RFZO pomera starosnu granicu za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina

Republički fond za zdravstveno osiguranje je najavio da će produžiti i ubuduće finansirati troškove vantelesne oplodnje parovima u kojima je žena starosti do 45 godina.

Ostvarivanje najavljenih prava osiguranici će imati nakon stupanja na snagu pravilnika o novoj meri. Kako izveštava Danas, deo proširenja prava iz oblasti vantelesne oplodnje najavljen je prošle godine, a na snagu stupio 26. februara 2022. Ona obuhvata neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj pokušaja, za drugo dete, kao i neograničen broj zamrzavanja embriona kako za prvo tako i za drugo dete o trošku RZFO.

U medijima su se u proteklom periodu sporadično pojavljivale javne molbe nadležnima da se granica za finansiranje vantelesne oplodnje od strane RZFO pomeri, motivisane podacima o napretku tehnologije VTO, statistici koja pokazuje da je za rastući procenat građana u Srbiji ona jedini način da ostvare biološko potomstvo, te činjenicom da je pandemija koronavirusa negativno uticala na preduslove za rađanje, odnosno društveni život, zdravlje i egzistencijalnu sigurnost velikog broja građana.  

„Svakako pozdravljamo svaku odluku RZFO koja se tiče napretka u oblasti dostupnosti vantelesne oplodnje, iako nije insistiralo na promeni starosne granice, već na tome da se odluke donose prema individualnom reproduktivnom potencijalu”, prokomentarisala je za Mašinu portparolka Udruženja „Šansa za roditeljstvo”, dodajući oprezno upozorenje građanima da treba imati u vidu reproduktivni potencijal svakako nakon 43 godine opada.

Po ranije objavljivanim podacima Udruženja, sa neplodnošću se suočava svaki šesti par u Srbiji, a demografska slika je loša. Dok se u okvirima konzervativnog narativa za nisku stopu rađanja okrivljava ženska emancipacija i imputirani egoizam, u praksi na odluke građanki  građana u vezi sa biološkom preprodukcijom negativno utiču prepreke u ostvarivanju egzistencijalne sigurnosti – odnosno siromaštvo, prepreke koje se pred žene postavljaju na tržištu rada i prekarizacija rada – loši stambeni uslovi, opadanje standarda nege u javnim zdravstvenim ustanovama i loš tretman trudnica i porodilja u ginekološko-akušerskim ustanovama.

Sve veću prepreku predstavlja i – zagađenje. Podsetimo, ekspertska analiza analiza o štetnom uticaju zagađenja vazduha na plodnost žena i muškaraca u regionu objavljena u okviru kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ je pokazala da dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu na Zapadnom Balkanu može smanjiti plodnost žena za više od 10 odsto, povećati broj spontanih pobačaja i smanjiti proizvodnju sperme i pokretljivost spermatozoida.

U saopštenju RZFO, koje su preneli mediji, navodi se da je po obimu prava Srbija najnovijim proširenjem postala „prva zemlja u Evropi”. Treba, ipak, skrenuti pažnju na to da se proširenje prava iz oblasti vantelesne oplodnje i dalje odnosi samo na heteroseksualne parove, te da ostvarivanje potomstva putem usvajanja u Srbiji i dalje nosi žig stigme.

I.K.

Prethodni članak

Francuski sindikati planiraju slanje konvoja pomoći radnicima u Ukrajini

Izglasana nova uprava ULUS-a za period od 2022. do 2025. godine

Sledeći članak