Solidarnost i Zajedno: Omogućiti obustavu rada tokom toplotnih talasa

„Srbija ne sme biti radni logor“, poručuju opozicioni akteri u apelu na nadležne organe.

radnik na gradilištu

„Javne službe poput onih koji se bave smećem, održavanjem javih površina ili drugim komunalnim uslugama trebale bi svakako da u ovim tropskim danima imaju drugačije radno vreme. Nedopustivo je da se u ovim okolnostima vanredne situacije na bilo koji način na ulicama nalaze radnici, kako naši tako i stranci, kako bi neko ostvarivao profit“, izjavila je Melanija Lojpur, portparolka Političke platforme Solidarnost i članica stranke Zajedno.

PP Solidarnost konstatuje da je investitorski urbanizam opasan iz više razloga koji dolaze do izražaja tokom toplotnih talasa. Naime, pred investitorskim urbanizmom nestaju zelene površine, što onemogućava hlađenje naselja, a umesto toga doprinosi stvaranju ubistvenih toplotnih ostrva.

„Nedostatak valjano isplaniranih zelenih pojaseva, kao i stalna tendencija vlasti da pogoduju građevinskim investitorima doprinose deforestizaciji gradova. Takav slučaj imamo ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima širom Srbije“, kažu predstavnici Solidarnosti.

Takođe, da bi se udovoljilo investitorima radi se po najvišim temperaturama.

„Raditi na otvorenom, pod zaštitnom opremom – ukoliko je uopšte ima, predstavlja opasne radne ulove za sve radnike. Temperature koje nastaju na gradilištima idu i preko 40 stepeni Celzijusa. Izlaganje radnika ovakvim uslovima je nedopustivo. Pogledajte samo Beograd koji vrvi od radova na ovim visokim temperaturama“, rekla je portparolka Solidarnosti Melanija Lojpur.

Ona je dodala da je inspekcija rada dužna da kontroliše rad u ovakvim uslovima i da naloži prekidanje rada u periodu od 11 do 16 časova kada su najviše temperature.

„Takođe, ono čega moramo biti svesni je i to da na našim gradilištima radi mnogo stranih radnika, koji su svakako daleko ranjiviji i podložniji manipulaciji investitora i izvođača radova, zbog jezičkih i drugih barijera. Na našim putevima rade radnici iz Turske, Pakistana, Bangladeša…“, skrenula je pažnju Lojpur.

Srbija ne sme biti radni logor, poručuju iz Solidarnosti i stranke Zajedno, a u njoj mora postojati o setljivost za radnike i radnice, za sve koji pošteno i vredno zarađuju za svoj hleb.

I.K.

Prethodni članak

Alternativni kulturni centar „Gnezdo“ iz Kruševca: Za sigurni prostor bez mržnje i nasilja

Na dnevnom redu skupštine Zakon o planiranju i izgradnji protivan interesu građana

Sledeći članak