• FORMA

  • SADRŽAJ

  • POJMOVI


02/06/2021

I nakon razgovora „Hoćemo li svi biti sezonci?“ ostaju podeljena mišljenja o novom zakonu

Učesnici tribine su ispoljili saglasnost u tome da je dijalog sa svim akterima o novim zakonskim rešenjima dobrodošao. Njihovi stavovi o radnoj verziji nacrta se, međutim, veoma razlikuju.
31/05/2021

Dr Mirjana Dokmanović: Izmene Zakona o sezonskom radu ne idu u koristi ni radnicama ni radnicima već samo poslodavcima

Zakon o radnom angažovanju na određenim poslovima u skladu sa povećanim potrebama poslodavca bi mogao uskoro da zameni Zakon o sezonskom radu i proširi njegovo delovanje na oblasti van poljoprivrede gde se od pre par godina primenjuje.
28/05/2021

Hoćemo li svi biti sezonci? Javni razgovor o proširenju dejstva Zakona o sezonskom radu u organizaciji portala Mašina

U utorak, prvog juna, od 18 časova, u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) održaće se tribina pod nazivom „Hoćemo li svi biti sezonci?“.
26/05/2021

Mario Reljanović: Izmene Zakona o sezonskom radu prevazilaze moja najgora očekivanja

Stručnjak za radno pravo, Mario Reljanović, smatra da nacrt novog zakona koji će regulisati rad „sezonaca“ sadrži norme koje „ne znače ništa“ i da ne donosi poboljšanje prava radnika i radnica.
20/05/2021

I pored velikog protivljenja sindikata i stručnjaka vlast nastavlja sa izmenama Zakona o sezonskom radu

Prema saznanjima novinara Mašine Zakon o sezonskom radu će promeniti ime i ipak biti proširen i na delatnosti van poljoprivrede. O rešenosti vlasti da progura ovaj zakon govori i pojačavanje njihovih redova u radnoj grupi koja bi trebalo da izradi nacrt.
30/04/2021

Šta menjati u radnom zakonodavstvu kako bi se poboljšao položaj radnika i radnica u Srbiji?

Povodom Prvog maja, svetskog dana borbe za dostojanstven život radništva, pitali smo sindikate, pokrete i partije o najavljenom zakonu o sezoncima i o zakonu u radu.
05/04/2021

Udruženja, političke organizacije i sindikati zahtevaju povlačenje nacrta izmena Zakona o sezonskim poslovima

U Saopštenju se napominje da rasprostranjenost neformalnog zapošljavanja predstavlja gorući problem zbog kojeg je ugrožena egzistencija pola miliona ljudi u Srbiji.
19/03/2021

Šta zakon o sezonskom radu donosi ženama koje obavljaju poslove čišćenja, spremanja i brige o deci i starima?

Povremene radnice i radnici će biti ravnopravni u obespravljenosti i eksploataciji njihovog rada.
03/03/2021

Zakon o sezonskom radu: teret socijalne reprodukcije po promotivnim cenama

Žene koje rade kućne poslove nisu zakonski prepoznate kao radnice a sudeći prema nacrtu zakona o sezonskim poslovima vlast nema nameru da im poboljša radni i materijalni status.
25/02/2021

Sindikat ugostiteljstva i turizma poziva Vladu da odustane od zakona o sezonskim poslovima

Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije smatra da je nacrt zakona o sezonskom radu apsolutno neprihvatljiv i poziva Vladu i ministarstvo rada da odustanu od daljih aktivnosti na izradi ovog zakonskog predloga.
24/02/2021

Kisić Tepavčević se zahvalila NALED-u na pomoći u izradi zakona o sezonskom radu

Gostujući na konferenciji u organizaciji NALED-a, ministarka rada Darija Kisić Tepavčević je najavila da je izrada Nacrta zakona o sezonskom radu u završnoj fazi.
11/02/2021

Sindikati građevinarstva: izmene zakona o sezonskom radu znače ukidanje osnovnih prava radnika

Predstavnici građevinaca smatraju da bi proširenje dejstva zakona o sezonskom radu dovelo do dodatnog ugrožavanja bezbednosti radnika na gradilištima i otvorilo prostor za spuštanje cene rada i nivoa radnih prava kako za strane tako i za domaće građevince.
04/02/2021

Duško Vuković: „NALED nas stavlja na led!“

O procesu rada na izmenama i dopunama zakona o sezonskom radu i posledicama koje bi one imale na radnike i radnice ali i na društvo u celini razgovarali smo sa Duškom Vukovićem, potpredsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije.
01/02/2021

Savez samostalnih sindikata Beograda: „Zašto NALED želi da od radnika u Srbiji napravi robove?!“

U Savezu samostalnih sindikata Beograda (SSSB) smatraju je namera izmena zakona o sezonskom radu da se „cementira“ loš položaj radnika i radnica i ponovo pokaže da smo „zemlja jeftine radne snage“.
01/02/2021

NALED: Usmeni dogovor dozvoljava angažovanje radnika na manje od mesec dana

NALED smatra da bi se proširenjem dejstva Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima radnicima koji sada rade na crno, obezbedila prava u skladu sa međunarodnim standardima.
26/01/2021

Hoćemo li svi biti sezonci? Proširivanje dejstva zakona o sezonskom radu

Ranije najavljene izmene i dopune zakona o sezonskom radu bi uskoro mogle da se nađu pred Vladom, a sezonci bi mogli da postanu i građevinci i ugostitelji. U radnoj grupi koja je zadužena za izradu ovog nacrta postoje velika neslaganja između predstavnika vlasti i poslodavaca s jedne strane i sindikata s druge strane.
25/11/2016

Sezonski rad: između crnog i crnjeg tržišta

Iako je sezonski rad oduvek bio „siva zona“, decenijski procesi deindustrijalizacije i sveopšte prekarizacije stanovništva su učinili da postane osnovni izvor prihoda mnogim domaćinstvima. Najavljen s ciljem zaštite prava radnika i radnica u ovom polju, novi Zakon o sezonskom radu u realnosti će ograničiti mogućnost zarađivanja na taj način, isključiti mnoge kategorije i otežati mogućnost organizovanja radništva u ovom sektoru.