Radnici koji su iz „Džinsija“ prešli u „Juru“ dobili otkaze, tvrdi poslanik Cakić

Sve radnici koji su iz „Džinsija“ prebačeni u „Juru“ dobili su juče otkaze, rekao je narodni poslanik iz stranke Zajedno, Nebojša Cakić.

„To je sve bio krizni menadžement i oni su te radnice izmanipulisali. Prešli su kod drugog poslodavca na određeno vreme i sada im ti ugovori nisu produženi. U par firmi je slična situacija i moguće je da će još bivših radnika Džinsija ostati bez posla“, komentariše za Mašinu narodni poslanik Nebojša Cakić.

„Ništa od onoga što je gradonačelnik Leskovca obećavao ljudima nije ispunjeno“ tvrdi Cakić i dodaje da se ova turska fabrika povukla iz Leskovca i još uvek nije radnicima isplatila plate, „ostao je i dug od 12,5 miliona gradu na ime zakupnine, skoro 4 miliona za vodu i oko 10 miliona za struju“ kaže za Mašinu Cakić.

U pitanju je trideset radnica, kaže narodni poslanik za portal Stav. On tvrdi da grad Leskovac ni do danas nije naplatio potraživanja koja ima od „Džinsija“, i da zaposleni nisu dobili zarade iako je sve to gradonačelnik Leskovca garantovao.

„Sve što je garantovao ništa nije ispunjeno.“ kaže Cakić i dodaje „otišla je firma u stačaj što suštinski znači da niko neće ništa naplatiti. Od trenutka njegovog odlaska u Tursku on je najveći zaštitnik „Džinsija“ u zemlji Srbiji“ – prenosi Stav.

Kako je ranije pisao portal Južne vesti, „Da turska kompanija koja u Leskovcu posluje od 2011. godine ima velikih problema bilo je jasno još kada je u oktobru prošle godine oglašena prodaja pogona u Radničkom naselju, međutim, problemi se tu nisu završili – radnici su zbog kašnjenja plata obustavili rad, posla je bilo sve manje, zbog čega su poslati na kolektivni odmor“.

Kako je ranije za Mašinu komentarisao Nenad Zdravković, odbornik grupe građana Za Leskovac – Zajedno u skupštini Grada Leskovca: „U Leskovcu je teško saznati prave stvari jer ovde vlada zakon ćutanja, omerta koja je u skladu sa celom atmosferom u gradu. Mi znamo da je tamo radilo oko hiljadu radnika, ali ne znamo dinamiku otpuštanja. Ono što znamo je da su radnici juče dobili cirkularnu poruku kojom su obavešteni da Džinsi odlazi iz Leskovca“.

Radi se o između 700 i 1050 radnica i radnika turske kompanije Džinsi, koja uz izdašne subvencije u Leskovcu posluje od 2011. godine, koji su četvrtog jula dobili otkaz putem SMS-a. Odbornici ove grupe građana su tri meseca pre otpuštanja radnika postavljali pitanja da li su glasine o mogućim otpuštanjima tačne, ali su od načelnika Gradske uprave Miloša Cvetanovića dobili odgovor da oni ne govore istinu.

Fabrike subvencionisane – radnici otpušteni

Kako je ranije preneo list Danas, turska fabrika „Džinsi“ je zbog svojih teškoća u poslovanju u julu sporazumno raskinula ugovor s Gradom Leskovcem o zakupu pogona u Industirjskoj zoni, a da će ova fabrika do kraja avgusta ove godine isplatiti sve obaveze nastale usled neplaćanja zakupnine i da će najkasnije do tog datuma isprazniti objekat i predati ga u državinu novom zakupcu. Novi ugovor je trebalo da bude sklopljen sa italijanskom firmom „Aunde“.

Kako je Zdravković ranije rekao, Džinsi je uzeo subvencije od 4.000 evra po radnim mestu, odnosno za svakog novog uposlenog. Leskovac je time pogodila velika ekonomska nesreća jer je u najsiromašnijem gradu u Srbiji hiljadu porodica ostalo bez uslova za egzistenciju:

„Sve ovo što su oni prikrili treba da sakrije da je ‚ekonomski tigar‘, kako predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, ustvari ozbiljno posrnuo i da investitori koji dobijaju subvencije od naših para, iz budžeta i iz kredita sa lošim kamatnim stopama ustvari glavom bez obzira odlaze iz Srbije. To se desilo sa GEOX-om u Vranju, sa Grunerom u Vlasotincu, evo i sa Džinsijem u Leskovcu, i pitanje je gde je svemu tome kraj“, rekao je Zdravković, što ste mogli da čitate na Mašini.

I.P.

Prethodni članak

Aktivisti sa Kablara pušteni iz pritvora nakon što je SEOS zapretio blokadom Ibarske magistrale

Privedeni aktivista: Za vidikovac na Kablaru nisu rađena geomehanička istraživanja, stena može da padne

Sledeći članak