Palestinski sindikati apeluju na solidarnost međunarodnog radničkog pokreta

Kako se tekuća humanitarna katastrofa u Gazi povećava, glavni palestinski sindikati i federacije su apelovali na globalni radnički pokret za pomoć. Oni su objavili međunarodni poziv za zaustavljanje izraelske ratne mašinerije.

Poziv podstiče sindikate da odbiju da proizvode oružje namenjeno Izraelu, da odbiju transport oružja u Izrael, da preduzmu mere protiv kompanija uključenih u podršku aktivnostima Izraela i da vrše pritisak na vlade da zaustave bilo kakvu vojnu trgovinu sa Izraelom.

Izrael je zahtevao da preko milion Palestinaca napusti severnu polovinu Gaze, podvrgavajući ih stalnom bombardovanju, piše u apelu palestinskih sindikata. „Dok Izrael eskalira svoju vojnu kampanju, palestinski sindikati pozivaju kolege na međunarodnom nivou i sve ljude savesti da okončaju sve oblike saučesništva u izraelskim zločinima – najhitnije obustave trgovinu oružjem sa Izraelom, kao i sva finansiranja i vojna istraživanja. Vreme je za akciju – životi Palestinaca vise o koncu“, navodi se u pozivu.

„Ono što vidimo pred nama je potpuni masakr civila, sa više od 1.030 ubijene dece od 7. oktobra. To znači da jedno dete umire svakih 15 minuta. Opsada Gaze koja je u toku, uskraćivanje osnovnih životnih potrepština kao što su hrana, voda i struja, predstavlja kolektivnu kaznu, nezakonita je prema međunarodnom pravu. Ponosni smo što je naš sindikat, osudio takve akcije, ali ima još mnogo toga što se može i treba učiniti u solidarnosti sa palestinskim narodom i palestinskim sindikalnim pokretom“, navodi se u otvorenom pismu poziva za solidarnosti sa palestinskim narodom.

Kroz istoriju, sindikati su bili solidarni sa potlačenim narodima širom sveta, kažu iz sindikata. „Stojimo na ramenima škotskih radnika 1973. koji su odbili da poprave motore za fašistički puč u Čileu od strane Avgusta Pinočea, a nedavno, 2021. godine, italijanskih lučkih radnika Livorna koji su odbili da utovare oružje namenjeno Izraelu. Mi kao sindikalci imamo dužnost da budemo solidarni sa našim kolegama sindikalistima u Palestini, i da se na najjače moguće načine suprotstavimo tekućem ugnjetavanju palestinskog naroda“, piše u otvorenom pismu.

Međunarodni solidarni odgovor sindikata

Kako prenose mediji, pristanišni radnici iz Napulja u Italiji već su preduzeli aktivnosti odbijajući da se bave pošiljkama oružja namenjenim Izraelu, prenose mediji.

Kako navode italijanski sindikati, Vlada koju predvodi Meloni ne propušta priliku da otvoreno stane na stranu Netanjahuovog režima, „zaboravljajući palestinski naroda i pretvarajući se da ne vidi masakr u Gazi italijanska vlada svojim intervencionizmom uvlači Italiju dublje u sukobe, izlaže našu zemlju odmazdi i izdvaja dragocene ekonomske resurse za ciljeve koji su eksplicitno u suprotnosti sa našim Ustavom“, navodi se u saopštenju.

Slično je preduzela i koalicija belgijskih sindikata kopnene posade na aerodromima koji su poslednjeg dana oktobra pozvali svoje članove da prestanu da rade sa pošiljkama oružja u Izrael.

U saopštenju belgijskih sindikata pod naslovom „Odbijanje transporta vojnog materijala namenjenog za rat u Palestini“ se navodi „dok je u toku genocid u Palestini, radnici na raznim aerodromima u Belgiji vide da pošiljke oružja odlaze u pravcu ratne zone“, prenosi Rojters. Prema navodima ove agencije, portparol belgijske vlade odbio je da komentariše da li se oružje otpremalo u region preko Belgije.

Sindikati navode da bi utovar ili istovar ovog oružja značilo doprinos snabdevanju organizacija koje ubijaju nevine ljude: „Mi, nekoliko sindikata aktivnih u kopnenoj logistici, pozivamo naše članove da ne upravljaju bilo kakvim letovima koji prevoze vojnu opremu u Palestinu/Izrael, kao što su postojali jasni sporazumi i pravila na početku sukoba sa Rusijom i Ukrajinom“, rekli su sindikati.

Sindikat prehrambenih i trgovinskih radnika (UFCV) i sindikat električara (UE) u SAD su pokrenuli peticiju kojom se poziva na prekid vatre: „Sve veća eskalacija rata i prodaje oružja nigde ne služi interesima radnika“, navode sindikati. Nakon početka rata, Nacionalna unija pisaca Sjedinjenih država je među prvima zauzela stav, prenose mediji, posebno ističući ubistva palestinskih novinara. Oni su osudili akcije izraelske vojske i tom prilikom pozvali severnoameričke medije da „pokriju ovaj rat na činjeničan, nepristrasan način i sa odgovarajućim istorijskim kontekstom“.

I.P.

Prethodni članak

Transportni radnici u Belgiji odbijaju da tovare oružje za Izrael

Građanske organizacije zaštitile jezero od interesa Ferero grupe

Sledeći članak