• FORMA

  • SADRŽAJ

  • POJMOVI


10/09/2021

Ustanak za opstanak: nama je preostala još samo fizička odbrana vazduha, reka i šuma

„Svi smo ugroženi zagađenjem vode i vazduha i sečom šuma, ali u fokus sutra želimo da stavimo ljude koji su najugroženiji – oni kojima se sprema relokacija, koji će biti isterani sa svojih ognjišta.“
25/08/2021

Pravo na vodu tuži investitora zbog isušivanja reke Gokčanice

Aktivistkinje nameravaju da vlasnika MHE izvedu na sud zato što je sva voda iz Gokčanice upotrebljena za proizvodnju struje u MHE „Jelići“.
05/07/2021

Odbranimo r(ij)eke Balkana: region se ujedinjuje u borbi za vodu

U subotu je u Sarajevu osnovan regionalni savez Odbranimo r(ij)eke Balkana.
14/04/2021

RERI zahteva da Vlada odustane od izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Najavljene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su neustavne, ocenjuje RERI, zbog čega zahteva njihovo povlačenje iz skupštinske procedure.
10/04/2021

Ekološki ustanak: crveni karton za uništavanje životne sredine

Danas je u Beogradu održan protest protiv narušavanja životne sredine u Srbiji pod nazivom Ekološki ustanak.
22/03/2021

Voda za život, ne za profit

Međunarodne organizacije upozoravaju da je kriza vodnih resursa jedan od najvećih rizika za čovečanstvo.
26/02/2021

Protivustavna demokratija: čudesan slučaj „šabačkog modela građanske participacije“

Ono malo direktne demokratije što se pojavilo u vidu šabačkog modela participativnih budžeta je od strane državnih vlasti brzo odbačeno kao neustavno.
31/12/2020

Godina za nama: gomilanje ekoloških problema, izoštravanje borbe za životnu sredin

U godini za nama stanovnici Srbije suočili su se sa nizom ekoloških problema, od zagađenja vazduha, otimanja javnih površina, nastavka izgradnje mini-hidroelektrana, najave eksploatacije litijuma, a česte su bile i lokalne borbe za očuvanje kvartovskih zelenih površina.
24/12/2020

Naknada za struju kojom se finansiraju MHE uvećana pet puta

Od januara će se petostruko uvećati iznos naknade za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora koji građani plaćaju uz račun za struju. Veći deo sume iz pomenute naknade inkasiraju investitori u male derivacione hidroelektrane.
13/10/2020

„Napredak u magli“: dvadeset pet samouprava u Srbiji je ukinulo budžetski fond za ekologiju

Kao jedan od najvećih problema u oblasti zaštite životne sredine apostrofirana je netransparentnost u donošenju ... DALJE
09/10/2020

MHE na Rupskoj reci: Zločin bez kazne

Meštani i aktivisti pokušavaju da spasu jednu od tri najčistije reke u Srbiji od izgradnje treće hidroelektrane koja bi je, kako tvrde, dokrajčila. Srbija u međuvremenu ignoriše i kritike i apele međunarodnih udruženja za zaštitu životne sredine i Evropske komisije.
05/10/2020

Upravni sud u Beogradu uvažio žalbu investitora u Rakiti

Upravni sud u Beogradu uvažio je žalbu investitora MHE „Zvonce“ u Rakiti, naloživši Ministarstvu životne ... DALJE
26/09/2020

Svetski dan reka: skup Plavo srce Kraljeva

Inicijativa Pravo na vodu, Organizacija za političku ekologiju PolEkol i građanska inicijativa Sačuvajmo planinske reke Kraljeva će danas u 18h obeležiti Svetski dan reka na obali Ibra, skupom pod nazivom Plavo srce Kraljeva.
31/08/2020

Kraj tridesetogodišnje vladavine DPS-a u Crnoj Gori

Demokratska Partija Socijalista bi mogla ostatiti bez vlasti u Crnoj Gori nakon pune tri decenije. Na opozicionim strankama, koje su u prilici da oforme koalicionu vladu je istorijska odgovornost.
17/08/2020

Kakva je poruka radne akcije uklanjanja cevi za MHE iz Rakite?

Nekoliko stotina građana iz svih krajeva Srbije je tokom subote učestvovalo u radnoj akciji uklanjanja cevi sa dela cevovoda MHE Zvonce iz korita Rakitske reke. Radnu akciju organizovalo je udruženje Odbranimo reke Stare planine i meštani sela Rakita.
30/12/2019

Portal Mašina vam želi puno sreće i manje kapitalizma u 2020. godini!

Kraj godine je trenutak da se osvrnemo na događaje koji su obeležili protekli period. Radnička klasa je artikulisala otpor i izvojevala neke pobede, kako na domaćem tako i na međunarodnom terenu. Shodno tome, iako znamo da se i mnogo toga lošeg dogodilo tokom 2019, valja da slavimo dobro i da u Novu godinu uđemo dignute glave i s čvrstom odlukom da promenimo svet. Pre nego što podelimo s vama svoje želje za budućnost, osvrnućemo se na nekoliko događaja za koje mislimo da su obeležili 2019. godinu.
13/12/2019

Danas počinje konferencija „Preko vode do slobode“ u Beogradu

Mreža „Pravo na vodu“ organizuje konferenciju „Preko vode do slobode“ 13. i 14. decembra 2019. u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.
11/10/2019

Neoliberalna monarhija Aleksandra Vučića

SNS-ov odgovor na pretnje opozicije bojkotom izbora bi moglo da se sažme rečenicom „dok imamo Aleksandra Vučića, imamo silu koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar “.
07/10/2019

Meštani proterali investitora iz Toplog Dola i sprečili izgradnju MHE

Danas je, u Toplom Dolu na Staroj planini, u ranojutranjim časovima, došlo do sukoba između privatnog obezbeđenja investitora Dragana Jocića i meštana, odnosno aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine i Saveza mesnih zajednica Stare planine.
05/10/2019

Meštani blokirali put kako bi sprečili izgradnju MHE na Graševki

Samoorganizovani građani juče su sprečili nastavak radova na izgradnji male hidroelektrane na reci Graševki u okolini Brusa.
04/09/2019

Meštani i aktivisti se bore protiv izgradnje MHE u selu Topli Do

Investitor Dragan Josić najavio je početak radova na izgradnji male hidroelektrane u selu Topli Do na Staroj planini. Kako se navodi na facebook grupi Saveza mesnih zajednica Stare planine, Josić planira da 5. septembra otpočne radove na maloj hidroelektrani.