Solidarnost poziva na protest za veći minimalac: „Hoćemo platu za život!“

Politička platforma Solidarnost je pozvala građanke i građane da se u sredu, 01. septembra u 18 časova okupe ispred zgrade Vlade i zajedno putem protestne akcije zahtevaju platu za dostojanstven život.

Skup će biti organizovan dan uoči zasedanja Socijalno-ekonomskog saveta na kom se očekuje odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.

Vlada je predložila da minimalna zarada za narednu godinu bude povećana sa aktuelnih 32.000 dinara na 35.012, navodi se u pratećem saopštenju. Iz političke platforme Solidarnost ocenjuju da je u pitanju neprihvatljivo mala suma i da građanke i građani treba da od Vlade zahtevaju da se odluči za viši minimalac.

Kako Solidarnost obrazlaže, predloženo povećanje je već progutao rast cena, pa oko 350.000 ljudi koliko zvanično prima minimalnu zaradu i dalje neće moći da od nje spoji kraj s krajem.

„Tražimo plate koje neće održavati ljude u siromaštvu, već će im omogućiti dostojanstven život“, poručuju iz Solidarnosti.

Solidarnost takođe ocenjuje da ni usvajanje predloga sindikata da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom ne bi predstavljalo dovoljno poboljšanje u odnosu na postojeće stanje, ali bi bilo korak u dobrom pravcu, pod uslovom da se trend povećavanja minimalca nastavi i ubuduće, zbog čega apeluju na Vladu da podrži zahteve sindikata.

Protestnu akciju su podržali i Ne davimo Beograd, Udruženje radnika na internetu i Internet radnici Srbije.

Robert Kozma iz Ne davimo Beograd je poručio „niko ne zaslužuje da za svoj rad bude plaćen, tako da od plate ne može da živi“.

„Postavlja se pitanje, čemu služi minimalna plata ako vam ona ne omogućava najosnovnije uslove za život?“

I.K.

Prethodni članak

Vakcinacija pre, za vreme i posle pandemije

Ričard Vulf: Ili teorija ekonomije ili teorija zavere

Sledeći članak