O (anti)fašizmu danas i ovde u četvrtak u CZKD

Savez antifašista Srbije – SAFS poziva povodom Dana oslobođenja Beograda, ali i aktuelnih događaja u zemlji i evstu, na tribinu koja će se održati 19. oktobra u CZKD-u.

Tribina „(Anti)fašizam danas i ovde“ biće održana u, četvrtak, 19. oktobra u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju – CZKD u Beogradu. Povod za tribinu je Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobar. Ipak, kako naglašavaju iz Saveza antifašista Srbije – SAFS, tribina je i prilika da se prodiskutuje odogađajima koji ovih dana potresaju domaću i svetsku javnost.

U takve povode spada i otvaranje „muzeja“ i spomenika Draži Mihajloviću u Bregalničkoj ulici u Beogradu, koje je 17. oktobra ostvareno uz burnu reakciju malog dela javnosti.

Na tribini će se, između ostalog, razgovarati o rastu ekstremnih desnih ideja u svetu i njihovom uticaj na Srbiju. Iz SAFS-a postavljaju pitanje da li fašizam hvata korene? Kako na to utiče delovanje dominantne crkve, klerikalizam, nacionalizam, mitologizacija prošlosti?

Odakle dolazimo, ko smo i kuda idemo?

Savez antifašista Srbije želi da iznova postavi pitanja koja se tiču Drugog svetskog rata i ratova desetih u kontekstu suočavanja savremene Srbije sa prošlošću. Da li je Srbija zaista bila „uvek na pravom putu“? Kakva je priroda odnosa aktuelnih vlasti i javnosti prema kvislinškom režimu Milana Nedića i šta nam poručuju državna rehabilitacija četništva kao antifašista i „nacionalizacija“ antifašizma od strane Vučićeve vlasti, od 2012. naovamo?

Kakav odnos prema prošlosti u takvim uslovima razvijaju mladi? Čemu ih u aspektima politike i ideologije instruira škola? I kakvi su, naročito, prioriteti i ideološki okvir mlade levice u Srbiji danas?

Naposletku – pred nove početke – SAFS poziva na to da se zapitamo ima li nade.

Na tribini će kao panelisti učestvovati Aca Sekulović, Duško Radosavljević, Zlatoje Martinov, Marijana Cvetković, Dragan Stojković i Ljubiša Vuković, dok će razgovor voditi predsednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus.

I.K.

Prethodni članak

Intervju sa Mirom Kun: Moj tata, Đorđe Andrejević Kun

Devojka iz predgrađa: O borbi žena za pravo na obrazovanje i položaju naučnica

Sledeći članak