Ove godine u Hrvatskoj su napravljene čak tri video igrice sa radničkom i sindikalnom tematikom

Među radnicima gejming industrije značajno raste rasploženje za organizovanje u sindikate, i uporedo sa tim pojavljuju se edukativne i angažovane video igrice sa radničkom tematikom.

Portal Radnička prava je objavio reportažu o posve zanimljivom fenomenu: video igricama čije su teme radnička borba i sindikalno organizovanje. Iako se ovakve angažovane igrice još uvek ubrajaju među prave retkosti u svetu kompjuterske zabave, u Hrvatskoj su tokom ove godine objavljene čak dve, a uskoro će pred publiku izaći i treća video igra radničke tematike.

Treba odmah reći da se radničko pitanje u industriji video igara nije prvo pojavilo na nivou scenarija za igrice, nego među ljudima koji ih prave. Da podsetimo, prošle je godine potpisan prvi kolektivni ugovor u gejming industriji u Hrvatskoj između zagrebačke kompanije Gamechuck i Novog sindikata.

Gamchunk je postala ujedno i prva hrvatska kompanija koja je napravila radničku igricu. Igrica se zove Paws of Coal (Šape uglja) i u njoj igrač je u ulozi ježa znanstvenika koji treba da otkrije uzrok zarazne bolesti u gradu Burrows u kojem živi zajednica zečeva rudara.

„Upravitelj rudnika ne želi platiti istraživanje, tako da je jedno od pitanja koje se problematizira, osim radnih uvjeta, vezano uz zdravstveno osiguranje: tko treba snositi odgovornost za zdravlje radnika, odnosno teret zdravstvenih kriza u društvu“, objasnio je za Radnička prava direktor Gamchunka Aleksandar Gavrilović.

Dve druge ovogodišnje radničke igrice nastale su u okviru takmičenja u izradi kompjuterskih igara, koji su pod nazivom Future Jam organizovali Savez hrvatskih proizvođača video igara i Austrijski kulturni forum. 

Igra naslovljena Picket Line (picketing je radnička akcija protestnog okupljanja ispred ulaza na radno mesto), inspirisana je projektom Muzej susjedstva Trešnjevka udruženja BLOK i edukativnom šetnjom Fragmenti ženske povijesti Trešnjevke koju je 2020. godine osmislila i vodila Tihana Bertek iz organizacije K-zona. Kako piše Dunja Kučinac za Radnička prava „Jedan od tih fragmenata bio je onaj o međuratnoj radničkoj svakodnevici u tvornici keksa i dvopeka Bizjak na Savskoj cesti. U njoj su radile većinom žene, po dvanaest sati dnevno, za mizerne nadnice. Igrači će se pridružiti upravo njima, radnicama Bizjaka, u štrajku koji su povele u studenom 1928. godine i koji je trajao šesnaest dana.“

Treća, još neobjavljena ovogodišnja radnička igrica koja je pravljena u Hrvatskoj je Daily Thread: Sewing of Discontent. Naslov, Dnevna nit: šivenje nezadovoljsva, jasno najavljuje temu ove angažovane igre, u kojoj je protagonistkinja potplaćena tekstilna radnica u Mančesteru, centru proizvodnje odeće u 19. veku. Radnja se odvija u dva segmenta: jedan je vezan za rad u fabrici, drugi za neplaćeni kućni rad u domaćinstvu. Cilj je da se igrač/ica izbori za bolje radne uslove, a jedno od sredstva u borbi su i radničke novine. 

Prema Gavriloviću ulazak radničkih i angažovanih tema u industriju video igrica je izuzetno važan jer je to put da za život suštinske teme dopru do velikog broja dece i mladih. Tome autorka reportaže „Sindikalno organiziranje i štrajk nove su teme u industriji video igara“ dodaje da je domet video igrica širi, budući da se procenjuje da oko 41% svetske populacije igra video igre, a prosečni igrač ima 35 godina.

Kako smo ranije na Mašini pisali, sindikalno organizovanje i uopšte prisutnost radničkih tema u gejming industriji je bio nevidljiv fenomen do pre nekoliko godina kada su se pogrameri i drugi radnici počeli da se organizuju u tom sektoru. 

Do vidne promene je došlo reagovanjem na intenzivni seksizam u kompaniji Riot. U avgustu 2018. godine sto pedeset radnica Riot-a je napustilo svoje radno mesto i protestovalo ispred zgrade kompanije (praktikujući vrstu štrajka koji se u tradiciji sindikalizma u SAD zove walkout).

Nakon štrajka radnica Riot-a, sledio je pravi talas učlanjivanja u sindikat Gamers United.

Prema prošlogodišnjem istraživanju sindikata UNI Global Union skoro 80% njihovih ispitanika iz industrije video igrica se izjasnilo da podržava sindikalizaciju.

Reportaža „Sindikalno organiziranje i štrajk nove su teme u industriji video igara“ Dunje Kučinac je dostupna ovde

A.J.

Prethodni članak

Odakle Vučiću opet podaci iz istrage, pita Voštinić

Usvojen Izveštaj o prostituciji u EU: kažnjavati korisnike

Sledeći članak