnom grupom učestvovao na ratištima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Studenti Filološkog fakulteta u Beogradu pokrenuli su peticiju protiv imenovanja Dragoslava Bokana za člana Saveta tog fakulteta, koju jeza samo nekoliko dana potpisalo skoro 700 studenata.

„Smatramo da je odluka Vlade da imenuje Dragoslava Bokana skandalozna i da taj čovek ne reflektuje na pravi način vrednosti koje je potrebno promovisati među mladim ljudima“, naveli su studenti u saopštenju.

Organizacija „Studentski front“ iznela je javnu kritiku povodom imenovanja Bokana na mesto člana Saveta Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kako za Mašinu navode, oni apeluju da se hitno povuče odluka o njegovom imenovanju, a ukoliko ova odluka ne bude povučena, Studentski front poziva na blokade, protest, odnosno prekid nastave.

,,Potrebno je po ovom pitanju slušati malo i studente, nije ni čudo što se mladi uopšteno ne interesuju za politiku kada je ovo primer koliko se mi ne pitamo ni oko onoga što direktno utiče na nas, pogotovu kada se taj savet pita i oko školarina kao i mnogih drugih pitanja koja na nas studente utiču”, kažu studenti iz ove organizacije za Mašinu.

Reakcija akademske zajednice

Univerzitetski odbor za odbranu demokratije smatra da nije sporno da vlada imenuje svoje predstavnike u savetu fakulteta univerziteta, ali da je skandal ukoliko su to „opskurne ličnosti” ili osobe iz kriminalnog miljea.

„Kada vlada umesto takvih, uglednih pojedinaca imenuje opskurne ličnosti, poput bivšeg vođe jedne paravojne formacije, ili osobu koja je posrednik između vlasti i kriminalnog miljea društva, onda to predstavlja skandal, teško zamisliv u uređenim državama. Тo bi moglo da znači kako režim više nema podršku dovoljnog broja uglednih ličnosti“, navodi se u saopštenju.

Snažno podržavaju, kako kažu, peticiju studenata protiv imenovanja bivšeg vođe jedne paravojne formacije za člana Saveta Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti takođe se usprotivila imenovanju novih članova saveta Fakulteta Univerziteta u Beogradu od strane Vlade Srbije.

Kako navode, ovom odlukom se direktno obesmišljava autonomija Univerziteta i nastavlja program stranačke kontrole nad naučnim i visokoškolskim institucijama Srbije.

„Jedini kriterijum za izbor ovakvih osoba je očigledna stranačka pripadnost ili prethodna javna podrška vladajućoj stranci. Od takvih članova saveta se zasigurno ne može očekivati slobodno i nezavisno mišljenje već samo direktno izvršenje naloga vlasti“, navodi se u saopštenju za javnost.

Arhitektonski fakultet u Beogradu
Zgrada Arhitektonskog fakulteta uBeogradu; Foto: Novakno1 / Wikimedia Commons

Ostali članovi saveta

Osim Bokana, akademska zajednica je imala razloga da se pobuni i protiv izbora drugih članova saveta.

Za savet Univerziteta u Beogradu imenovan je i Branko Rakić, nekadašnji pravni savetnik Slobodana Miloševića.

U Savetu Pravnog fakulteta se našao Novak Nedić, javnosti poznat kao blizak saradnik navijačkih grupa, a prema podacima koje je objavio portal KRIK, više puta se susretao i sa Branimirom Vujovićem, koji je početkom ovog meseca uhapšen u Francuskoj zbog sumnji da je učestvovao u švercu droge i oružja, ali i pranju novca.

Bivši visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, a današnji član vladajuće stranke, Branislav Ivković, opet je izabran za člana saveta Arhitektonskog fakulteta.

Dragoljub Zbiljić, vlasnik „Južne Bačke“, biznismen povezivan sa Srpskom naprednom strankom, član je Saveta Fakulteta organizacionih nauka.

Za člana Saveta Fakulteta političkih nauka ponovo je izabran Uroš Šuvaković, nekadašnji funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) i bivši zamenik načelnika analitike Državne bezbednosti u vreme vladavine režima Slobodana Miloševića.

Osim njega, u Savetu FPN-a su se našle i aktuelna ministarka kulture, Maja Gojković i bivša ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, što ostavlja evidentnu mogućnost direktnih političkih upliva u rad fakulteta.

Studentski front ovde uviđa problem koji je širi od samih pojedinaca koji se biraju.

Kako za Mašinu navode, to je kapital koji svoju logiku nameće na samo obrazovanje i tako mesto poput saveta postane mesto preplitanja interesa. Tako kao iskusni političar sa već drugim ministarstvom na čijem je čelu, Maja Gojković se za mnoge interese predstavlja kao pojedinac idealan za poziciju na FPN-u.

,,Dokle god pronalazimo logiku kapitala i komercijalizaciju znanja u okviru obrazovanja postojaće i pojedinci koji su tu zarad nekakvih interesa, između ostalog i Bokan i Nedić su tu zarad istih tih interesa, pa bilo da su ti interesi individualni, stranački ili korporacijski”, zaključuju studenti.

A.G.A.

Prethodni članak

Najavljen protest zaposlenih Instituta za reumatologiju

Direktivi koja platformske radnike prepoznaje kao zaposlene prete opasne izmene

Sledeći članak