• FORMA

  • SADRŽAJ

  • POJMOVI


24/11/2021

Zvanično u Srbiji radi oko 17.500 stranaca a njihov položaj bi mogao da bude još lošiji

Strani radnici angažovani na građevinskim i infrastrukturnim projektima u Srbiji su u više navrata protestovali zbog lošeg položaja. Dalja liberalizacija radnog zakonodavstva bi mogla da dovede do još veće eksploatacije stranaca.
19/11/2021

Robovski rad u našoj zemlji je nedopustiv, poručuju iz Ne davimo Beograd i političke platforme Solidarnost

Na konferenciji za medije ispred Ministarstva rada predstavnici pokreta Ne davimo Beograd i političke platforme Solidarnost su pozvali nadležne da reaguju na loš tretman stranih radnika u Zrenjaninu i podsetili da to nije izolovan slučaj.
23/09/2021

Inicijativa „Živim i van sezone“ traži povlačenje Nacrta zakona o radnom angažovanju

138 potpisnika inicijative „Živim i van sezone“ iz organizacija civilnog društva, akademske zajednice i sindikata još jednom poziva Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da povuče „Nacrt zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima“.
20/09/2021

Javna rasprava još jednom pokazala sasvim oprečna mišljenja o pitanju sezonskog rada

U Palati „Srbija“ u Beogradu danas je održana poslednja javna rasprava o Nacrtu zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima.
03/09/2021

Zakon o sezonskom radu ulazi u javnu raspravu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je raspisalo poziv za javnu raspravu o „Nacrtu zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima“, odnosno nekadašnjem Zakonu o sezonskom radu.
10/08/2021

Izmene Zakona o sezonskom radu su u suprotnosti sa strateškim dokumentima za zapošljavanje

Izmene Zakona o sezonskom radu koje bi uskoro mogle da se nađu u javnosti su u suprotnosti sa državnim strateškim dokumentima i akcionim planovima koji se odnose na zapošljavanje kao i sa međunarodnim konvencijama.
02/06/2021

I nakon razgovora „Hoćemo li svi biti sezonci?“ ostaju podeljena mišljenja o novom zakonu

Učesnici tribine su ispoljili saglasnost u tome da je dijalog sa svim akterima o novim zakonskim rešenjima dobrodošao. Njihovi stavovi o radnoj verziji nacrta se, međutim, veoma razlikuju.
31/05/2021

Dr Mirjana Dokmanović: Izmene Zakona o sezonskom radu ne idu u koristi ni radnicama ni radnicima već samo poslodavcima

Zakon o radnom angažovanju na određenim poslovima u skladu sa povećanim potrebama poslodavca bi mogao uskoro da zameni Zakon o sezonskom radu i proširi njegovo delovanje na oblasti van poljoprivrede gde se od pre par godina primenjuje.
28/05/2021

Hoćemo li svi biti sezonci? Javni razgovor o proširenju dejstva Zakona o sezonskom radu u organizaciji portala Mašina

U utorak, prvog juna, od 18 časova, u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) održaće se tribina pod nazivom „Hoćemo li svi biti sezonci?“.
26/05/2021

Mario Reljanović: Izmene Zakona o sezonskom radu prevazilaze moja najgora očekivanja

Stručnjak za radno pravo, Mario Reljanović, smatra da nacrt novog zakona koji će regulisati rad „sezonaca“ sadrži norme koje „ne znače ništa“ i da ne donosi poboljšanje prava radnika i radnica.
20/05/2021

I pored velikog protivljenja sindikata i stručnjaka vlast nastavlja sa izmenama Zakona o sezonskom radu

Prema saznanjima novinara Mašine Zakon o sezonskom radu će promeniti ime i ipak biti proširen i na delatnosti van poljoprivrede. O rešenosti vlasti da progura ovaj zakon govori i pojačavanje njihovih redova u radnoj grupi koja bi trebalo da izradi nacrt.
30/04/2021

Šta menjati u radnom zakonodavstvu kako bi se poboljšao položaj radnika i radnica u Srbiji?

Povodom Prvog maja, svetskog dana borbe za dostojanstven život radništva, pitali smo sindikate, pokrete i partije o najavljenom zakonu o sezoncima i o zakonu u radu.
05/04/2021

Udruženja, političke organizacije i sindikati zahtevaju povlačenje nacrta izmena Zakona o sezonskim poslovima

U Saopštenju se napominje da rasprostranjenost neformalnog zapošljavanja predstavlja gorući problem zbog kojeg je ugrožena egzistencija pola miliona ljudi u Srbiji.
19/03/2021

Šta zakon o sezonskom radu donosi ženama koje obavljaju poslove čišćenja, spremanja i brige o deci i starima?

Povremene radnice i radnici će biti ravnopravni u obespravljenosti i eksploataciji njihovog rada.
03/03/2021

Zakon o sezonskom radu: teret socijalne reprodukcije po promotivnim cenama

Žene koje rade kućne poslove nisu zakonski prepoznate kao radnice a sudeći prema nacrtu zakona o sezonskim poslovima vlast nema nameru da im poboljša radni i materijalni status.
25/02/2021

Sindikat ugostiteljstva i turizma poziva Vladu da odustane od zakona o sezonskim poslovima

Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije smatra da je nacrt zakona o sezonskom radu apsolutno neprihvatljiv i poziva Vladu i ministarstvo rada da odustanu od daljih aktivnosti na izradi ovog zakonskog predloga.
24/02/2021

Kisić Tepavčević se zahvalila NALED-u na pomoći u izradi zakona o sezonskom radu

Gostujući na konferenciji u organizaciji NALED-a, ministarka rada Darija Kisić Tepavčević je najavila da je izrada Nacrta zakona o sezonskom radu u završnoj fazi.
11/02/2021

Sindikati građevinarstva: izmene zakona o sezonskom radu znače ukidanje osnovnih prava radnika

Predstavnici građevinaca smatraju da bi proširenje dejstva zakona o sezonskom radu dovelo do dodatnog ugrožavanja bezbednosti radnika na gradilištima i otvorilo prostor za spuštanje cene rada i nivoa radnih prava kako za strane tako i za domaće građevince.
04/02/2021

Duško Vuković: „NALED nas stavlja na led!“

O procesu rada na izmenama i dopunama zakona o sezonskom radu i posledicama koje bi one imale na radnike i radnice ali i na društvo u celini razgovarali smo sa Duškom Vukovićem, potpredsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije.
01/02/2021

Savez samostalnih sindikata Beograda: „Zašto NALED želi da od radnika u Srbiji napravi robove?!“

U Savezu samostalnih sindikata Beograda (SSSB) smatraju je namera izmena zakona o sezonskom radu da se „cementira“ loš položaj radnika i radnica i ponovo pokaže da smo „zemlja jeftine radne snage“.
01/02/2021

NALED: Usmeni dogovor dozvoljava angažovanje radnika na manje od mesec dana

NALED smatra da bi se proširenjem dejstva Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima radnicima koji sada rade na crno, obezbedila prava u skladu sa međunarodnim standardima.