Otvorena izložba „Hej ispravile smo vam ovo!“ na Kalemegdanu

Izložba „Hej, ispravile smo vam ovo!“ kojom se autorke Jelena Jaćimović i Aleksandra Mališić priključuju pokretu #nisamprijavila i adresiraju problem sekundarne viktimizacije žrtava seksualnog nasilja u javnom prostoru otvorena je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Ilustracija za izložbu Hej ispravile smo vam ovo!

Kako se navodi u saopštenju, mini izložba predstavlja kolaž internet komentara kojima autorke nastoje da daju jedan od odgovora na pitanje „Zašto nisi prijavila?“ i ponude alternativni javni govor koji podržava i ohrabruje žrtve.

„Pozivamo publiku da preispita kako svojim javnim govorom može doprineti stvaranju prostora sigurnog za žene. Pozivamo i medije da preispitaju svoje politike moderacije komentara i time doprinesu sprečavanju sekundarne viktimizacije žrtava nasilja.“ navodi se u saopštenju.

Autorke podsećaju da među komentarima na internet portalima ispod vesti o nasilju koje je pretrpela neka žena postoji veliki broj onih koji krivicu svaljuju na žrtvu a ne na nasilnika, komentari uvreda, nipodaštavanja i pretnji žrtvi seksualnim nasiljem, ali u značajnoj meri i komentari koji pozivaju na linč nasilnika:

„Ono što nedostaje su komentari koji saosećaju sa žrtvom i razumeju je. Između pasivne osude nasilnika i prijave nasilja institucijama je prazan prostor – prostor koji treba da bude ispunjen podrškom žrtvi, u kome ona može da se oseća bezbedno i sigurno da nasilje prijavi, prostor u kome smo sve i svi aktivne/i.“

U saopštenju se navodi da je protekla godina bila je godina ženskog glasnog progovaranja o pretrpljenom seksualnom nasilju i početak borbe protiv seksualnog nasilja prema ženama:

„U januaru prošle godine glumice Milena Radulović, Iva Ilinčić i druge devojke, optužile su nastavnika glume Miku Aleksića za silovanje i seksualno nasilje. U martu, glumica Danijela Štajfeld je optužila kolegu Branislava Lečića za silovanje. U aprilu, političarka Marinika Tepić, optužila je narodnog poslanika i lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu za podvođenje devojčica. U junu, u nedeljniku Vreme, neke od polaznica objavile su svoje iskustvo o seksualnom nasilju koje su pretrpele u Istraživačkoj stanici Petnica. Godina je kulminirala lavinom anonimnih iskustava seksualnog nasilja na Tviteru pod heštegom #nisamprijavila. Borba je prošle godine počela, i nastavlja se u novoj. U januaru ove godine, advokatica Timošenko Petrović tražila je od javnosti zaštitu od osvetničke pornografije i ucena za koje je optužila kolegu Aleksandra Cvejića. U februaru, Petra Divac govorila je o traumi izazvanoj seksualnim uznemiravanjem za koje je optužila nekadašnjeg fudbalera Nišu Saveljića.“

Ovakvih priča će biti još, upozoravaju autorke i navode da se žene svakodnevno suočavaju sa seksualnim nasiljem na radnom mestu, u kući, u školi, na ulici.

Izložbu je podržala Rekonstrukcija Ženski fond i biće otvorena za posete narednih sedam dana.

I.P.

Prethodni članak

Platformska ekonomija u Srbiji ne zadovoljava kriterijume dostojanstvenog rada

10,7 miliona evra subvencija za Teklas koji će koristiti nekadašnju lokaciju Geoksa

Sledeći članak