Svedoci smo nasilja nad mladima, ali ono ih samo motiviše da se dalje bore

Mladi, koji su stali na čelo postizbornih protesta, suočavaju se sa svakodnevnim pretnjama po bezbednost. Ipak, to nije razlog za odustajanje, smatraju mladi aktivisti sa kojima smo razgovarali.

Poslednjih dana bili smo svedoci policijske brutalnosti i ugrožavanja osnovnih prava građana koji su se odlučili na protest, o čemu ste mogli da čitate i gledate na Mašini.

Krovnu organizaciju mladih Srbije (KOMS) ne iznenađuje to što su mladi na ulicama od izbornog dana.

„Od 2017. godine, kroz redovno godišnje objavljivanje Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji ukazujemo da mladi nemaju poverenje ni u jednu instituciju, da veruju da izbori u Srbiji nisu fer i pošteni i da imaju osećaj da ne mogu da utiču na procese donošenja odluka“, za Mašinu navodi Miljana Pejić, glavna sekretarka KOMS-a.

Pejić smatra da je bezbednost mladih ugrožena i kada se povređuje njihov telesni integritet upotrebom prekomerne sile, ali i kada su podaci njihovih biometrijskih dokumenata u slobodnom prometu.

„Zabrinuti smo za bezbednost mladih koji mirnim putem protestuju na ulici i dodatnom pritisku kojim svedočimo i zahtevamo od institucija da rade svoj posao odgovorno i zašite mlade građane i građanke koji koriste mehanizme participacije u skladu sa zakonima države“, navodi glavna sekretarka KOMS-a.

Stefan Marković, jedan od osnivača neformalnog udruženja ,,I mi se pitamo”, ističe da je policija tokom protesta u nedelju upotrebila nesrazmernu silu i prekoračila svoja ovlašćenja.

,,Iako je naizgled na samom početku delovalo da će se pripadnici policije ponašati profesionalno, te formirati liniju u zoni glavnog ulaza u zdanje Starog dvora, već u narednih nekoliko minuta svedočili smo sličnim fotografijama, snimcima i informacijama koje su obeležile julske demonstracije 2020. godine“, smatra Marković.

Medijsko nasilje

Međutim, nasilje kojem su mladi izloženi nije samo fizičko, smatra mlada aktivistkinja Anica Stamenković.

„Kada pričamo o nasilju koje se dešava, nažalost moram da spomenem da se nasilje nije desilo samo u nedelju kada su nekakvi ubačeni elementi radili određene stvari kako bi mogla da se uplete žandarmerija i policija. Mladi aktivisti i aktivistkinje, studenti i studentkinje su mete i targetirani su od strane različitih tabloida, meedija pa čak i televizija sa nacionalnom frekvencijom“, naglašava Stamenković.

Kako za Mašinu navodi ova aktivistkinja, mladi ovde nisu bezbedni, pogotovo kada pričamo o tom kontekstu medijske bezbednosti. Ona dodaje da REM ne radi svoj posao kako treba i da je očigledno dozvoljeno da mladi budu mete i da se pišu neistine o njima.

„U nedelju smo videli nasilje od strane policije i žandarmerije, ali poslednjih 8 dana vidimo nasilje od strane medija“, za Mašinu kaže Stamenković.

Po njenom mišljenju, ta vrsta nasilja je demotivisala izvestan broj ljudi da se uključe u proteste, ali je druge motivisala da nastave dalje da se bore.

„Dodatno zabrinjava medijsko prikazivanje samog događaja, praćeno vanrednim obraćanjima državnih zvaničnika u pretećem i provokativnom maniru, kao i sazivanje sednice za nacionalnu bezbednost na kojoj ubičajeno prisustvuju i predstavnici vojnog vrha poput načelnika Generalštaba Vojske Srbije i ministra odbrane, što svakako nije telo primereno bilo kakvom razvoju događaja na javnim okupljanjima“, zaključuje Marković.

Zna se ko su nasilnici

Nakon mirnog protesta koji je pod nerazjašnjenim okolnostima eskalirao u nasilan, mladi su optuživani za rušenje državnog poretka, huliganstvo i nasilničko ponašanje.

Stamenković smatra da su svi svesni ko je zapravo pravio nered ispred Skupštine.

„Mladi su juče na blokadama pokazali da nisu oni to radili. Pokazali su da nisu oni nasilinici. Oni su juče igrali odbojku, fudbal, društvene igre, učili, radili, neki i sa kućnim ljubimcima. Juče je atmosfera bila predivna”, za Mašinu navodi ova mlada aktivistkinja.

A.G.A.

Prethodni članak

„Godine bola, godine tuge“ – medijalna zarada i dalje puno manja od potrošačke korpe

Podržite osnivanje prvog digitalnog arhiva građanskih protesta

Sledeći članak