Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio je vakcine protiv HPV-a za 2000 studenata

Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio je vakcine protiv HPV-a za 2000 studenata koji imaju do 26 godina, ali i dalje smo daleko od rešenja.

Skup podrške ispred Studentske poliklinike u Beogradu, 22. februar 2021; Foto: Jelena Lalatović / Mašina

Na inicijativu SKONUS-a, najvišeg predstavničkog tela studenata Republike Srbije, Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio je vakcine protiv HPV-a za 2000 studenata koji imaju do 26 godina. Vakcina se može primiti u studentskim poliklinikama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a kraj akcije je predviđen za septembar.

Upitali smo SKONUS kako su došli do broja od 2000 studenata i da li će i posle septembra postojati incijative za besplatnu vakcinaciju mladih preko 19 godina. Do objavljivanja ovog teksta, SKONUS nije odgovorio na upite Mašine.

Da bismo stavili ovaj broj u odgovarajuću perspektivu, moramo se podsetiti da je u 2022/23. godini bilo ukupno 248.508 upisanih studenata u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Ko (ne)može da primi vakcinu?

Kako na sajtu Studentske poliklinike u Beogradu piše, akcija besplatne vakcinacije će trajati dokle god ima vakcina, a trenutno obećanje RFZO-a je da će biti dostupne vakcine za 2000 studenata. Mladi između 19 i 26 godina koji nisu u statusu studenta su isključeni iz ovog programa.

Podsetimo, vakcina se u svetu daje od 2006, a u Srbiji od 2017. godine. Tek od 2022. besplatna je za osobe do 19 godina.

Za odrasle, jedna doza vakcine iznosi 14.404 dinara u Batutu, dok prema saznanjima Mašine u privatnim klinikama cena varira između 15 i 17 hiljada dinara, a obavezni pregledi pre vakcinacije koštaju između 3500 i 6000 dinara. U obzir treba uzeti da su za imunizaciju potrebne tri doze vakcine, što sveukupno može dostići i cenu od skoro 500 evra.

Vakcina treba da bude dostupna i besplatna

Omladinski odbor Zajedno za Novi Sad zahteva da HPV vakcine budu besplatne i širokodostupne svim mladim ljudima u Srbiji, ali ne na način kojim su besplatne samo nekoliko meseci.

HPV virus jedan od glavnih uzročnika raka grlića materice kod žena i ovaj virus može izazvati različite vrste malignih oboljenja i kod žena i kod muškaraca. HPV vakcine deluju protiv najčešćih i najopasnijih seksualno prenosivih tipova humanog papiloma virusa. Zaštita koju pružaju je najveća za HPV tipove kojima osoba još nije bila izložena.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2022. godine u Srbiji je zabeleženo 906 slučajeva raka grlića materice, čineći ga petom najčešćom vrstom raka kod žena u Srbiji. Iste godine rak grlića materice je odneo 505 života.

Srbija nalazi na trećem mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od ove bolesti koja se može sprečiti, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Besplatna vakcina bi mogla da bude faktor u postizanju višeg stepena vakcinacije među populacijom, a time i doprineti javnom zdravlju i smanjiti opterećenje zdravstvenog sistema i troškove lečenja bolesti izazvanih HPV virusima.

A.G.A.

Prethodni članak

Glasanje o merama štednje: manje bolnica, škola i priuštivog stanovanja u EU

G20 zemlje su upumpale 142 milijarde dolara u naftnu industriju u protekle tri godine

Sledeći članak