Radno zakonodavstvo ne podržava adekvatno žene, smatraju sindikati

Sindikati „Sloga” i „Nezavisnost” izražavaju nezadovoljstvo trenutnim položajem žena u Srbiji. „Nezavisnost” traži od Narodne skupštine Srbije da u toku 2024. godine ratifikuje 190. Konvenciju Međunarodne organizacije rada i organizuje humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije.

Protest radnica predškolskih ustanova 8. marta

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo trenutnim položajem žena u radnoj sferi i društvu. U Srbiji, radno zakonodavstvo ne podržava adekvatno žene, što dovodi do njihove sve veće izloženosti različitim oblicima nasilja, kako na radnom mestu, tako i u domaćinstvu, navodi se u saopštenju „Sloge”.

Iz istog razloga, „Nezavisnost” već četvrtu godinu zaredom ponavlja zahtev da država Srbija konačno ratifikuje konvenciju koja garantuje pravo na rad oslobođen od nasilja i uznemiravanja.

U lifletu štampanom tim povodom, „Nezavisnost” podseća da je 190. Konvencija usvojena na 108. sednici MOR-a 21. juna 2019. u Ženevi, kada je za njeno usvajanje glasala i tripartitna delegacija Republike Srbije (predstavnici Vlade i reprezentativnih organizacija poslodavaca i sindikata).

U tom dokumentu stoji da se nasilje i uznemiravanje u svetu rada odnosi na neprihvatljive oblike ponašanja i praksi kojim se mogu naneti telesne, psihološke, polne ili ekonomske štete.

Kako se navodi u saopštenju ovog sindikata, Konvencija obavezuje države članice MOR-a da u dogovoru sa reprezentativnim organizacijama poslodavaca i radnika sprečavaju nasilje i uznemiravanje na radu merama kao što su one za bezbednost i zdravlju na radu, ravnopravnost, nediskriminaciju i migracije. Za poslodavce i radnike i njihove organizacije potrebno je obezbediti obuke, sredstva i druge alate protiv nasilja i uznemiravanja, podrazumevajući ono rodno zasnovano.

Ova zabrinjavajuća situacija postaje još izraženija u svetlu alarmantnog broja žrtava porodičnog nasilja i femicida od početka godine, piše u saopštenju „Sloge”.

„Naša ocena proizilazi iz aktuelne situacije u kojoj živimo, gde socijalne razlike i radna eksploatacija žena dostižu zabrinjavajuće nivoe. Žene u Srbiji obavljaju najteže i najslabije plaćene poslove, posebno u takozvanoj industriji motanja kablova i tekstila. U ovim industrijskim granama, ako ih tako uopšte možemo nazvati, radnice su izložene ekstremnim uslovima rada. To ponekad uključuje i zabranu korišćenja toaleta, što ih primorava na nošenje pelena. U poslednje vreme suočavaju se i sa zastrašivanjem od strane poslodavaca da ne koriste bolovanja. Ova praksa je već dovela do tragičnih slučajeva umiranja radnica”, poručuju iz „Sloge”.

Najveću odgovornost za ovakvo stanje „Sloga” smatra da snosi država i aktuelna vlast, koja građane Srbije tretira kao podanike i jeftinu radnu snagu namenjenu za eksploataciju. 

Povodom Međunarodnog dana žena sindikati „Nezavisnosti” organizuju humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije. Akcija pod sloganom „Ko daruje pobeđuje” biće održana u petak 8. marta na Novom Beogradu, na platou ispred Pozorišta lutaka „Pinokio“ (Stari Merkator).

A.G.A.

Prethodni članak

 „Klima će promeniti sve(t)“ – mladi treba da znaju da se Balkan zagreva brže od globalnog proseka

Zakuni se u zakon – Da neovlašćeno deljenje intimnih fotografija i snimaka postane krivično delo

Sledeći članak