Promocija knjige o spomenicima NOB-a Horvatinčić i Žerovc u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

U Novom Sadu će 3. novembra u 18 časova biti predstavljena knjiga „Shaping revolutionary memory: The Production of Monuments in Socialist Yugoslavia” koju su uredile Sanja Horvatinčić i Beti Žerovc.

Publikacija predstavlja sveobuhvatan pregled ogromne proizvodnje spomenika u socijalističkoj Jugoslaviji (1945–91) posvećenih antifašističkoj Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu i socijalističkoj revoluciji, navodi se u pozivu na promociju knjige „Shaping revolutionary memory: The Production of Monuments in Socialist Yugoslavia” i razgor sa urednicama, dr Sanjom Horvatinčić iz Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu i dr Beti Žerovc sa Filozofog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

„Od raspada Jugoslavije 1990-ih, ovi spomenici su bili podložni različitim sudbinama, od zanemarivanja i fizičkog uništenja do globalne slave generisane visokomodernističkom vizuelnom privlačnošću jednog broja njih. Ali puni obim, široka raznovrsnost i složen kontekst jugoslovenskog spomeničkog stvaralaštva, uključujući njegove različite protivrečnosti, ostali su uglavnom neistraženi“, naglašava se u pozivu.

Promocija knjige i razgovor sa urednicama će biti održani 3. novembra u 18. časova u MSUV, u okviru Nacionalne naučne konferencije sa međunarodnim učešćem pod nazivom Spomenička skulptura posvećena NOB-u u Jugoslaviji 1945-1991. Razgovor će se odvijati u Galeriji N u kojoj je trenutno postavljena izložba „Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945 – 1991.“, a moderaće ga Ana Ereš i Suzana Vuksanović.

Kako se konstatuje u pozivu na promociju, knjiga predstavlja “temeljno i interdisciplinarno istraživanje fenomena spomenika Narodnooslobodilačkoj borni i bogat vizuelni materijal za ispitivanje njegovih ključnih karakteristika i specifičnosti”. Među pitanjima na koja nudi odgovore su:

„Koje su memorijalne prakse i komemorativne tradicije prethodile razvoju spomenika u socijalizmu? Ko je naručio ove spomenike i kako je jugoslovenska kulturna politika i politika sećanja uticala na njihovu proizvodnju? Ko su bili njihovi autori i šta je definisalo njihove formalne i tipološke karakteristike? Kako je jugoslovenska spomenička produkcija bila povezana sa uporednim naporima u inostranstvu? Koje su se komemorativne prakse razvile oko spomenika? Kako se ovo nasleđe danas ocenjuje i prima, kako u postjugoslovenskim državama naslednicama tako i na međunarodnom planu?”, navode iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV).

Izdavači knjige o četiri i po decenije spomenika o Narodnooslobodilačkoj borbi su Igor Zabel Association for Culture and Theory iz Ljubljane i Archive Books iz Berlin.

I.K.

Prethodni članak

Crta pozvala građane da prijave ukoliko primete kupovinu glasova i druge nepravilnosti tokom predizborne kampanje

SEOS insistira da se na konferenciji o rudarstvu saslušaju i domaći naučnici i lokalne zajednice

Sledeći članak