Savez samostalnih sindikata Srbije ispred Skupštine zahtevao plate za normalan život, u suprotnom poziva članstvo na ulicu

Savez samostalnih sindikata Srbije je juče održao javnu sednicu ispred Skupštine na kojoj je vlast upozorena da ukoliko ne ispuni zahteve sindikata može da očekuje proteste.

Javna sednica Veća SSSS Izvor: Savez samostalnih sindikata Beograda,

Kako stoji na sajtu ovog sindikata, „Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije zahteva za sve građane plate od kojih može normalno da se živi, potpisivanje kolektivnih ugovora u svim delatnostima, istinski socijalni dijalog i ukidanje kaznenih poena za one koji su bili prinuđeni da se prevremeno penzionišu.“

Ukoliko vlast ne bude ispunila naše zahteve, navodi se na sajtu, najveća sindikalna centrala u Srbiji će biti prinuđena da pozove svoje i članstvo drugih sindikata da izađe na ulice i da ne odstupi dok to ne bude realizovano.

To je, kako kažu, jednoglasno zaključeno na jučerašnjoj javnoj sednici Veća SSSS koja je u proširenom sastavu, održana juče ispred Skupštine Republike Srbije, a kojoj je prisustvovalo više stotina članova Veća, republičkih odbora samostalnih sindikata Srbije i veća saveza samostalnih sindikata sa teritorije.

Članovi rukovodstva SSSS su naveli da su u primeni zakoni koji umanjuju prava radnika, da nema kolektivnih ugovora koji garantuju ta prava i da oko 1,2 miliona zaposlenih u Srbiji ima zarade od 40.000 do 66.000 dinara, prenosi agencija Beta.

Predstavnici sindikata su tom prilikom podsetili i na činjenicu da u Srbiji godišnje prosečno na radu jedan radnik nedeljno izgubi život, i odali su poštu poginulim radnicima koji su nedavno poginuli na radnom mestu.

Vesna Janjić, predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda je podsetila i da je preko 400.000 građana Republike Srbije u poslednjih 10 godina napustilo zemlju jer u njoj nisu mogli da žive dostojanstveno od svog rada, dok Srbija ostaje bez svih struktura zaposlenih jer iz Srbije odlaze i lekari, medicinske sestre, vozači, kuvari.

„Ova zemlja ne može da radi ako ne rade predškolske ustanove“ rekla je Janjić i upozorila da ako predškolske ustanove zatvore vrata, sve će morati da stane. Janjić je na skupu objasnila da su se uslovi rada u predškolskim ustanovama promenile tako da su vaspištačice preoterećene, rade sa grupom i po bez kolege/koleginice, nema dežurnih u hodnicima, nema dovoljno servirki i pomoćnih kuvara.

„SSSS je bio prinuđen da održi ovaj javni skup ispred parlamenta kako bi skrenuo pažnju vlasti i javnosti na niske zarade koje ne omogućavaju dostojanstven život radnika, nepostojanje kolektivnih ugovora i sve restriktivnije zakone koji umanjuju prava onih koji rade“, navodi se.

Sa skupa je zatraženo da se hitno započne socijalni dijalog, da se sindikat uključi u postupak donošenja zakona u svim fazama, počev od formulisanja nacrta, da se potpisuju kolektivni ugovori na nivou delatnosti i da se, u dogovoru sa sindikatima, hitno podignu sve zarade, uključujući minimalnu do nivoa koji bi omogućio dostojanstven život radnika i njihovih porodica, navodi se na sajtu SSSS.

I.P.

Prethodni članak

Ko kontroliše hranu koju jedemo u Srbiji?

Topljenje leda na Antarktiku postalo je neizbežno, pokazuje nova studija

Sledeći članak