• FORMA

  • SADRŽAJ

  • POJMOVI


06/09/2021

U Hrvatskoj osnovan Sindikat radnika digitalnih platformi

Dostavljači Ubera, Bolta, Glova i drugih osnovali su sindikat da bi se izborili za pravazagarantovana Zakonom o radu Republike Hrvatske.
27/05/2021

Glovo se širi po regionu

Kompanija Glovo će preuzeti nekoliko firmi koje se bave dostavom hrane u regionu. U Srbiji će Glovo postati vlasnik brenda Donesi i tako postati lider na tržištu.
07/05/2021

Dostavljači širom sveta vode borbu uz pomoć sindikata

Povezivanje sa sindikatima i organizacijama civilnog društva se pokazuje kao ključno za organizovanje dostavljača.
06/04/2021

Da li dostavljači zaista mogu da zarade 200.000 mesečno?

Ponovo smo razgovarali sa dostavljačima Glova kako bismo direktno od njih čuli da li je moguće zaraditi famoznih 200.000.
02/04/2021

Težak položaj dostavljača Glova. Po 12 sati vožnje kako bi se došlo do zarade

„Osnovno bi bilo da dostavljači moraju da budu prijavljeni kao radnici.“
19/01/2021

Organizovanje radnika i radnica u digitalno doba – Pogledi iz (bliske) budućnosti

Rastuće učešće informacionih tehnologija u sferi rada postavljaju nove izazove kako za zakonodavstvo tako i za radničko organizovanje. Kompanije koriste sofisticirane softvere za nadziranje svojih zaposlenih, ali i radnici mogu uzeti softvere u svoje ruke.
24/07/2020

Vreme je da vratimo radnika u Zakon o radu

Tim Centra za dostojanstven rad izradio je model alternativnog Zakona o radu koji bi mogao da posluži svima koji u predstojećoj debati o izmenama ovog zakona žele da doprinesu poboljašnju položaja radnika i radnica. „Moramo se vratiti konceptu radnika i omogućiti svim radnicima osnovna prava“, kaže za Mašinu ekspert za radno pravo Mario Reljanović.
24/03/2020

Dostavljači nastavljaju da rade u teškim uslovima. Iz Glova kažu: „Poštujemo sve naše dostavljače“

Nakon našeg pisanja o položaju dostavljača aplikacije Glovo koji su započeli organizovanje za poboljšanje svog položaja, stigla je i reakcija iz ove kompanije. Iz Glova tvrde da poštuju dostavljače i da se trude da obezbede svima fer uslove – dostavljači nisu sasvim uvereni u ovo poštovanje.
20/03/2020

Glovo dostavljači u Beogradu zahtevaju veće zarade

Svesni potrebe za njihovim uslugama tokom širenja koronavirusa dostavljači koji rade za aplikaciju Glovo ne prekidaju rad. Od kompanije za koju vrše dostave ne traže nagrade za požrtvovanje, ali zahtevaju da budu pristojno plaćeni i da se cena njihovog rada vrati na nivo od pre dva meseca – u tom cilju su započeli organizovanje.
10/10/2019

Kako sindikati mogu dopreti do mlađih generacija?

Neosporivo je da su uslovi za sindikalno organizovanje veoma nepovoljni. Ipak, postoje načini da se sindikati približe savremenim potrebama i položaju mladih radnica i radnika.
23/09/2019

Wolt i Glovo – inovacije u nepoštovanju radnih odnosa

Saobraćajna nesreća u kojoj je pre nedelju dana povređen jedan Woltov dostavljač na biciklu je otvorila pitanja o radnom položaju ovih ljudi. Da li su i gde zaposleni, da li su osigurani, imaju li pravo na bolovanje, odmor, koliko su plaćeni …?